Teraz jest 05 wrz 2025, 22:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
termin rozpoczęcia ewidencjonowania 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 12:04

POSTY        30

Problem jest następującego rodzaju. Podatnik - taksówkarz złożył dnia 8.02.2007 r. wniosek o zwrot 50% wartości netto za zakupioną kasę rejestrującą. Jednakże kłopot jest taki, że wcześniej nie poinformował o miejscu instalacji kasy oraz o terminie rozpoczęcia ewidencjnowania a "Zawiadomienie podatnika o miejscu instalacji kasy rejestrującej" złożył także 8.02.2007 r.

§ 8 ust 1 rozporządzenia o kasach rejestrujących stanowi, iż: Dokonanie odliczenia następuje pod warunkiem złożenia przez podatnika do naczelnika właściwego urzędu skarbowego, przed terminem rozpoczęcia ewidencjonowania, pisemnego zgłoszenia, o którym mowa w § 6 ust. 1, o liczbie kas rejestrujących i miejscu (adresie) ich używania, które podatnik zamierza stosować do ewidencjonowania. W przypadku podatników, którzy zamierzają stosować do ewidencjonowania jedną kasę rejestrującą, zgłoszenie może być dokonane na formularzu zawiadomienia o miejscu instalacji kasy rejestrującej zgodnie z przepisami dotyczącymi kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące, oraz warunków stosowania tych kas przez podatników, o ile zawiadomienie to zostało złożone przed powstaniem obowiązku ewidencjonowania.

Problem dodaktowo komplikuje się przez to, iż fiskalizacja miała miejsce 02.02.2007 r. a pierwszy paragon został przez podatnika wystawiony 8.02.2007 r. po godzinie 15:30
Może ktoś ma rozwiązania tej zagadki czy ulga się należy czy nie tzn. czy ten nieszczęsny obowiązek ewidencjonowania został zachowany.

Markus

14 lut 2007, 10:49
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2006, 21:11

POSTY        1
" ...o ile zawiadomienie to zostało złożone przed powstaniem obowiązku ewidencjonowania" - czyli musisz sprawdzić czy aby Twój podatnik nie przekroczył magicznej kwoty 20.000 (lub 40.000 zł) obrotów na rzecz os.fiz.

14 lut 2007, 11:07
Zaawansowany

POSTY        30
To był taksówkarz wobec czego wysokość obrotów nie ma znaczenia.
Markus

14 lut 2007, 11:33

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:29

POSTY        103
Zawiadomienie o miejscu instalacji złożył 08.02.2007 bezpośrednio w kancelarii US, który nie pracuje dlużej niż do 15:30.
Pierwszy przewóz taxi miał miejsce 08.02.2007 po godzinie 15:30 i nie jesteś w stanie udowodnić, że było inaczej - obowiązek rozpoczęcia ewidencjonowania powstał właśnie z ta chwilą.
Wniosek: facet mógł złożyć tylko to zawiadomienie i zrobił to "przed powstaniem obowiązku ewidencjonowania". Gdyby w rozporządzeniu bylo napisane "przed terminem powstania obowiązku ewidencjonowania" można by jeszcze próbować dowodzić, że mógł to zrobić najdalej do 7 lutego. A tak to Twoje szanse widzę marnie, chyba że pójdziesz na bezczelnego a podatnik ma słabe nerwy.

Brawo dla Lutka: wiedza w temacie cieniutka, ale pewność siebie i skłonność do pouczania innych spora. Kariera w resorcie na wysokich stołkach gwarantowana. :piwo:

14 lut 2007, 21:12
Zaawansowany

POSTY        30

Zapis stanowiący "przed powstaniem obowiązku ewidencjonowania" wyprowadził mnie z równowagi. Do momentu kiedy nie był takiej problemowej sytuacji jakoś zapis ten mi nie stanowił. Teraz jak zacząłem się wczytywać to okazało się, że jest taki milutki właśnie zapisek.

A co do podatnika to ja ze szczerego serca mu chętnie tę ulgę oddam, w końcu mu się należy. Ale zagwozdkę miałem niezłą zresztą cały czas mam próby odnalezienia czegoś podobnego w Sipie zakończyły się moją sromotną porażką. Tak samo jak prób rozwiązania definicji "terminem powstania obowiązku ewidencjonowania".

A co do Lutka. To jego pierwszy wpis - zawsze to wygląda lepiej niż zero :D

15 lut 2007, 08:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]