Teraz jest 05 wrz 2025, 19:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
VAT-R instrukcja rejestracji w POLTAX obowiązków podatkowych 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post VAT-R instrukcja rejestracji w POLTAX obowiązków podatkowych
Przeglądam właśnie tę tabelkę i włos na głowie lekko mi się jeży.
Z rolnikami jest jakiś obłęd. Wartość przy okolicznościach ma być wprowadzana dokładnie odwrotnie niż w dgosach. W sytuacji gdy rejestruje się rolnik, dotychczas ryczałtowy na zasady ogólne mam wpisać VAT-RR/W, a ryczałtowemu VAT-RR/R. Autor nie zauważył istnienia okoliczności VAT-DR. A co z VAT-CZ/W.

A może by tak w POLTAX umożliwić wpisywanie pozycji z VAT-R a system nie już dalej sobie sam, na podstawie "algorytmu" tłumaczy to na okoliczności z 3 ekranu, bo ja w tym żadnej logiki nie widzę. No chyba żeby  pije-===[

03 gru 2015, 11:36
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: VAT-R instrukcja rejestracji w POLTAX obowiązków podatko
A o jakiej tabelce mówimy?
Możesz wrzucić ją na PRIV?

03 gru 2015, 13:50
Początkujący

REJESTRACJA09 sty 2008, 13:24

POSTY        7
rychu                    

Z rolnikami jest jakiś obłęd. Wartość przy okolicznościach ma być wprowadzana dokładnie odwrotnie niż w dgosach. W sytuacji gdy rejestruje się rolnik, dotychczas ryczałtowy na zasady ogólne mam wpisać VAT-RR/W, a ryczałtowemu VAT-RR/R. Autor nie zauważył istnienia okoliczności VAT-DR. A co z VAT-CZ/W.

A może by tak w POLTAX umożliwić wpisywanie pozycji z VAT-R a system nie już dalej sobie sam, na podstawie "algorytmu" tłumaczy to na okoliczności z 3 ekranu, bo ja w tym żadnej logiki nie widzę. No chyba żeby  pije-===[

A cóż tu takiego nie logicznego? Jak sama nazwa wskazuje VAT-RR dotyczy rolnika "VATowca", więc rolnik ryczałtowy (czyli RR) wybiera VAT w rolnictwie czyli VAT-RR... i dlatego "W"ybór...

03 gru 2015, 14:27
Specjalista

POSTY        788

W jak wybór oznacza wybranie okoliczności, w tym przypadku VAT-RR na polski tłumaczy się to "podmiot wybiera zwolnienie z art.43 ust.1 pkt 3". A jeśli z niego rezygnuje to ewentualnie byłby adekwatny zapis VAT-RR/R czyli "rolnik ryczałtowy rezygnuje ze zwolnienia z art.43..." a na pewno VAT-DR/W czyli "rolnik na zasadach ogólnych VAT".
Gdyby Twój tok rozumowania uznać za słuszny to analogicznie powinno się używać wartości W i R przy okolicznościach VAT-ZD VAT-ZP a tam jest odwrotnie.

Ale oczywiście mogę się mylić może mój osąd rzeczywistości POLTAX nie jest dość ostry. Pewnie dlatego że w robocie nie można się  pije-===[

Ostatnio edytowano 03 gru 2015, 14:42 przez rychu, łącznie edytowano 2 razy

03 gru 2015, 14:39
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
rychu                    

Możesz uchylić rąbka tajemnicy o jaką tabelkę chodzi? Gdzieś to napisali  czytaj=--=== ?
wdzięczny Ci będę :)

03 gru 2015, 15:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
Ja też studiowałam tę tabelkę. Ale mówiąc szczerze do tych rolników bym się raczej nie czepiała, chociaż może i rychu ma rację. Ale z całą pewnością w poz. 2,3,7 i 8 na trzecim ekranie dodałabym VAT-CZ jako W.
A tak na marginesie ciekawi mnie, cóż to za oświecone gremium popełniło było to dzieło. Takie opracowanie powinno ujrzeć światło dzienne jakieś 25 lat temu, gdy tylko nastał POLTAX, a nie dopiero teraz, gdy zapewne wychodzą bzdury na stronie do sprawdzania statusu podatnika VAT i VIES.

Ostatnio edytowano 03 gru 2015, 16:43 przez taxofficer, łącznie edytowano 2 razy

03 gru 2015, 16:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
ostatnio pojawiają się kolejne weryfikacje obowiązków i stamtąd dowiadujemy się dopiero jak poprawnie wypełniać te okoliczności na stronie 3 - jak ktoś ma tę tabelkę to poproszę o podrzutkę - będę wdzięczny

03 gru 2015, 19:45
Specjalista

POSTY        788

VAT-R instrukcja

Problem powstał w momencie natworzenia opisów okoliczności bez ładu i składu. Sami autorzy najwyraźniej zapominają o istnieniu niektórych z nich. W rezultacie w temacie jest radosna twórczość a w POLTAXach chaos.

03 gru 2015, 20:22
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
rychu                    

VAT-R instrukcja

Problem powstał w momencie natworzenia opisów okoliczności bez ładu i składu. Sami autorzy najwyraźniej zapominają o istnieniu niektórych z nich. W rezultacie w temacie jest radosna twórczość a w POLTAXach chaos.

Rychu, chcę wejść w ten załącznik VAT-R i dostaję komunikat: "taki załącznik już nie istnieje", ratuj  :mur:

03 gru 2015, 20:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        220
faktycznie "ni ma"

03 gru 2015, 20:53
Specjalista

POSTY        788

Załącznik:
VAT-R INSTRUKCJA.xls

po wrzuceniu sprawdziłem, u mnie działa.

Jutro albo w poniedziałek dojdą .

IMHO
wiersz 2 brak VAT-CZ/W
wiersz 3 w kolumnie "okres opodatkowania" przy opisie zamykania mowa jest o dacie z poz 33 ??? brak VAT-CZ/w
wiersz 4 częstotliwość "M" ???
wiersz 5 powinno być VAT-RR/W
wiersz 6 powinno być VAT-DR/W ewentualnie VAT-RR/R
wiersz 7 brak VAT-CZ/W
wiersz 8 brak VAT-CZ/W

ostatnich nie komentuje bo nie pamiętam co to jest VAT-PN, choć
wiersz 11 może równie dobrze dotyczyć rolnika i wtedy nie VAT-ZD/w tylko VAT-RR/? i co tu R czy W.Wg mnie W, a posługując się logiką z tabelki R.

A przy okazji jeśli podatnik wybiera transakcje wewnątrzwspólnotowe wbijamy mu w nowym okresie VAT-TW/W to w momencie gdy zrezygnuje powinniśmy w następnym okresie wbić VAT-TW/R. Oczywiście równie dobrze można w następnym okresie pominąć tę okoliczność ale to może równie dobrze oznaczać pomyłkę operatora i nieskopiowanie tej okoliczności przy aktualizacji dotyczącej innej sprawy. Gdyby w okresie następującym bezpośrednio po okresie z zamykanym VIESem było VAT-TW/R nikt nie miałby wątpliwości bez zaglądania do VAT-R. itd itp

A może zredukować VAT-R do jednej strony. Dane identyfikujące i stwierdzenie czy VAT czynny czy nieczynny. Działa od dnia/miesiąca następnego po dniu złożeniu, a każdy VATman jest jednocześnie VIESmanem. Rodzaj deklaracji i szlus. Można by zlikwidować VAT-Z i dopisać na końcu VAT-R datę końca.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano 03 gru 2015, 21:13 przez rychu, łącznie edytowano 3 razy

03 gru 2015, 21:09
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

POSTY        220
teraz już przędzie jak trzeba - dzięki

03 gru 2015, 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]