Teraz jest 06 wrz 2025, 04:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
VAT-7D 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2013, 18:14

POSTY        4
Post VAT-7D
Na forum jestem nowicjuszką więc chciałabym wszystkich powitać.
Nowicjuszką również jestem jeśli chodzi o pracę w urzędzie, bo jest to dopiero rok. Zasiadam w małym urzędzie i szczerze mówiąc nie mam kogo zapytać się o kwestię VATu-7D. Jeśli podatnik w dwóch pierwszych miesiącach wpłaca 1/3 wartości z poprzedniej deklaracji, a w miesiącu trzecim składając deklarację wykazuje kwotę do zwrotu (i wiadomo nie wpłaca już trzeciej zaliczki) to jak traktujemy wpłacone kwoty? Zwracamy je? Rozumie, że w przyszłym kwartale podatnik nie wpłaca żadnej zaliczki skoro w obecnej deklaracji wykazuje kwotę do zwrotu?
Dziękuje z góry za pomoc.

23 paź 2013, 10:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2008, 07:52

POSTY        153
Post Re: VAT-7D
niestety prędzej się na innych forach dowiesz takich informacji, aż trochę wstyd, bo jak byś napisała jak źle Ci się pracuje, albo coś o kasie (wynagrodzeniach) to zaraz byś miała pełno odpowiedzi.
A co do pytania to wpłacone zaliczki są nadpłatą i podlegają zwrotowi w 30 dni, natomiast zwrot na zasadach ogólnych czyli 25 lub 60 dni. W następnym kwartale nie wpłaca zaliczek.

23 paź 2013, 13:17
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
skonsultuje się najlepiej ze swoimi księgowymi od VAT, jak one to widzą.

23 paź 2013, 14:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2008, 07:52

POSTY        153
cacciatora                    

Czytanie ze zrozumieniem, to nie jest najmocniejsza strona niektórych forumowiczów. Wyraźnie pisze, że pracuje w US <_<

23 paź 2013, 14:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160

niestety prędzej się na innych forach dowiesz takich informacji, aż trochę wstyd, bo jak byś napisała jak źle Ci się pracuje, albo coś o kasie (wynagrodzeniach) to zaraz byś miała pełno odpowiedzi.

Myślę, że chodzi o coś innego niż tylko zakres tematyczny postów - po prostu pracownicy zajmujący się deklaracjami lub pracownicy komórek rachunkowości podatkowej (a którzy znaliby odpowiedź na powyższe pytania) nie mają czasu na przeglądanie forum i wypowiadanie się na nim - od ich pracy zależą przecież najważniejsze mierniki i pewnie nie rzadko zdarza się, że nie mają czasu zjeść śniadania albo się wysikać.

23 paź 2013, 15:59
Początkujący

REJESTRACJA19 maja 2009, 14:14

POSTY        4
zaliczkę wpłaca się na podstawie poz. 58 (VAT-7D wersja 4) więc jeśli równa się "0" to brak zaliczek w przyszłym kwartale.
Nadpłata czyli poz. 62
a) poz. 63 TAK poz. 64 kwota nadpłaty i poz. 79 TAK - brak zwrotu zaliczek (przekazanie na poczet przyszłych zobowiązań w US - przeksięgowanie zgodnie z wnioskiem Podatnika)
b) poz. 63 NIE - zwrot na rachunek bankowy zaliczek

mam nadzieje że pomogło :)

23 paź 2013, 16:07
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
novi                    

Myślę, że chodzi o coś innego niż tylko zakres tematyczny postów - po prostu pracownicy zajmujący się deklaracjami lub pracownicy komórek rachunkowości podatkowej (a którzy znaliby odpowiedź na powyższe pytania) nie mają czasu na przeglądanie forum i wypowiadanie się na nim - od ich pracy zależą przecież najważniejsze mierniki i pewnie nie rzadko zdarza się, że nie mają czasu zjeść śniadania albo się wysikać.

A ty w jakim dziale pracujesz, że masz czas? ;)
Ja tam forum czytam po pracy ;)

23 paź 2013, 20:57
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Dzięki za informacje :D  Doczytałam sobie jeszcze z ordynacji i już wszystko jasne... No chyba, że nasuną mi się znów jakieś pytania to chętnie tu zajrzę    :)
biurwa1                    

novi                    

Widzę, że mam szczęście że mogę sobie pozwolić w czasie pracy na włączenie neta. Mam nadzieję, że nikt tego nie śledzi  boje--==

24 paź 2013, 06:52
Znawca
Własny awatar

POSTY        160

Jestem w "czynnościach sprawdzających" (ale nie robię deklaracji). Nie mam czasu na pisanie na forum  :P  Prawie codziennie zostaję po godzinach a robota i tak jest nie do przerobienia, no to jakieś przerwy w ciągu dnia mi się chyba należą  :P

24 paź 2013, 07:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
Aha, a po pracy nie da rady bo z domowego komputera nie mogę wejść na forum - pojawia się komunikat "FORBIDDEN". Nie wiem dlaczego :unsure:  Czy komuś zdarzyło się coś podobnego?

24 paź 2013, 08:01
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Nie zdarzyło mi się tak jeszcze... Poszukaj w instytucji Google :D  
ja tak się cieszyłam, że mam czas żeby zajrzeć na neta i chyba w złym momencie to napisałam, godzinę później się znalazłam na dywaniku u gł. księgowej  <_<

24 paź 2013, 13:47
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
Grisza00                    

cacciatora                    

Czytanie ze zrozumieniem, to nie jest najmocniejsza strona niektórych forumowiczów. Wyraźnie pisze, że pracuje w US <_<

w celu wyjaśnienia, jestem z US, u nas w żargonie debili Rachunkowść Podatkowa to księgowość a osoby tam pracujące to księgowe.

25 paź 2013, 18:00
Początkujący

REJESTRACJA07 cze 2010, 20:32

POSTY        3
Post Re: VAT-7D niewpłacone zaliczki
cześć, temat stary ale dla mnie świeży , jak u was wygląda technicznie sytuacja gdy podatnik nie płaci zaliczki a powinien?
kto, tzn OB czy księgowość a może wymiar  i  jakim dokumentem przypisuje kwotę  zaliczki i odsetki. Z tego co znalazłem  w helpesku zaliczki  działają podobnie do zaliczek  w dochodowym więc nie trzeba dokumentów  typu zob-d, no ale jeśli ich nie wpłaca? w grę wchodzi np decyzja ods-p1 :blink:  <_<
pozdrawiam "służbę" skarbową

14 lip 2014, 21:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
U nas postępowania wydają decyzje na odsetki.

15 lip 2014, 07:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona