Teraz jest 05 wrz 2025, 22:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Wykreślenia z VIES 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2013, 21:34

POSTY        7
Post Wykreślenia z VIES
Praktykujecie wykreślanie z VIES podatników zarejestrowanych jako VAT-zwolnieni (bez obowiązku składania deklaracji VAT) w przypadku, gdy nie złożą deklaracji VAT za okres 6 m-cy?

18 sie 2014, 11:17
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Post Re: Wykreślenia z VIES
Nie.

18 sie 2014, 13:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
Skoro nie mają obowiązku składania deklaracji, to od kiedy liczyć te 6 m-cy?

18 sie 2014, 16:33
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
zywiciel                    

Praktykujecie wykreślanie z VIES podatników zarejestrowanych jako VAT-zwolnieni (bez obowiązku składania deklaracji VAT) w przypadku, gdy nie złożą deklaracji VAT za okres 6 m-cy?

mam tu wątpliwości w przypadkach jeśli czynny przechodzi na zwolnienie i nie zadeklaruje w VAT-R co z VIES . Powinien wtedy zaznaczyć albo poz 60 ( WNT- VAT-8), albo poz 61 ( import/świadczenie usług- VAT-9M) lub podać datę końca wymiany wewnątrzwspólnotowej. Pytanie co jeśli nie zaznaczy nic? Takich niestety trochę jest.

18 sie 2014, 17:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2013, 21:34

POSTY        7
Tak na dobrą sprawę to VAT-R jest błędnie uzupełniony i podatnik powinien być wzywany o poprawne wypełnienie części C.3.
Napewno nie można pozostawić VAT-R w takim stanie rzeczy, bo jedna część formularza przeczy drugiej.
Osobiście bym wezwał.

20 sie 2014, 10:26
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
zgadzam się, ale niestety nasz dział rejestracji za przeproszeniem leje na takie sytuacje a ja później zostaję z podatnikiem zwolnionym i jednocześnie aktywnym jak dla czynnego  :mur:

20 sie 2014, 12:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
losos2010                    

zgadzam się, ale niestety nasz dział rejestracji za przeproszeniem leje na takie sytuacje a ja później zostaję z podatnikiem zwolnionym i jednocześnie aktywnym jak dla czynnego  :mur:

Rejestracja nie powinna lać na takie sytuacje, tylko wprowadzić dane do POLTAXu zgodnie ze zgłoszeniem VAT-R wcześniej sprawdzonym i zweryfikowanym przez czynności sprawdzające. Chyba nie ten adres...

20 sie 2014, 15:47
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
dokładnie ten adres. u nas czynności sprawdzające nie weryfikują VAT-R

20 sie 2014, 17:12
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Kto u was sprawdza obroty? Kto weryfikuje prawidłowość wybranej formy rozliczenia? Kto weryfikuje daty rezygnacji/utraty zwolnienia etc. Itd. Itp. Nie jest to w ogólnie przyjętym zakresie obowiązków rejestracji, jeśli czynności nie chcą tego robić to coś tu jest nie halo, ale nie będę wchodził w strukturę organizacyjną i podział obowiązków poszczególnych US. Jednak pretensje do rejestracji wydają mi się nieuzasadnione. U nas przy wyborze zwolnienia CS wzywa o określenie się co do dalszej aktywności VIES po wyborze zwolnienia.

20 sie 2014, 19:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
U nas VATy-R pod kątem merytorycznym i zgodności z przepisami ustawy o vat sprawdzają czynności sprawdzające więc jeżeli podatnik przechodzi na zwolnienie to CS sprawdzają czy może i ewentualnie wskazują jakie jeszcze pozycje należy poprawić.

Natomiast ja jestem zdania, że każda komórka urzędu powinna wykonywać wszelkie czynności związane z nałożonymi na nią zadaniami i posiadać w tym zakresie niezbędną wiedzę - jeżeli zadaniem referatu zajmującym się sprawami rejestracyjnymi jest przyjmowanie i weryfikacja VAT-R to pracownicy powinni wykonywać wszelkie czynności związane z weryfikacją samodzielnie i powinni znać te przepisy ustawy o vat, które rejestracji dotyczą. Na razie jak coś trzeba sprawdzić to wszystko zrzuca się do CS. Tym samym wiedza pracowników innych działów jest ograniczona a pracownicy CS muszą znać się na wszystkim... No to ja już się na wszystkim znam. kiedy awans?  ^_^

21 sie 2014, 07:46
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
novi                    

... No to ja już się na wszystkim znam.. kiedy awans?  ^_^

Babcia od "ACE" powtarzała, że "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego", nie wiem czy przypadkiem do ktosiów to się też nie tyczy.

A wracając do tematu to cały bajzel wynika z niepotrzebnego skomplikowania tematu "rejestracji VAT i VIES".
A wystarczyło tylko stwierdzić w ustawie, że każdy VAT jest jednocześnie VIES . Ale nie, bo trzeba druknąć papierek z PL, papierek nota bene to nawet do tradycyjnego zastosowania się nie nadaje bo za mały. Trzeba było uzyskać dodatkowe, "szczegółowe" informacje odnośnie rodzaju transakcji. A i tak w znacznej części system VIES wykorzystywany jest w innych krajach europejskich jako weryfikator  działaczy nie mających niczego wspólnego z transakcjami wewnątrzwspólnotowymi. W rezultacie do VIES trafia masa budowlańców robiących fuchy w EU. I poza nią też, na przykład w Norwegii - wg tłumaczenia podmiotu: "bo taki Norweg to gadać nie chce jak nie ma mnie na stronie EU".

Co do adekwatności zapisu w VIES w sytuacji zmiany VAT z czynnego na nieczynnego to nieśmiało zauważam że te opisy po prostu nie za bardzo są adekwatne do okoliczności opisywanych w VAT-R.Czy nie należałoby w VIES zmodyfikować pól i odnieść je bezpośrednio do poszczególnych pozycji formularza? A jednocześnie dać jasną delegację w ustawie do modyfikowania "z urzędu" wpisu w VIES w przypadku zmieniających się okoliczności opodatkowania z czynnego na nieczynnego żeby nie powiedzieć zaimplementować taką funkcję w systemie.

21 sie 2014, 08:26
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]