Teraz jest 05 wrz 2025, 22:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Przekazanie autorskich praw majątkowych - darowizna, podatek 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2009, 17:35

POSTY        1
Post Przekazanie autorskich praw majątkowych - darowizna, podatek
Witam,

jako jeden ze współautorów pewnego programu chcę przekazać innej osobie posiadane przeze mnie autorskie prawa majątkowe do niego. Czy Urząd Skarbowy może traktować to jako darowiznę i naliczyć karę za nieodprowadzenie podatku? Nie otrzymuję żadnej opłaty za przekazanie praw więc niby podatek od 0 będzie 0 ;) Ale czy US sam nie podliczy ile powinienem naliczyć za przekazane prawa i nie nałoży na mnie kary za nieodprowadzenie podatku?

Pozdrawiam

07 lip 2011, 18:47
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: Przekazanie autorskich praw majątkowych (darowizna? poda
ala600                    

Witam,

jako jeden ze współautorów pewnego programu chcę przekazać innej osobie posiadane przeze mnie autorskie prawa majątkowe do niego. Czy Urząd Skarbowy może traktować to jako darowiznę i naliczyć karę za nieodprowadzenie podatku? Nie otrzymuję żadnej opłaty za przekazanie praw więc niby podatek od 0 będzie 0 ;) Ale czy US sam nie podliczy ile powinienem naliczyć za przekazane prawa i nie nałoży na mnie kary za nieodprowadzenie podatku?

Pozdrawiam

Temat raczej na forum doradców podatkowych. Zbyt mało informacji aby cokolwiek powiedzieć, może poza jedną. Zastanów się raczej ile program i "twoja część" jest warty. Dla podatków często znaczenie ma "wartość rynkowa" a nie kwota za jaką coś sprzedano (przekazano) - tu zapewne zawsze by było zero  ;)  Ważne jest również kto i kiedy ten program napisał, pokrewieństwo, czy było lub będzie to związane z działalnością gospodarczą itp. Jak widać dzięki naszym "ustafodafcom" w podatkach nic nie jest proste.
Proponuję telefon do KIP  801 055 055, ew. interpretacja indywidualna.

08 lip 2011, 07:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]