Bezwzględny termin zwrotu VAT
 |  |  |
 | Bieg przedawnienia to swoją drogą i wiadomo, że nie przerywa, lecz mi chodzi konkretnie o zwrot pieniędzy wynikający ze złożonego wniosku. A chodzi mi mianowicie o to, że wydaje mi się, że kiedyś przeglądając M. P., D.U., orzeczenia T.K., N.S.A. czy coś w tym stylu, natrafiłem na kilka zdań w stylu, że jeśli postępowanie nie zostało zakończone w pięć lat od złożenia wniosku o zwrot VAT, to zwrot musi bezwzględnie nastąpić wraz z odsetkami po upływie tych pięciu lat, a nie do końca roku podatkowego jak to jest np. z przedawnieniem. Obawiam się żebym po prawie pięciu latach nie dał d..., a nie potrafię teraz znaleźć tego co kiedyś czytałem.
Artur |  |
 |  |  |
Żaden zapis ustawy o PTU nie traktuje nt. ?przedawnienia? prawa do otrzymania zwrotu podatku, zaś OP już tak:
Art. 80. [Wygaśnięcie prawa do zwrotu nadpłaty] § 1. Prawo do zwrotu nadpłaty podatku wygasa po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin jej zwrotu.
§ 2. Po upływie terminu określonego w § 1 wygasa również prawo do złożenia wniosku o zaliczenie nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych oraz możliwość zaliczenia nadpłaty na poczet zaległych oraz bieżących zobowiązań podatkowych.
§ 3. Złożenie wniosku o stwierdzenie nadpłaty, zwrot nadpłaty lub zaliczenie jej na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych przerywa bieg terminu do zwrotu nadpłaty.
Art. 80. [Wygaśnięcie prawa do zwrotu nadpłaty] § 1. Prawo do zwrotu nadpłaty podatku wygasa po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin jej zwrotu.
§ 2. Po upływie terminu określonego w § 1 wygasa również prawo do złożenia wniosku o zaliczenie nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych oraz możliwość zaliczenia nadpłaty na poczet zaległych oraz bieżących zobowiązań podatkowych.
§ 3. Złożenie wniosku o stwierdzenie nadpłaty, zwrot nadpłaty lub zaliczenie jej na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych przerywa bieg terminu do zwrotu nadpłaty.
Art. 87 ust. 7. Różnicę podatku niezwróconą przez urząd skarbowy w terminach, o których mowa w ust. 2 zdanie pierwsze i ust. 5a, traktuje się jako nadpłatę podatku podlegającą oprocentowaniu w rozumieniu przepisów Ordynacji podatkowej.
Zatem kwota niezwrócona jest nadpłatą, zaś deklaracja z wykazanym zwrotem jest wnioskiem o jej zwrot.
Po 31.12.2010r nie wydasz decyzji (przedawnienie) , z tych też powodów nie znajdzie zastosowania art. 99 ust 12 w myśl którego zobowiązanie podatkowe, kwotę zwrotu różnicy podatku, kwotę zwrotu podatku naliczonego lub różnicy podatku, o której mowa w art. 87 ust. 1, przyjmuje się w kwocie wynikającej z deklaracji podatkowej, chyba że naczelnik urzędu skarbowego lub organ kontroli skarbowej określi je w innej wysokości.
Innymi słowy po 31.12.2010 gość ostanie furę szmalu z %%, a Ty będziesz się musiał DIS gęsto tłumaczyć.
Powodzenia i pozdrawiam.