Teraz jest 05 wrz 2025, 22:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Informacje podsumowujące 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 kwi 2009, 13:37

POSTY        13
Post Informacje podsumowujące
mam pytanie:
w związku z nowelizacja ustawy o ptu - podatnicy bedą zobowiązani (z wyjatkami) składać informacje podsumowujace dot. transakcji wewnatrzwspólnotowych miesięcznie - a nie kwartalnie jak dotychczas. Dotyczy to informacji już za miesiąc styczeń 2010, które złożą w miesiacu lutym. Więc problem polega na tym kiedy US jest zobowiązany taka informację wprowadzić do systemu VIES i jednocześnie poddać , tzw. automatycznej wymianie. Jednoczesnie kiedy ma poddać automatycznej wymianie informacje kwartalne za IV kwartał 2009r. te, które wpłynęły w styczniu, wg starych przepisów, tj. w ciągu trzech miesięcy od końca kwartału czy tez może szybciej?

27 sty 2010, 12:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
niestety zgodnie z tym, co ostatnio przekazała urzędom IS Warszawa te złozone w styczniu do ostatniego dnia roboczego lutego :( zresztą to się zgadza ze zmienionym rozp. Rady, życzę szczęścia, bo tylko szczęście tu pomoże
o tych złożonych w styczniu nie wspominali, ale zmiana rozp. obowiązuje od 1 stycznia...

27 sty 2010, 12:45
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 12:04

POSTY        30
Zgodnie z moja wiedzą informacja za styczeń niestety do konca lutego. Informacje za "stary" rok maja zostać przekazane po staremu.

27 sty 2010, 14:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 18:19

POSTY        17
potwierdzam. na naradzie osób kontaktowych mówiono, że informacje podsumowujące mają być wprowadzane do końca każdego miesiąca :zly1:
uległ zmianie okres sprawozdawczy z kwartalnego na miesięczny.
ale kogo z mf obchodzi tak krótki czas na wprowadzenie. pzdr

27 sty 2010, 19:17
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Potwierdzam wszystkie powyżej przedstawione stanowiska. Moja wiedza w tym temacie jest taka sama.

27 sty 2010, 19:40
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
skarbowiec150681                    

potwierdzam. na naradzie osób kontaktowych mówiono, że informacje podsumowujące mają być wprowadzane do końca każdego miesiąca :zly1:
uległ zmianie okres sprawozdawczy z kwartalnego na miesięczny.
ale kogo z mf obchodzi tak krótki czas na wprowadzenie. pzdr

Kolejna "reforma" za free  :stop:

27 sty 2010, 20:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 sty 2010, 01:02

POSTY        5
Na szkoleniu poinformowano nas, że VAT-UE za IV kwartał 2009r. wprowadzamy po staremu, bo raport będzie wysyłany 31 marca 2010r., natomiast za styczeń 2010r. do 26 lutego 2010r., bo raport będzie wysyłany 1 marca 2010r.
Z wprowadzeniem papierowych nie powinno być problemu, bo termin jest 15 lutego i raczej dużo ich nie będzie (chyba, że w dużych US), więc do 26 lutego można się wyrobić. Gorzej z elektronicznymi wysłanymi 25 lutego, które się pojawią w VIES po weekendzie. To już będzie po ptakach. Na szkoleniu mówili, że świat się nie zawali. Pójdą raportem za miesiąc.
Z drugiej strony i tak większość VAT-UE będzie zerowych, bo nikt do 15 nie będzie miał dokumentów, więc później będą stosy korekt, które pójdą następnymi raportami.

29 sty 2010, 11:28
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
cyganka77                    

Na szkoleniu poinformowano nas, że VAT-UE za IV kwartał 2009r. wprowadzamy po staremu, bo raport będzie wysyłany 31 marca 2010r., natomiast za styczeń 2010r. do 26 lutego 2010r., bo raport będzie wysyłany 1 marca 2010r.
Z wprowadzeniem papierowych nie powinno być problemu, bo termin jest 15 lutego i raczej dużo ich nie będzie (chyba, że w dużych US), więc do 26 lutego można się wyrobić. Gorzej z elektronicznymi wysłanymi 25 lutego, które się pojawią w VIES po weekendzie. To już będzie po ptakach. Na szkoleniu mówili, że świat się nie zawali. Pójdą raportem za miesiąc.
Z drugiej strony i tak większość VAT-UE będzie zerowych, bo nikt do 15 nie będzie miał dokumentów, więc później będą stosy korekt, które pójdą następnymi raportami.

bo to jest Polska właśnie:)

31 sty 2010, 11:45
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Cindirella                    

mam pytanie:
w związku z nowelizacja ustawy o ptu - podatnicy będą zobowiązani (z wyjatkami) składać informacje podsumowujace dot. transakcji wewnatrzwspólnotowych miesięcznie - a nie kwartalnie jak dotychczas. Dotyczy to informacji już za miesiąc styczeń 2010, które złożą w miesiacu lutym. Więc problem polega na tym kiedy US jest zobowiązany taka informację wprowadzić do systemu VIES i jednocześnie poddać , tzw. automatycznej wymianie. Jednoczesnie kiedy ma poddać automatycznej wymianie informacje kwartalne za IV kwartał 2009r. te, które wpłynęły w styczniu, wg starych przepisów, tj. w ciągu trzech miesięcy od końca kwartału czy tez może szybciej?

Cindirella, właśnie odkryłam Twoją wiadomość (nie mogłam odbierać). Teraz dla odmiany nie mogę wysyłać. Jak to aktualne to napisz do mnie na alka5@op.pl to Ci wszystko prześlę :)

03 lut 2010, 13:12
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
A ja mam pytanie co do tego terminu "do końca miesiąca". Zgadzam się, że na spotkaniach osób kontaktowych tak właśnie przykazano nam robić. Czytając jednak najnowsze wytyczne dla VAT zaczęłam się zastanawiać, bo: jest tam "wytyczony" termin 5 dni przed tym obowiązującym na podstawie rozporządzenia Rady 1798. Mając na względzie rozporządzenie zmieniające nr 37/2009, w którym podano właśnie koniec miesiąca następującego po tym, za który składana jest informacja, to wyszłoby, że terminem wg wytycznych jest koniec miesiąca minus 5 dni?? Czy ja już zgłupiałam?? :wacko:

05 lut 2010, 20:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2009, 22:47

POSTY        15

A ja mam pytanie co do tego terminu "do końca miesiąca". Zgadzam się, że na spotkaniach osób kontaktowych tak właśnie przykazano nam robić. Czytając jednak najnowsze wytyczne dla VAT zaczęłam się zastanawiać, bo: jest tam "wytyczony" termin 5 dni przed tym obowiązującym na podstawie rozporządzenia Rady 1798. Mając na względzie rozporządzenie zmieniające nr 37/2009, w którym podano właśnie koniec miesiąca następującego po tym, za który składana jest informacja, to wyszłoby, że terminem wg wytycznych jest koniec miesiąca minus 5 dni?? Czy ja już zgłupiałam??

Ktoś w wytycznych zapomniał o matematyce 28 luty wymiana minus 5 dni t.j. 23 (wtedy powinniśmy wprowadzić)  , a deklaracje elektroniczne mogą być składane do 25 - brawo dla autora wytycznych

05 lut 2010, 22:50
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
teide                    

Ktoś w wytycznych zapomniał o matematyce 28 luty wymiana minus 5 dni t.j. 23 (wtedy powinniśmy wprowadzić) , a deklaracje elektroniczne mogą być składane do 25 - brawo dla autora wytycznych

Oczywiście nie tylko tych!  :wsciekly:

06 lut 2010, 10:29
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
normalnie chce się  :zygi:

06 lut 2010, 12:16
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
To żeby tak do końca nie psuć sobie humorów, skieruję temat na inne tory.
Jak informujecie podatników w kwestii wykazywania na informacjach danych identyfikacyjnych w przypadku towarów zaimportowanych z art. 11 ustawy o VAT? Czyj numer VAT powinni podawać na VAT-UE?

06 lut 2010, 21:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona