Teraz jest 05 wrz 2025, 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Czy uznacie to za WDT? 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Post Czy uznacie to za WDT?
A ja mam do Was pytanie merytoryczne dzisiaj: czy uznalibyście polskiemu podatnikowi prawo do stawki 0% przy WDT jeśli towar jest fakturowany na podatnika z kraju unijnego A, wysyłka jest zrealizowana do kraju unijnego B, w którym odbiorcą jest zupełnie inny podmiot, który de facto nie przyznaje się do kontaktów z podatnikiem z kraju A, a towar nie wiadomo gdzie się podział (na CMR jest jakiś tam podpis i data, bez stempli firmowych)?
Aby dodać pikanterii :P powiem, że na dzień transakcji polski podmiot weryfikował w Koninie nr VAT podatnika z kraju A i był on aktywny, ale na dziś jest on już zamknięty (z datą wsteczną niestety).
Jeśli znacie adekwatne interpretacje lub orzeczenia - będę wdzięczna.

14 gru 2009, 10:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 wrz 2008, 12:50

POSTY        28

LOKALIZACJAPomorskie
Może podaj trochę więcej danych. Bo inaczej trudno cokolwiek powiedzieć.
- czy była zapłata za towar
- kto wykonywał usługę transportu (dostawca swoim taborem, czy przez jakąś firmę transportowa lub spedycyjną, lub nabywca)
- czy sa jakieś inne dokumenty potwierdzające transakcje (specyfikacje, zamówienia, korespondencja e-mailowa)

Dodano: 14 Gru 2009 12:04 pm

Co do danych rejestracyjnych kontrahenta unijnego to proponuje przeczytać poniższy wyrok WSA w Opolu I SA/Op 282/09 z dnia 14.10.2009r.  

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B5E7E9F7BE

14 gru 2009, 10:57
Znawca

POSTY        169
Zapłata była, ale nie z konta podatnika z kraju A, tylko z konta osoby z kraju B.
Transport nastapił za pośrednictwem firmy transportowej (która potwierdza dostarczenie towarów do kraju B).
Dodatkowych dokumentów nie ma. Wiadomo, że kontakt między polskim podatnikiem a podatnikiem z kraju A jest tylko za pomoca faksu lub telefonu.

Ps. dzięki za wyrok - ten znam. Najbardziej interesują mnie orzeczenia dotyczące sytuacji gdy towar jest nabywany przez jeden podmiot, a odbiorcą jest inny podmiot z innego kraju UE niezwiązany z podmiotem z kraju A.

14 gru 2009, 15:17
Amator
Własny awatar

POSTY        28

LOKALIZACJAPomorskie
Pytanie: A kto zlecil transport? sprzedawca, czy nabywca.
Jeśli sprzedawca to wiedzial że towar idzie do innego państwa. Sam fakt, że towar trafił do innego podmiotu w innym państwie nie powoduje jeszcze utraty prawa do do preferencyjnej stawki - 0%.Skoro podmiot z kraju B nie przyznaje się do transakcji z A, to możliwe że jest jeszcze podmiot pośredni - C. Podmiot A i C mogą być tylko pośrednikami.
Jeśli transport zamawiał sprzedawca, sprawdził bym firmę transportową. Czy faktycznie usługa była świadczona i dokąd.

15 gru 2009, 08:47
Znawca

POSTY        169
Transport był zlecany przez polski podmiot, czyli sprzedawcę. Pośredników żadnych nie było.

Sam fakt, że towar trafił do innego podmiotu w innym państwie nie powoduje jeszcze utraty prawa do do preferencyjnej stawki - 0%

To wiem, zastanawiam się tylko nad faktem, że towar gdzieś "ginie" na terenie kraju B. Odbiera go ktoś zupełnie niezwiązany z nabywcą (z kraju A), kto w ramach wymiany informacji nie potwierdza kontaktów handlowych ani z polskim podatnikiem ani z nabywcą towaru z kraju A.

15 gru 2009, 09:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2007, 12:22

POSTY        103
Uważam że w przypadku kiedy podmiot A z kraju unijnego nie przyznaje sie do kontrahenta B, to na jakiej podstawie polski podmiot dostarczył towar do firmy B przecież posiada tylko fakture wystawiona na firmę A, więc brak rzetelnego potwierdzenia dokonania dostawy WDT.

15 gru 2009, 10:59
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
A ja tu widzę przekręt... Tj:

Odbiorca z Kraju B chce kupić coś od dostawcy z Polski, ale nie chce płacić VAT. Celowo więc podaje dane znanego sobie podatnika z kraju z A, który widnieje w VIES. Polski dostawca nie świadomy albo łasy na szybki zarobek nie zastanawia się nad tym i wysyła towar do kraju B a fakturę na nabywcę do kraju A...

Opcja druga to taka, że polski podatnik wziął sobie dane podatnika z kraju A... i reszta wiadomo...

może pomoże Ci sytuacja wysyłki towaru z kraju trzeciego to polski, ale z odprawą w loci np w Czechach i odebranie towaru przez Polską firmę z VAT 0%... Tyle, że tutaj Polska firma przyznaje się do odbioru towaru ;)

15 gru 2009, 16:14
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
A ja się zastanawiam, czy towar faktycznie opuścił Polskę, czy też może pozostał w "szarej strefie". Z tego co czytam to brak dowodów na wywóz towarów - bo skoro odbiorca nie odebrał to... Miałem podobna sprawę, papiery były "prawie" OK ale odbiorca nie znał sprzedawcy (nabywca = odbiorca). Sprawę w WSA wygrałem. Torwar prawdopodobnie poszedł na bazarze "Europa".

15 gru 2009, 19:20
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
mozeanglia                    

A ja tu widzę przekręt... Tj:

Podatnik zrobił przekręt?
Niemożliwe... ;)

15 gru 2009, 20:14
Znawca

POSTY        169
supersaper                    

A ja się zastanawiam, czy towar faktycznie opuścił Polskę, czy też może pozostał w "szarej strefie". Z tego co czytam to brak dowodów na wywóz towarów - bo skoro odbiorca nie odebrał to... Miałem podobna sprawę, papiery były "prawie" OK ale odbiorca nie znał sprzedawcy (nabywca = odbiorca). Sprawę w WSA wygrałem. Torwar prawdopodobnie poszedł na bazarze "Europa".

A mógłbyś podać sygnaturę?

Przekręt myślę, że jest. I to całkiem niezły. Osobom, które bywały na szkoleniach powinno dać do myślenia to, że przedmiotem transakcji jest Coca-Cola, Sprite itp. :P

16 gru 2009, 09:35
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Czyli coś, co hektolitrami sprzedaje się w brach, knajpach itp a czego nikt nie ewidencjonuje ;)

16 gru 2009, 09:49
Amator
Własny awatar

POSTY        28

LOKALIZACJAPomorskie
espina                    

Przekręt myślę, że jest. I to całkiem niezły. Osobom, które bywały na szkoleniach powinno dać do myślenia to, że przedmiotem transakcji jest Coca-Cola, Sprite itp. :P

Coraz ciekawiej sie robi.   :D  
Ja bym się skupił na transporcie (kontrola u przewoźnika z przesłuchaniem kierowcy/-ów), gdyż niewątpliwie coś jest na rzeczy.
Teraz tylko to udowodnić i obronić przed Izbą, a potem Sądem.
Ps. Skąd masz pewność że B nieprzyznaje się do kontaktów z A.

16 gru 2009, 10:25
Znawca

POSTY        169
Kierowcy przesłuchani - potwierdzili, że wieźli towar do kraju B.
Pewność uzyskano na podstawie scac.

Udowodnić....  :huh: nic prostszego.

Dodano: Wto Sty 05, 2010 5:47 pm

A może w nowym roku ktoś ma jakieś nowe pomysły/propozycje?

16 gru 2009, 11:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]