Zauważyłem, że US różnie postępują z właściwością US odnośnie VAT.
Przykład: Osoba fizyczna zakłada działalność gospodarczą. Otrzymała wpis gdzie ma wpisane: 1. Miejsce zamieszkania i adres przedsiębiorcy: miejscowość "X" - US "X" 2. Adres zakładu głównego: miejscowość "Y" - US "Y" 3. Pozostałe miejsca wykonywania działalności: brak Rodzaj przeważającej działalności gospodarczej: usługi budowlane (co z nazwy wskazuje wykonywanie działalności w różnych miejscach).
Teoretycznie wg powyższego US "X" będzie właściwy dla PIT, natomiast US "Y" dla VAT.
Podatnik jednak składa VAT-R wraz z NIP-1 wskazując zakład główny w miejscowości US "Y" oraz w poz. 121 NIP-1 określenie opisowe adresu nietypowego: "teren całego kraju". To natomiast wskazuje, że posiada więcej miejsc wykonywania działalności a więc brał bym wówczas właściwość VAT wg miejsca zamieszkania podatnika - US "X" był by właściwy i dla PIT i dla VAT.
Co dla mnie dziwne różne US różnie to stosują! Co Wy na to? Powiem szczerze że sam nie wiem co myśleć, tym bardziej że w powyższym przypadku zakład główny to tak na prawdę tylko narzędziownia gdzie i tak kontrola z VAT nic nie zastanie...
Pozdrawiam Paweł
Ostatnio edytowano 16 lis 2006, 23:46 przez Pawelnet, łącznie edytowano 1 raz
16 lis 2006, 23:44
Trochę na temat tych problemów znajdziesz w archiwum: <a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=317&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=24c2586b6bb0b0c713ccc1f2d88df52a" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?na...3ccc1f2d88df52a</a> W praktyce jeśli to jest podatnik "podwyższonego ryzyka" oba USy bronią sie rękami i nogami. Przechlapane ma ten do którego złożono VAT-R bo musi udowodnić, że jest niewłaściwy, jeśli chce sie pozbyć delikwenta.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.