Teraz jest 05 wrz 2025, 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Zakup Quada a VAT? 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Mam pytanie na temat quada, może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem, na temat ktrórego próbuje znaleść informacje od kilku godzin.

Planuje zakup quada, który będzie służył do prezentacji jednego z oferowanych przeze mnie produktów.

Zgodnie z interpretacja ministerstwa infrastruktury, quad jest rejestrowasny jako pojazd samochodowy inny. W przypadku więc rejestracji jako pojazd samochpodowy inny doczytałem, że VAT odlicza się jak z samochodu osobowego, tj 60% nie więcej niż 6000, brak możliwości odliczenia VAT od paliwa. To jest zrozumiałe.

Jednak mój quad nie będzie posiadał statusu pojazdu samochodowego, ponieważ nie będzie wogóle zarejestrowany. Będzie używany na moim polu, będzie służyl prezentacji produktu przeznaczonego dla samochodów, jednak prezentacja na quadzie jest dokładniejsza i bardziej pokazuje działanie produktu niż użycie do tego celu samochodu.

Będzie zakupiony w polsce, na fakturze VAT jest opisany jako "Pojazd 4 kołowy, marka, model, numer nadwozia". Moim skromnym zdaniem,, przysługuje mi pełne odliczenie VAT, ponieważ pojazd nie kwalifikuje się pod samochód osobowy (czy jaki kolwiek inny samochód). Za jakiś puunkt odniesienia wziołem odśnieżarkę. Ma miejsce dla kierowcy, używam jej do odśnieżania parkingu w zimie, może przekroczyć prędkość 25km/h więc nie kwalifikuje się jako np ciągnik, nie jest zarejestrowana, odliczyłem z niej cały VAT (co nie było zakwestionowane podczas kontroli).

Jest to zakup produktu służącego do prezentacji a nie do poruszania się po drogach, transportu itp itd więc chyba nie powinno się tego rozpatrywać w kategoriach zakupu samochodu?

Czy ktoś może rozwiać w jakiś sposób moje wątpliwości?

15 paź 2008, 21:46
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Zadzwoń do Krajowej Informacji Podatkowej.
tel. 0801 055 055 lub 022 330 0330.
Jeżeli wolisz na piśmie, zwróć się do dowolnego doradcy podatkowego - to ich obowiązek, a w przypadku jego pomyłki możesz uzyskać odszkodowanie.
Oczywiście możesz tez złożyc wniosek o wiążącą interpretację prawa.

Wybór należy do ciebie!

16 paź 2008, 08:29

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Czy ktoś może rozwiać w jakiś sposób moje wątpliwości?

To, czy go będziesz rejestrował czy nie oraz do czego będziesz faktycznie używał ( oprócz oczywiście związku z czynnościami opodatkowanymi )  nie ma żadnego znaczenia.
Radzę zwrócić się o interpretację do swojego US.
Możesz też poczytać - wprawdzie o paliwie do motocykli, ale istota problemu ta sama.
<a href="http://www.rp.pl/artykul/190981.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/190981.html</a>
Na dwoje babka wróżyła  :D

Ostatnio edytowano 16 paź 2008, 09:33 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

16 paź 2008, 09:33
Początkujący

REJESTRACJA14 gru 2006, 12:37

POSTY        7
WJAWOR ma rację, iż nie ma znaczenia fakt rejestracji pojazdu. W przypadku quada zasadnicze znaczenie ma homologacja producenta. Jeżeli w świadectwie homologacji quad oznaczony został jako  „L7e”, to zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2005 r. w sprawie homologacji m.in. niektórych pojazdów samochodowych mających cztery koła quad jest „pojazdem czterokołowym innym niż lekki”. Oznacza to, iż quad - oznaczony w homologacji jako „L7e” - jest pojazdem samochodowym. W takiej sytuacji nie masz możliwości pełnego odliczenia podatku VAT od nabywanego quada zgodnie z ogólną zasadą art. 86 ust. 1 ustawy, przysługuje Ci jedynie prawo częściowego odliczenia - 60% kwoty podatku nie więcej niż 6.000 zł.
Na Twoim miejscu raczej zastanowił bym się jak udowodnić przed US, że ten quad jest wykorzystywany tylko do celów pokazu, a nie np. przez Ciebie, syna itp...
Powołując się na odśnieżarkę, powinieneś wiedzieć że US raczej porównuje je do kosiarek i na równi z nimi je traktuje (obydwa "pojazdy" służą utrzymaniu porządku na terenie firmy).
Decyzja jednak należy do Ciebie.
pozdrawiam

16 paź 2008, 10:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2007, 11:17

POSTY        94

LOKALIZACJAPyrlandia

Na Twoim miejscu raczej zastanowił bym się jak udowodnić przed US, że ten quad jest wykorzystywany tylko do celów pokazu, a nie np. przez Ciebie, syna itp...

Coby znów nie płakał, że postępowanie trwa 2 lata :)

16 paź 2008, 14:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]