Mam pytanko jak u Was w urzędach rozwiązana jest sprawa czynności sprawdzających deklaracji ze zwrotem VAT., Czy obowiązują stare zarządzenia że każdorazowo zlecacie kontrolę w przypadku gdy wartość nabytego środka trwałego przekroczy jakąś określoną wartość, bądź też zwrot jest w wysokości przekraczającej ustaloną w zarządzeniu, bądź jest to pierwszy zwrot o określonej wysokości. Czy u was dajecie każdorazowo zlecenia, czy też w komórkach merytorycznych przeprowadzacie czynnosci sprawdzające?
19 cze 2008, 18:45
didi002
Mam pytanko jak u Was w urzędach rozwiązana jest sprawa czynności sprawdzających deklaracji ze zwrotem VAT., Czy obowiązują stare zarządzenia...
U nas nic starego nie obowiązuje. Stosuje się aktualne wytyczne. Zapraszam przede wszystkim do czytania "ducha". W pierwszej kolejności ocena wiarygodności podatnika i czynności sprawdzające. :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
19 cze 2008, 19:07
"ducha"? A mogę prosić jaśniej?
19 cze 2008, 19:25
didi002
Z pamięci "ducha" nie przywołam. Jeśli w pracy będę pamiętał, to postaram się coś "przytoczyć".
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
19 cze 2008, 22:36
dokonujemy czynnosci analitycznych zgodnie z wytycznymi w sprawie organizacji pracy urzędów w zakresie VAT. Odpowiedź "tak" w 6 i wiecej pytaniach to czynności spr. 10 i pow. = kontrola.
20 cze 2008, 05:41
didi002
Co do zasad to odpowiedź juz padła:
Lunatiq
dokonujemy czynnosci analitycznych zgodnie z wytycznymi w sprawie organizacji pracy urzędów w zakresie VAT. Odpowiedź "tak" w 6 i wiecej pytaniach to czynności spr. 10 i pow. = kontrola.
Co do "ducha" to niestety nie miałem dzisiaj czasu by poszukać wytycznych, ale chodzi generalnie o to by kierować się też rozsądkiem, a nie działać z klapkami na oczach. Zawsze można odstapić od kierowania do kontroli, jeśli są oczywiste przesłanki ( np. specyfika działalności powoduje występowanie zwrotów; przedlożone wraz z deklaracją kserokopie dopkumentów wyjaśniają wystąpienie zwrotu ... ), a podatnik jest juz dobrze "rozpracowany" np. dzięki notorycznym kontrolom zwrotów. Chyba był tam zapis o możliwości odstąpienia od kontroli pomimo spełniania przesłanek ( oczywiście kłania się poinformowanie IS o takiej decyzji i tu "leży pies pogrzebany" ).
20 cze 2008, 19:20
z powodu obciążenia pracą puszczamy wszystko!!! Tylko zwroty pow. 1 000 000 zł wniosek do kontroli; odstąpienie kontroli; czynności sprawdzające (lub nie w zależności od wyniku poprzednich) i do widzenia.
20 cze 2008, 22:01
Lunatiq
z powodu obciążenia pracą puszczamy wszystko!!! Tylko zwroty pow. 1 000 000 zł wniosek do kontroli; odstąpienie kontroli; czynności sprawdzające (lub nie w zależności od wyniku poprzednich) i do widzenia.
U nas powstał jakiś paradoks, ponieważ stosujemy oczywiście czynności sprawdzające poprzez sporządzanie karty oceny zasadności zwrotu, a dodatkowo dajemy zlecenia do kontroli z zarządzenia do starych wytycznych , każdy zwrot pow. 100.000 zł, środek trwały pow. 200.000 zł, pierwszy zwrot pow. 50.000 zł. Powoduje to u części podatników zlecenia co miesiąc, kontrole nieefektywne. Chyba umknęło uwadze mojego kierownika , że stare wytyczne zostały ZASTĄPIONE nowymi.
A czy przy dużych zwrotach (pow 100.000 zł) , jeżeli karta oceny zasadności zwrotu dała wynik poniżej 6 odp. twierdzących, sporządzacie tylko kartę oceny zasadności zwrotu i tyle , czy też dodatkowo sporządzacie jakąś analizę i odstąpienie od kontroli?
Czy odstąpienie od kontroli dokumentujecie papierowo?
Chodziło mi oczywiście o odstąpienie od zlecenia do kontroli
21 cze 2008, 07:21
didi002
<!--quoteo(post=31470:date=20. 06. 2008 g. 22:01:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 20. 06. 2008 g. 22:01) [snapback]31470[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> z powodu obciążenia pracą puszczamy wszystko!!! Tylko zwroty pow. 1 000 000 zł wniosek do kontroli; odstąpienie kontroli; czynności sprawdzające (lub nie w zależności od wyniku poprzednich) i do widzenia.
U nas powstał jakiś paradoks, ponieważ stosujemy oczywiście czynności sprawdzające poprzez sporządzanie karty oceny zasadności zwrotu, a dodatkowo dajemy zlecenia do kontroli z zarządzenia do starych wytycznych , każdy zwrot pow. 100.000 zł, środek trwały pow. 200.000 zł, pierwszy zwrot pow. 50.000 zł. Powoduje to u części podatników zlecenia co miesiąc, kontrole nieefektywne. Chyba umknęło uwadze mojego kierownika , że stare wytyczne zostały ZASTĄPIONE nowymi.
A czy przy dużych zwrotach (pow 100.000 zł) , jeżeli karta oceny zasadności zwrotu dała wynik poniżej 6 odp. twierdzących, sporządzacie tylko kartę oceny zasadności zwrotu i tyle , czy też dodatkowo sporządzacie jakąś analizę i odstąpienie od kontroli?
Czy odstąpienie od kontroli dokumentujecie papierowo?
Chodziło mi oczywiście o odstąpienie od zlecenia do kontroli <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Wniosek do kontroli idzie zawsze!!!!! (tam gdzie zgodnie z wytycznymi powinna być przeprowadzona kontrola), a kontrola odstępuje. Robi to zawsze pisemnie, zawsze z tym samym uzasadnieniem (brak zaległości, poprzednie negatywne kontrole itp.), zawsze akceptuje to Naczelnik. W ten sposób wymiar jest "czysty i kryty"
Ostatnio edytowano 21 cze 2008, 11:01 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz
21 cze 2008, 08:35
Lunatiq
... W ten sposób wymiar jest "czysty i kryty"
Gratuluję, nie ma to jak dobra spychologia. Kontrola odrabia za komórkę merytoryczną robotę. Na miejscu NUSa jak najszybciej poszukałbym nowego kierownika VATu.
21 cze 2008, 11:03
wjawor
<!--quoteo(post=31483:date=21. 06. 2008 g. 08:35:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 21. 06. 2008 g. 08:35) [snapback]31483[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ... W ten sposób wymiar jest "czysty i kryty"
Gratuluję, nie ma to jak dobra spychologia. Kontrola odrabia za komórkę merytoryczną robotę. Na miejscu NUSa jak najszybciej poszukałbym nowego kierownika VATu. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
czynności sprawdzające to sprawdzenie formalne rozliczenia; odróżniać od nich trzeba rozliczenie kontrolne. W mojej opinii zwroty pow. 1 000 000,00 zł powinny być kontrolowane ( u nas jest ich mało dlatego jestem takiego zdania). Reszte puszczamy. Z tym "czysty" i "kryty" to trochę przesadziłem, ale ostatnio izba zażądała rapartu na temat kontroli zwrotów pow. 1 000 000,00 zł; zasugerowano nam wnioski do kontroli za każdym razem.
..w zakresie obowiązków mam przeprowadzanie czynności sprawdzających, a nie kontrolnych:P
Ostatnio edytowano 21 cze 2008, 23:23 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz
21 cze 2008, 23:22
Lunatiq
[...] Z tym "czysty" i "kryty" to trochę przesadziłem, ale ostatnio izba zażądała rapartu na temat kontroli zwrotów pow. 1 000 000,00 zł; zasugerowano nam wnioski do kontroli za każdym razem. [...]
zasugerowano... co za dyplomatyczne określenie na odgórny "opr"... :nonono:
____________________________________ always look on the bright side of life
22 cze 2008, 06:20
elsinore
<!--quoteo(post=31541:date=22. 06. 2008 g. 01:22:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 22. 06. 2008 g. 01:22) [snapback]31541[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> [...] Z tym "czysty" i "kryty" to trochę przesadziłem, ale ostatnio izba zażądała rapartu na temat kontroli zwrotów pow. 1 000 000,00 zł; zasugerowano nam wnioski do kontroli za każdym razem. [...]
zasugerowano... co za dyplomatyczne określenie na odgórny "opr"... :nonono: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Dobrze, że teraz to problem "dużego urzędu", przy takim "bezmyślnym" podejściu do paru firm musiałbym zaglądać co miesiąc. <_<
22 cze 2008, 12:26
wjawor
<!--quoteo(post=31544:date=22. 06. 2008 g. 06:20:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 22. 06. 2008 g. 06:20) [snapback]31544[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=31541:date=22. 06. 2008 g. 01:22:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 22. 06. 2008 g. 01:22) [snapback]31541[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> [...] Z tym "czysty" i "kryty" to trochę przesadziłem, ale ostatnio izba zażądała rapartu na temat kontroli zwrotów pow. 1 000 000,00 zł; zasugerowano nam wnioski do kontroli za każdym razem. [...]
zasugerowano... co za dyplomatyczne określenie na odgórny "opr"... :nonono: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Dobrze, że teraz to problem "dużego urzędu", przy takim "bezmyślnym" podejściu do paru firm musiałbym zaglądać co miesiąc. <_< <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->