Teraz jest 05 wrz 2025, 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
zwroty VAT-u 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 18:12

POSTY        43
Mam pytanko jak u Was w urzędach rozwiązana jest sprawa czynności sprawdzających deklaracji ze zwrotem VAT.,
Czy obowiązują stare zarządzenia że każdorazowo zlecacie  kontrolę w przypadku gdy wartość nabytego środka trwałego przekroczy jakąś określoną wartość, bądź też  zwrot jest w wysokości przekraczającej ustaloną w zarządzeniu, bądź jest to pierwszy zwrot o określonej wysokości.
Czy u was dajecie każdorazowo zlecenia, czy też w komórkach merytorycznych przeprowadzacie czynnosci sprawdzające?

19 cze 2008, 18:45

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Mam pytanko jak u Was w urzędach rozwiązana jest sprawa czynności sprawdzających deklaracji ze zwrotem VAT.,
Czy obowiązują stare zarządzenia...

U nas nic starego nie obowiązuje. Stosuje się aktualne wytyczne.  :D
Zapraszam przede wszystkim do czytania "ducha". W pierwszej kolejności ocena  wiarygodności podatnika i czynności sprawdzające. :piwo:

19 cze 2008, 19:07
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43

19 cze 2008, 19:25

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

"ducha"? A mogę prosić jaśniej?

Z pamięci "ducha" nie przywołam. Jeśli w pracy będę pamiętał, to postaram się coś "przytoczyć".

19 cze 2008, 22:36
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
dokonujemy czynnosci analitycznych zgodnie z wytycznymi w sprawie organizacji pracy urzędów w zakresie VAT. Odpowiedź "tak" w 6 i wiecej pytaniach to czynności spr. 10 i pow. = kontrola.

20 cze 2008, 05:41

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

"ducha"? A mogę prosić jaśniej?

Co do zasad to odpowiedź juz padła:
Lunatiq                    

dokonujemy czynnosci analitycznych zgodnie z wytycznymi w sprawie organizacji pracy urzędów w zakresie VAT. Odpowiedź "tak" w 6 i wiecej pytaniach to czynności spr. 10 i pow. = kontrola.

Co do "ducha" to niestety nie miałem dzisiaj czasu by poszukać wytycznych, ale chodzi generalnie o to by kierować się też rozsądkiem, a nie działać z klapkami na oczach. Zawsze można odstapić od kierowania do kontroli, jeśli są oczywiste przesłanki ( np. specyfika działalności powoduje występowanie zwrotów; przedlożone wraz z deklaracją kserokopie dopkumentów wyjaśniają wystąpienie zwrotu ... ), a podatnik jest juz dobrze "rozpracowany" np. dzięki notorycznym kontrolom zwrotów.  
Chyba był tam zapis o możliwości odstąpienia od kontroli pomimo spełniania przesłanek ( oczywiście kłania się poinformowanie IS o takiej decyzji i tu "leży pies pogrzebany"  :D   ).

20 cze 2008, 19:20
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
z powodu obciążenia pracą puszczamy wszystko!!! Tylko zwroty pow. 1 000 000 zł wniosek do kontroli; odstąpienie kontroli; czynności sprawdzające (lub nie w zależności  od wyniku poprzednich) i do widzenia.

20 cze 2008, 22:01
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43

z powodu obciążenia pracą puszczamy wszystko!!! Tylko zwroty pow. 1 000 000 zł wniosek do kontroli; odstąpienie kontroli; czynności sprawdzające (lub nie w zależności  od wyniku poprzednich) i do widzenia.

U nas powstał jakiś paradoks, ponieważ stosujemy oczywiście czynności sprawdzające poprzez sporządzanie karty oceny zasadności zwrotu, a dodatkowo dajemy zlecenia do kontroli z zarządzenia do starych wytycznych , każdy zwrot pow. 100.000 zł, środek trwały pow. 200.000 zł, pierwszy zwrot pow. 50.000 zł.
Powoduje  to u części  podatników zlecenia co miesiąc, kontrole nieefektywne.
Chyba umknęło uwadze mojego kierownika , że stare wytyczne zostały ZASTĄPIONE nowymi.

A czy przy dużych zwrotach (pow 100.000 zł) , jeżeli karta oceny zasadności zwrotu dała wynik  poniżej 6 odp. twierdzących, sporządzacie tylko kartę oceny zasadności zwrotu i tyle , czy też dodatkowo sporządzacie jakąś analizę i odstąpienie od kontroli?

Czy odstąpienie od kontroli dokumentujecie papierowo?

Chodziło mi oczywiście o odstąpienie od zlecenia do kontroli

21 cze 2008, 07:21
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692

<!--quoteo(post=31470:date=20. 06. 2008 g. 22:01:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 20. 06. 2008 g. 22:01) [snapback]31470[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

U nas powstał jakiś paradoks, ponieważ stosujemy oczywiście czynności sprawdzające poprzez sporządzanie karty oceny zasadności zwrotu, a dodatkowo dajemy zlecenia do kontroli z zarządzenia do starych wytycznych , każdy zwrot pow. 100.000 zł, środek trwały pow. 200.000 zł, pierwszy zwrot pow. 50.000 zł.
Powoduje  to u części  podatników zlecenia co miesiąc, kontrole nieefektywne.
Chyba umknęło uwadze mojego kierownika , że stare wytyczne zostały ZASTĄPIONE nowymi.

A czy przy dużych zwrotach (pow 100.000 zł) , jeżeli karta oceny zasadności zwrotu dała wynik  poniżej 6 odp. twierdzących, sporządzacie tylko kartę oceny zasadności zwrotu i tyle , czy też dodatkowo sporządzacie jakąś analizę i odstąpienie od kontroli?

Czy odstąpienie od kontroli dokumentujecie papierowo?

Chodziło mi oczywiście o odstąpienie od zlecenia do kontroli
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Wniosek do kontroli idzie zawsze!!!!! (tam gdzie zgodnie z wytycznymi powinna być przeprowadzona kontrola), a kontrola odstępuje. Robi to zawsze pisemnie, zawsze z tym samym uzasadnieniem (brak zaległości, poprzednie negatywne kontrole itp.), zawsze akceptuje to Naczelnik. W ten sposób wymiar jest "czysty i kryty" :P

Ostatnio edytowano 21 cze 2008, 11:01 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz

21 cze 2008, 08:35

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...
W ten sposób wymiar jest "czysty i kryty" :P

Gratuluję, nie ma to jak dobra spychologia. Kontrola odrabia za komórkę merytoryczną robotę.
Na miejscu NUSa jak najszybciej poszukałbym nowego kierownika VATu.  :(

21 cze 2008, 11:03
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692

<!--quoteo(post=31483:date=21. 06. 2008 g. 08:35:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 21. 06. 2008 g. 08:35) [snapback]31483[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...
W ten sposób wymiar jest "czysty i kryty" :P

Gratuluję, nie ma to jak dobra spychologia. Kontrola odrabia za komórkę merytoryczną robotę.
Na miejscu NUSa jak najszybciej poszukałbym nowego kierownika VATu.  :(

czynności sprawdzające to sprawdzenie formalne rozliczenia; odróżniać od nich trzeba rozliczenie kontrolne. W mojej opinii zwroty pow. 1 000 000,00 zł powinny być kontrolowane ( u nas jest ich mało dlatego jestem takiego zdania). Reszte puszczamy. Z tym "czysty" i "kryty" to trochę przesadziłem, ale ostatnio izba zażądała rapartu na temat kontroli zwrotów pow. 1 000 000,00 zł; zasugerowano nam wnioski do kontroli za każdym razem.

..w zakresie obowiązków mam przeprowadzanie czynności sprawdzających, a nie kontrolnych:P

Ostatnio edytowano 21 cze 2008, 23:23 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz

21 cze 2008, 23:22
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...]
Z tym "czysty" i "kryty" to trochę przesadziłem, ale ostatnio izba zażądała rapartu na temat kontroli zwrotów pow. 1 000 000,00 zł; zasugerowano nam wnioski do kontroli za każdym razem.
[...]

zasugerowano... co za dyplomatyczne określenie na odgórny "opr"...  :nonono:

22 cze 2008, 06:20

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=31541:date=22. 06. 2008 g. 01:22:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 22. 06. 2008 g. 01:22) [snapback]31541[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
[...]
Z tym "czysty" i "kryty" to trochę przesadziłem, ale ostatnio izba zażądała rapartu na temat kontroli zwrotów pow. 1 000 000,00 zł; zasugerowano nam wnioski do kontroli za każdym razem.
[...]

Dobrze, że teraz to problem "dużego urzędu", przy takim "bezmyślnym" podejściu do paru firm musiałbym zaglądać co miesiąc. <_<

22 cze 2008, 12:26
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:24

POSTY        91

<!--quoteo(post=31544:date=22. 06. 2008 g. 06:20:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 22. 06. 2008 g. 06:20) [snapback]31544[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=31541:date=22. 06. 2008 g. 01:22:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 22. 06. 2008 g. 01:22) [snapback]31541[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
[...]
[...]

Dobrze, że teraz to problem "dużego urzędu", przy takim "bezmyślnym" podejściu do paru firm musiałbym zaglądać co miesiąc. <_<

Ale miałbyś za każdym razem "gotowca" protokołu.  :D

23 cze 2008, 11:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona