Różnice w VIES trzeba wyjaśniać, ale nie koniecznie je zmieniać.
08 maja 2013, 07:12
Re: VIES
Mam pytanie, czy podatnik nie zarejestrowany do VIES ma obowiązek wykazania w VAT nabycia usług i naliczenia należnego i prawo do odliczenia naliczonego? Pozdrawiam
17 maja 2013, 19:44
Skarbanonim2
Mam pytanie, czy podatnik nie zarejestrowany do VIES ma obowiązek wykazania w VAT nabycia usług i naliczenia należnego i prawo do odliczenia naliczonego? Pozdrawiam
Tak. Według orzeczeń sądów rejetracja jest tylko czynnością techniczną. Myślę, że unijczyk z powodu braku nr do VIES powinien mu wystawić fa z podatkiem.
20 maja 2013, 07:33
Dzięki , sprawdzę fakturę, kontrahent unijny złożył korektę informacji podsumowującej i wykazał tę samą wartość świadczenia usług na (-).
20 maja 2013, 19:05
Witam, Taka sytuacja: Podatnik zwolniony z VAT (niezarejestrowany do UE) dokonuje nabycia towarów z NL na 60.000. Towar nie trafia do PL tylko jest bezpośrednio przesyłany do SE. Jak to rozwiązać? Podatnik PL powinien zarejestrować się do UE i złożyć VAT-8 z racji przekroczenia WNT, czy transakcja opodatkowana powinna być w SE jako kraj ostatecznego przeznaczenia towaru? Podpowiedzcie coś bo mam mieszane myśli
12 sie 2013, 16:46
Jeżeli nie było przemieszczenia towaru na (do) terytorium RP to nie ma u nas WNT
12 sie 2013, 19:16
nie ma mowy o wykazywaniu w PL tej transakcji, o ile nie jest to transakcji trójstronna
12 sie 2013, 19:59
Trójstronna to to raczej nie jest bo na dzień transakcji Polak nie posiadał nip ue. Zastanawiam sie jedynie czy transakcja z jednego kraju ue do drugiego kraju ue nie jest zaliczana jako wnt i powodująca przekroczenie limitu 50000.
13 sie 2013, 05:58
Keniacz
Witam, Taka sytuacja: Podatnik zwolniony z VAT (niezarejestrowany do UE) dokonuje nabycia towarów z NL na 60.000. Towar nie trafia do PL tylko jest bezpośrednio przesyłany do SE. Jak to rozwiązać? Podatnik PL powinien zarejestrować się do UE i złożyć VAT-8 z racji przekroczenia WNT, czy transakcja opodatkowana powinna być w SE jako kraj ostatecznego przeznaczenia towaru? Podpowiedzcie coś bo mam mieszane myśli
Witam. Jeśli transport organizuje NL, lub PL to PL ma WNT w SE. Jeśli transport organizuje SE to PL ma WDT w NL, a transakcja pomiędzy NL a PL jest dostawą krajową. Niezależnie, jak ona przebiega w PL będzie to dostawa niepodlegająca opodatkowaniu.
13 sie 2013, 07:08
Podatek powinien być rozliczony w kraju gdzie trafił towar - polski podatnik powinien się zarejestrować w tamtym kraju i tam rozliczyć WNT.
13 sie 2013, 07:13
A w ogóle to mieliście kiedyś jakieś szkolenia z transakcji wewnątrzwspólnotowych i międzynarodowych z omówieniem różnego rodzaju przypadków, bo ja nie.
13 sie 2013, 07:18
dzięki za wszelkie odpowiedzi
ja też nie miałem żadnych szkoleń, pozostaje szperanie w materiałach i internecie i szukanie podobnych przypadków
13 sie 2013, 09:23
Kto u Was przeprowadza czynności sprawdzające jak przyjdzie SCAC? Osoba kontaktowa, osoba obsługująca podatnika, czy może jest przekazywany do kontroli, jak tak to w jakim przypadku? Pozdrawiam,
23 lis 2013, 18:50
Skarbanonim2
Kto u Was przeprowadza czynności sprawdzające jak przyjdzie SCAC? Osoba kontaktowa, osoba obsługująca podatnika, czy może jest przekazywany do kontroli, jak tak to w jakim przypadku? Pozdrawiam,
Witam, Staramy się podchodzić do tematu rzetelnie. Za każdym razem kierujemy wniosek do kontroli.