Rozbieżności między VAT-7 a VAT-UE nie mam. Wyjasnić muszę 36 000 przy nabyciach z Włoch na 1 mln 2011rok w dodatku
26 kwi 2013, 16:14
Re: VIES
Pracownik US widzi czy ta różnica dot. tego samego kontrahenta
To Pani w US widzi każdego kontrahenta osobno? i nie chce podać kwot, no nie! (może jej nie wolno?)
26 kwi 2013, 16:26
Ja w wezwaniu wskazuję kontrahenta i kwotę w PLN, jak podatnik zadzwoni po dodatkowe informacje to tel. podaję nazwę kontrahenta i kurs przeliczenia z Vies, bo przy ilości zapytań jakie dziennie robie odnalezienie podatnika z odpowiedziach na zapytanie z poziomu drugiego trwałoby lata. Jak jest kurs to można przeliczyć samemu. A jeśli dobrze rozumiem pytanie to kontrahent wykazuje kwotę a Ty nie? Jeśli w danym okresie nie było transakcji z kontrahentem to wystarczy tak odpisać i dalej to już współdziałanie US z tamtą administracją podatkową.
Pracuję w US wyspecjalizowanym i u nas raporty robione są powyżej miliona rozbieżności na kraju, a analiza na konkretnym kontrahencie powyżej 500 tys rozbieżności. Rożnice kursowe ok 10% tolerancji, ale jeśli po polskiej stronie kwota jest większa to przyjmujemy możliwość ujęcia dodatkowych kosztów np. transportu.
26 kwi 2013, 20:22
Możecie mi podać kurs EUR i GBP w VIES w II,III,IV kwartale 2011r.?
27 kwi 2013, 17:06
Iwona10, jeżeli dokonujesz transakcji z tymi samymi kontrahentami cały czas to różnice mogą wynikać też z przesunięć między kwartałami np. on wykazuje WDT w marcu a Ty WNT w kwietniu (albo odwrotnie?).
29 kwi 2013, 06:57
Skoro włoch wystawia fakturę np 30.03 to wykazuje WDT w III, ja dostaję fakturę i dostawę w IV wykazuję WNT w III (ob. pod. powst. z chwilą wyst. faktury). dlaczego ma się WNT rozjeżdżać. Kiedy wystąpi odwrotna sytuacja?
29 kwi 2013, 09:29
Ale różnie to bywa - jest towar nie ma faktury, jest faktura nie ma towaru, była wcześniejsza zapłata albo jej nie było (to przy starych przepisach) - a do tego podatnicy (również Ci z innych krajów) nie zawsze prawidłowo wykazują transakcje, stąd właśnie różnice, które trzeba wyjaśnić.
Najlepiej okazać wszystkie faktury z danym kontrahentem i oświadczyć, że to wszystko co było kupowane, ewentualnie porównać z poprzednim lub następnym okresem rozliczeniowym. Jeżeli po naszej stronie wszystko się zgadza to może oznaczać, że druga strona coś źle wykazała. Jeżeli z nabyciem towaru są związane jakieś usługi np transport to można sprawdzić czy nie ma różnić w nabyciach usług.
29 kwi 2013, 10:00
Właśnie to prubuję wyjaśnić tylko szukam jakiegoś punktu zaczepienia. Dostawa + faktura nie rozjeżdżają mi się, mamy solidnych kontrahentów, na pytanie o transakcje wykazane do Vies strona Włoska przysłała nam wydruk z konta rozrachunkowego - wszystko się pokrywa więc nie wiem co Włosi wykazują za bzdury. Jak wyjaśnić Pani z US, że my wykazujemy wszystko? Przydał by się kurs, bo wtedy mogła bym się odnieść do konkretnych kwot pomijając wirtualne rk.
29 kwi 2013, 10:14
Co do kursów to może się wypowie ktoś inny bo moja wiedza tak daleko nie sięga - nie zajmuję się bieżącą weryfikacją transakcji UE, ale myślę, że faktury i wyjaśnienie podatnika powinno wystarczyć. Jeżeli sytuacja będzie się powtarzać i suma kwot różnic będzie znacząca to wtedy będzie możliwość zapytania administracji tamtego kraju... ale najpierw trzeba się liczyć z kontrolą u polskiego podatnika.
A póki co to jeżeli ma Pani bieżący kontakt z włoskim kontrahentem to niech oświadczą jakie kwoty wykazali jako WDT, bo może u nich jest błąd. Spotkałam się z sytuacjami, że program do rozliczania nie pobierał z systemu księgowego właściwych kwot, które należy wykazać w VAT-UE.
A tak w ogóle to na Włochów to trzeba brać poprawkę
29 kwi 2013, 13:25
EURO 2Q2011 3,954 3Q2011 4,147 4Q2011 4,4188
GBP 2Q2011 4,5518 3Q2011 4,7223 4Q2011 5,1517
29 kwi 2013, 16:17
Czasami na fakturach WNT pojawia się adnotacja, że jeśli zapłata za towar zostanie dokonana w przeciągu np. 1 tygodnia, to przysługuje np. 3% zniżka. Gdy zapłata nastąpi w tym terminie, wtedy w deklaracji VAT-7 i inform. VAT-UE wykazuje się taką transakcję nie w kwocie z faktury a w kwocie z faktury pomniejszonej o 3% zniżkę. Zdarzyła się sytuacja, że zniżka nie była naliczana przy każdej fakturze przez kontrahenta unijnego, ale w grudniu kontrahent ten wykazał WDT ujemne - faktycznie w grudniu nie było dostawy a zsmował on wszystkie zniżki.
29 kwi 2013, 17:31
Pitu
Czasami na fakturach WNT pojawia się adnotacja, że jeśli zapłata za towar zostanie dokonana w przeciągu np. 1 tygodnia, to przysługuje np. 3% zniżka. Gdy zapłata nastąpi w tym terminie, wtedy w deklaracji VAT-7 i inform. VAT-UE wykazuje się taką transakcję nie w kwocie z faktury a w kwocie z faktury pomniejszonej o 3% zniżkę. Zdarzyła się sytuacja, że zniżka nie była naliczana przy każdej fakturze przez kontrahenta unijnego, ale w grudniu kontrahent ten wykazał WDT ujemne - faktycznie w grudniu nie było dostawy a zsmował on wszystkie zniżki.
klasyczne skonto.
30 kwi 2013, 20:45
OMO dzekuję za kursy, ale nijak się mają do kwot, które mam z US. (nie wiem dlaczego, po przeliczeniu wychodzą mi jeszcze większe różnice) Ustaliłam, że Włosi nie pomniejszają swojego WDT o sconto, które ja odliczam (ONI nie uznają tego jako sconto, tylko szybką płatność). W. Brytania wszystkie Cr.N wykazuje w dacie wystawienia, a ja w zależności od tego z jakiego tytułu ją wystawili. Napiszemy teraz wyjaśnienie do US i mam nadzieję, że różnice na tyle się zmniejszą, że będą się mieściły w granicach tolerancji US. Szkoda tylko, że to wszystko będzie się powtarzało w każdym następnym kwartale.
07 maja 2013, 21:14
No i musiałam wyjść z mojego urzędowego grajdołka 1) kurs w VIES to średni kurs kwartalny poszczególnych walut obowiązujących w wybranym okresie rozliczeniowym - zajmuje się tym tylko CLO, 2) pismo MF sygn. BV-06578/WK/2004/BV679 z dn. 31.05.2004r. - różnice 15%; 3) w wezwaniach piszę kwoty w PLN (tzn. to co wykazał unijczyk) i podaję nazwę kontrahenta (tylko), bo tak często podatnikom jest łatwiej sprawdzać. 4) Iwona 10 – nie kombinuj! Sprawdź czy wszystko masz dobrze zaksięgowane. Wydrukuj pani raport (-ty) i napisz wyjaśnienie, że takie miałaś transakcje z takim (takimi) kontrahentem. I wyślij to do swojego US. To już tej pani problem co z tym zrobi.