Teraz jest 06 wrz 2025, 07:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Następna strona
Zwrot za materiały budowlane 
Autor Treść postu

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Ja natomiast mam galimatias w głowie przez zmiany do ustawy dot.VZM. Nowatorskie posunięcie jest w art. 6 - tym znowelizowanym. Po nowelizacji " urząd skarbowy wyda decyzję". Czy wracamy do minionych czasów i organem nie będzie już Nacz.US?

Masz mieć same poprawne wnioski to będziesz miał problem z głowy. :piwo:

Ostatnio edytowano 02 mar 2007, 22:58 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

02 mar 2007, 22:57
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2006, 14:38

POSTY        68
Jeszcze lepsze zamieszanie jest z rozliczeniem byłych małżonków i w stanie wolnym . Mowa w przepisach że kwotę zwrotu pomniejsza się o otrzymany zwrot lub jego połowę w przypadku małżonków. Jeśli literalnie traktować ten przepis to moge nic nie dostać gdy w nowych warunkach wystąpiłem o zwrot mniejszy niż połowa otrzymanego zwrotu gdy byłem małżonkiem:

art.4  ust. 3 otrzymuje brzmienie:
"3. W przypadku osoby fizycznej pozostającej w związku małżeńskim w dniu poniesienia wydatków, o których mowa w art. 3 ust. 1, kwota zwrotu, obliczona zgodnie z art. 3 ust. 5-7, dotyczy łącznie obojga małżonków. Jeżeli w okresie obowiązywania ustawy:
1) przed zawarciem związku małżeńskiego, osoba fizyczna otrzymała kwotę zwrotu, to kwotę zwrotu obliczoną zgodnie z art. 3 ust. 5-7 pomniejsza się o kwoty uprzednio otrzymane;
2) w czasie trwania związku małżeńskiego lub do momentu orzeczenia przez sąd separacji, osoba fizyczna otrzymała kwotę zwrotu, a następnie związek małżeński ustał lub sąd orzekł separację, przysługującą jej kwotę zwrotu pomniejsza się o 50% kwoty uprzednio otrzymanej, jeżeli składany był wspólny wniosek małżonków, lub o kwotę otrzymanego zwrotu, jeżeli składany był odrębny wniosek."

No chyba że trzeba liczyć zawsze narastająco?
Wiemy o co chodzi ale czy trzeba tak to zakamuflować  a powiedziałbym nawet skopać ten przepis ?
Co do ceny 1m to MOPS masz rację.

Ostatnio edytowano 04 mar 2007, 01:38 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz

04 mar 2007, 01:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2006, 18:13

POSTY        87
chodzi wyłącznie o pomniejszenie przysługującego limitu o 50% otrzymanej kwoty

04 mar 2007, 08:18

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...No chyba że trzeba liczyć zawsze narastająco?
Wiemy o co chodzi ale czy trzeba tak to zakamuflować  a powiedziałbym nawet skopać ten przepis ?...

ronin0767                    

chodzi wyłącznie o pomniejszenie przysługującego limitu o 50% otrzymanej kwoty

W art. 3 ust. 5-7 mamy określone zasady wyliczenia kwoty zwrotu należnego, a nie limitów, choć są one też tam opisane.

Moim zdaniem ( tak to zostało zapisane przez nieomylnego ustawodawcę ) właśnie należy w takim przypadku przy kolejnym wniosku narastająco określić wartość zwrotu i następnie odjąć już kwoty otrzymane. W przypadku małżonków ( obecnych lub byłych ) wg zasad określonych w art. 4 ust. 3.
Trzeba chyba się przyjrzeć na konkretnych przykładach co z tego wychodzi. Bo precyzji jak zwykle zabrakło.

Ja tu widzę też inne ciekawostki literalnego podejścia do sprawy ( choć czy słusznie ? ):
np. Czy zmniejszenie z art. 4 ust. 3 pkt 1 ma zastosowanie, jeśli osoba fizyczna złożyła wniosek przed zawarciem małżeństwa, ale zwrot otrzymała po ślubie ?
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->art. 4 ust. 3.
W przypadku osoby fizycznej pozostającej w związku małżeńskim w dniu poniesienia wydatków, o których mowa w art. 3 ust. 1, kwota zwrotu, obliczona zgodnie z art. 3 ust. 5-7, dotyczy łącznie obojga małżonków. Jeżeli w okresie obowiązywania ustawy:
1) przed zawarciem związku małżeńskiego, osoba fizyczna otrzymała kwotę zwrotu, to kwotę zwrotu obliczoną zgodnie z art. 3 ust. 5-7 pomniejsza się o kwoty uprzednio otrzymane;
2) w czasie trwania związku małżeńskiego lub do momentu orzeczenia przez sąd separacji, osoba fizyczna otrzymała kwotę zwrotu, a następnie związek małżeński ustał lub sąd orzekł separację, przysługującą jej kwotę zwrotu pomniejsza się o 50 % kwoty uprzednio otrzymanej, jeżeli składany był wspólny wniosek małżonków, lub o kwotę otrzymanego zwrotu, jeżeli składany był odrębny wniosek.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 04 mar 2007, 14:11 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

04 mar 2007, 14:05
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2007, 09:30

POSTY        3
Ja natomiast mam galimatias w głowie przez zmiany do ustawy dot.VZM. Nowatorskie posunięcie jest w art. 6 - tym znowelizowanym. Po nowelizacji " urząd skarbowy wyda decyzję". Czy wracamy do minionych czasów i organem nie będzie już Nacz.US?
[/quote]

W definicjach do tego przesławnego tworu, pardon, chciałem powiedzieć ustawy, napisali, że kiedy jest mowa o "urzędzie skarbowym" to rozumie się przez to "naczelnika". To chyba rozwiązuje problem  :rolleyes:

05 mar 2007, 10:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 lis 2006, 09:14

POSTY        4
Zastanawiam się : Gdzie w nowej ustawie o opłacie skarbowej można znaleźć wnioski VZM ? CZ one aby dalej są z niej zwolnione ?

05 mar 2007, 11:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2007, 08:48

POSTY        8
Witam, czy ktoś może pomóc rozstrzygnąć mój problem, złożyem 01.12.2006r. wniosek o zwrot VAT za materiały budowlane w związku z budową budynku, budowę zakończyłem 15.04.2006r. , a więc nie dotrzymałem 6 miesięcznego terminu na złożenie wniosku, w US poinformowano mnie że decyzja będzie odmowna. Wiem że weszły zmiany do ustawy, ale nie wiem czy obejmują mój problem. Jeśli ktoś wie będę mógł dostać zwrot to proszę o odpowiedź. Dziękuję

05 mar 2007, 12:51
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Zmiany wejdą w życie jutro. Zmieniono m.in. art.5 ust.3 ustawy zgodnie z którym (w nowym brzmieniu), "Wniosek o którym mowa w ust.1 może być złożony raz w roku, z tym że ostatni wniosek może być złożony nie później niż do dnia 30.06.2008".
Zatem uchylono art.5 ust.3 pkt.1 który ograniczał termin złożenia wniosku stanowiąc [...] po zakończeniu inwestycji nie póxniej niż przed upływem 6 miesięcy od dnia zakończenia inwestycji..
pozdr.

Ostatnio edytowano 06 mar 2007, 07:51 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

05 mar 2007, 13:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
złożono wniosek w lutym (nie został jeszcze rozpatrzony) dotyczący zakończonej budowy z opcją "po zakończeniu inwestycji". W lutym złożono także wniosek dotyczący remontu innej nieruchomości (który także nie jest rozpatrzony) z opcją "raz w roku". Nastał szósty marca...Czy nie wydaje się Wam, że zrobiło się ciekawie?;) (oczywiście wnioski złożone przez tego samego podatnika);)

Ostatnio edytowano 05 mar 2007, 19:40 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz

05 mar 2007, 19:39
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692

Zastanawiam się : Gdzie w nowej ustawie o opłacie skarbowej można znaleźć wnioski VZM ? CZ one aby dalej są z niej zwolnione ?

nie podlegają ustawie o opłacie skarbowej

05 mar 2007, 19:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2007, 08:48

POSTY        8

Witam, czy ktoś może pomóc rozstrzygnąć mój problem, złożyem 01.12.2006r. wniosek o zwrot VAT za materiały budowlane w związku z budową budynku, budowę zakończyłem 15.04.2006r. , a więc nie dotrzymałem 6 miesięcznego terminu na złożenie wniosku, w US poinformowano mnie że decyzja będzie odmowna. Wiem że weszły zmiany do ustawy, ale nie wiem czy obejmują mój problem. Jeśli ktoś wie będę mógł dostać zwrot to proszę o odpowiedź. Dziękuję

ODPOWIEDŹ
Zmiany wejdą w życie jutro. Zmieniono m.in. art.5 ust.3 ustawy zgodnie z którym (w nowym brzmieniu), "Wniosek o którym mowa w ust.1 może być złożony raz w roku, z tym że ostatni wniosek może być złożony nie później niż do dnia 30.06.2008".
Zatem uchylono art.5 ust.3 pkt.1 który ograniczał termin złożenia wniosku stanowiąc [...] po zakończeniu inwestycji nie póxniej niż przed upływem 6 miesięcy od dnia zakończenia inwestycji..

Dzięki za odp., czyli rozumiem , że zmiany na lepsze obejmują i wnioski złożone przez wejściem ich w życie.
Chociaz po lekturze na <a href="http://www.pit.pl/budowlana-vat/" target="_blank">http://www.pit.pl/budowlana-vat/</a> mam mieszane uczucia, cyt: ,,W przypadku wniosków złożonych od 6.03.2007r., jeżeli prawidłowość złożonego przez osobę fizyczną wniosku nie budzi wątpliwości, urząd skarbowy dokonuje zwrotu kwoty wykazanej we wniosku bez wydania decyzji." lub
,,W przypadku inwestycji zakończonych przed 1 stycznia 2006r. termin złożenia wniosku mija 30 czerwca 2006r." i jeszcze , co mnie zmartwiło:
,,Jeżeli jest to uzasadnione ochroną tajemnicy państwowej i wymogami bezpieczeństwa państwa do przyjmowania wniosków i wydawania decyzji określających kwotę zwrotu oraz do dokonywania zwrotu uprawnione są następujące organy:
Szef Agencji Wywiadu,
Szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego,
Szef Centralnego Biura Antykorupcyjnego,
Szef Służby Wywiadu Wojskowego,
Szef Służby Kontrwywiadu Wojskowego.
W takich wypadkach termin do składania wniosków, w przypadku inwestycji zakończonej przed dniem wejścia w życie ustawy nowelizacyjnej (6.03.2007 r.), upływa z dniem 30 czerwca 2008 r. Oznacza to, że osoby mogące powołać się na ww. okoliczności mogą złożyć wniosek również w odniesieniu do inwestycji zakończonej w roku 2004, 2005 czy 2006. Takiej szansy nie dano innym podatnikom." - czyli mam tą szansę , czy nie???
Myślę że wypisują tam bzdury.

06 mar 2007, 07:59

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Myślę że wypisują tam bzdury.

Dobrze myślisz. :)

25 mar 2007, 21:58
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
troszkę z innej beczki...usiadłem sobie jak zwykle o 7:30...przygotowałem sobie do weryfikacji 3 wnioski VZM. Każdy średnio 160 faktur.   Otwieram akta...We wniosku: imię nazwisko i NIP, kwota do zwrotu i podpis(y) - KONIEC.   Załączników sporo; wszystko na VZM-1/A mimo iż pity d za 2004 i 2005 (wniosek dotyczy tych lat). W załącznikach wpisane faktury (ostatnie 2 cyfry z każdego numeru faktury  ) odliczane w całości (wszystkie pozycje bez wyjątku). Podatnicy odliczali kawę  , gumę do żucia  , garnki , obrusy  . Wszystko przyszło pocztą, więc zapewne było robione na zasadzie - "władować do kopery i niech się martwią..." .  Jakie macie sposoby na takich...(nie wolno używać niecenzuralnych słów - zatem nie użyje... :D )...podatników. Nie wspomnę, iż połowa faktur dotyczy farb...   Oczywiście podanie o przeniesienie zaniesione do Pani Naczelnik (siedzę w VZM od początku). Nie podchodzę emocjonalnie do takich wniosków, ale nie powiem co mnie trafia jak je widzę :blink: . Jak im umilić życie? Przecież w tym czasie (a napisanie wezwania zajmie jakiś czas) mógłbym sprawdzić i oddać kasę ludziom, którzy naprawdę się postarali itd. Co proponujecie, bo ja takiej postawy mam dość. A propos...Jak na pytanie: "dlaczego odliczył Pan farby", słyszę - "bo musiałem czymś pokój pomalować" nie wytrzymuję i się śmieję.. :rotfl: .Czyli jest już ze mną źle... :blink: pozdrawiam wszystkich cierpiących...

27 mar 2007, 16:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lis 2006, 21:33

POSTY        18
jaki termin zwrotu wskazujecie w przypadku, gdy wnioskodawca poprawił VZM- czy jest to 6 m-cy od daty złożenia wniosku czy jego poprawy. Ja skłaniam się do tego, że powinna to być od daty złożenia wniosku- tak jak jest w ustawie ale są głosy, że od daty poprawienia wniosku. Na dzień dzisiejszy to nie jest jeszcze problemem ale znowu będzie  wtedy, gdy zbliżać się będzie koniec roku albo ostateczny termin składania wniosków.

10 kwi 2007, 19:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Następna strona