A jednak okazuje się, że zdanie naszej IS jest inne niż myślałam - czyli nie rejestrujemy wstecz, a jak niezarejestrowany podatnik dokona WNT to nie składa zaległego VAT-UE tylko koryguje samą dekl. VAT-7... powoli wszystko zaczyna mieć sens...
09 lis 2012, 13:41
Re: VIES
dobrze, że na koniec dochodzi do jakiegoś wspólnego stanowiska
09 lis 2012, 14:09
novi
A jednak okazuje się, że zdanie naszej IS jest inne niż myślałam - czyli nie rejestrujemy wstecz, a jak niezarejestrowany podatnik dokona WNT to nie składa zaległego VAT-UE tylko koryguje samą dekl. VAT-7... powoli wszystko zaczyna mieć sens...
Jak to nie składa. Należy żądać takiego VAT-UE, leci wniosek na KKS. Kwestia przechowania takiej nie wprowadzanej informacji w US pozostaje do ustalenia - u mnie akta podatkowe. Tak jak mówiłem WNT ma wykazać, żebyśmy widzieli od kogo dokonał zakupy, usługi żeby ewentualnie przesłać spontana.
09 lis 2012, 17:31
Jeżeli chcę wiedzieć od kogo podatnik nabywa towary to robię czynności sprawdzające. Jeżeli wykazuje świadczenie usług, to też robię CS, jeżeli chcę wiedzieć na czyją rzecz owe usługi są świadczone. Zbieram materiał i wysyłam SCAC spontaniczny. Nie znajduję uzasadnienia dla wzywania o VAT-UE jeżeli podmiot nie jest zarejestrowany art. 100 mówi dokładnie kto składa. Rejestrować wstecz nie wolno, i wyrejestrowywać też nie.
09 lis 2012, 19:24
witam Jestem nowym pracownikiem komórki zajmującej się Unią Europejską, i mam przeglądnąć wszystkie zarządzenia odnośnie vies, vat-ref i podmiotów z podwyższonym ryzykiem i zwracam się z taką prośbą aby ktoś pomógł mi to napisać albo, podzielił się swoim doświadczeniem, może macie też już takie napisane. z góry dziękuję
czy ktoś zajmujący sie VIES-EM ma w swoim zakresie zajmowanie się też podatkim bezpośrednim pod koątem unii europejskiej - i na czym to polega - co robicie?+
11 lis 2012, 09:31
bea1111
witam Jestem nowym pracownikiem komórki zajmującej się Unią Europejską, i mam przeglądnąć wszystkie zarządzenia odnośnie vies, vat-ref i podmiotów z podwyższonym ryzykiem i zwracam się z taką prośbą aby ktoś pomógł mi to napisać albo, podzielił się swoim doświadczeniem, może macie też już takie napisane. z góry dziękuję
czy ktoś zajmujący sie VIES-EM ma w swoim zakresie zajmowanie się też podatkim bezpośrednim pod koątem unii europejskiej - i na czym to polega - co robicie?+
bardzo Ci współczuję, że postawiono Cię w takiej sytuacji. Sytuacja wygląda nieciekawie, skoro nikt nie chce Ci chociażby wskazać podstaw, wytycznych do funkcjonowania Twojego stanowiska pracy. Powinieneś/powinnaś się o to stanowczo upomnieć. Zadań jest dużo i stawia się przed nami coraz to nowe cele.
11 lis 2012, 10:14
To rzeczywiście nie masz prostego zadania. Najlepiej jakby pomogła ci osoba, która wcześniej się zajmowała VIES. W każdym urzędzie są różne rozwiązania.
11 lis 2012, 12:56
właśnie nie ma tych osób jedna odeszła z pracy, a druga w ciąży na chorobowym
11 lis 2012, 13:26
Ile osób zajmuje się u Ciebie VIES tak rzeczywiście nie na papierze i co do tej pory robiły osoby zajmujące się VIES? W jakim jesteś dziale, czy jest to wyodrębnione stanowisko? Dostałaś jakieś wskazówki? Biblią dla Ciebie będą procedury MF w zakresie wymiany informacji, wniosków VAT - REF, Procedury AR.
11 lis 2012, 17:11
viesem zajmuje się jedna osoba na papierze dwie, zarządzenia są tylko tak ogólnikowo napisane, że mam problem z ustaleniem np. kto ile ma dni na załatwienie sprawy, kto robi scaca (tj. przeprowadza kontrolę, czy czynności sprawdzające, kiedy robi się pierwsze, a kiedy drugie (kontrola czy ja) i to są takie nieścisłości.
11 lis 2012, 18:28
akhir
Jak to nie składa. Należy żądać takiego VAT-UE, leci wniosek na KKS. Kwestia przechowania takiej nie wprowadzanej informacji w US pozostaje do ustalenia - u mnie akta podatkowe. Tak jak mówiłem WNT ma wykazać, żebyśmy widzieli od kogo dokonał zakupy, usługi żeby ewentualnie przesłać spontana.
Też jestem zdania, że powinien złożyć. Niestety w różnych US różnie się robi,a to dlatego, że zarówno MF jak i IS mają gdzieś cały VIES. Procedury to zlepek niczemu nie służących ogólników. Jakbym sobie sam nie organizował pracy na tym stanowisku, to już dawno bym zginął.
11 lis 2012, 21:32
W celu wykreślania z VAT-UE co miesiąc robię z Poltaxu "raport o aktywnościach VIES wytypowanych do zamknięcia" . Problem jest jednak taki, że wyrzuca również podatników zwolnionych lub zawieszonych, a zarejestrowanych do VAT-UE. Wiadomo, że ich nie wykreślę. Tym sposobem co miesiąc na raporcie są te same podmioty,a raport jest coraz dłuższy. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
15 lis 2012, 07:43
Informatycy musieliby stworzyć specjalny skrypt, który nie pobierałby tych podmiotów, które mają w POLTAX odnotowane zawieszenie lub brak obowiązku składania deklaracji. U nas akurat z tymi sprawami jest "problem", ale może w Waszych US informatycy mają większe umiejętności i chęci
15 lis 2012, 10:32
W viesie jest tyle raportów, czy wy korzystacie ze wszystkich? niektóre raporty nie wiem do czego wykorzystać Czy robicie jakieś raporty poza vies?