Witam Mam pytanie dotyczące przekroczeń limitu do składania przez Podatników informacji podsumowujacych kwartalnie. Wzywacie ich? Czy tylko robicie doniesienia karne? i jak to obsłużyć w systemie Vies? Pozdrawiam
27 paź 2012, 22:09
Re: VIES
cpysia
Witam Mam pytanie dotyczące przekroczeń limitu do składania przez Podatników informacji podsumowujacych kwartalnie. Wzywacie ich? Czy tylko robicie doniesienia karne? i jak to obsłużyć w systemie Vies? Pozdrawiam
wzywamy unieważniamy kwartalną wprowadzamy miesięczne idzie wniosek kks
28 paź 2012, 19:47
Witam, Mam pytanie: Podatnicy zwolnieni z VAT, którzy zajestrowali się do VIES mając import usług, lub WNT składają VAT-8. Którzy zatem powinni składać VAT-9M? Na deklaracji jest napisane, że tacy którzy nie są zarejestrowani do VIES, natomiast w treści samej deklaracji można wykazać import usług z art. 28b.- przecież taka transakcja zawsze podlega rejestracji do VAT-UE. Oczywiście mówię, o innych niż VAT czynni. Czyżby błąd ustawodawcy?
29 paź 2012, 13:36
Moim zdaniem Podatnik który nie podlega obowiązkowi VAT czynny, składa VAT-8 jeśli nabycia z UE przekroczyły 50.000 zł, albo gdy sam zawiadomił składająć vat-R ze kazde nabycie które dokona będzie WNT. Jeśli przekroczy 50.000 to musi się zarejestrować obowiązkowo i musi opodatkować.(zależy od przekroczenia, czy jedną transakcją czy sumą nabyć)
Podatniczy którzy nie podlega obowiązkowi VAT czynny, a dokonują importu usług, muszą zarejestrować się do VIES w tym zakresie i składają VAT-9M.Opodatkowują gdyż Podatek rozlicza nabywca.
Podatniczy którzy nie podlega obowiązkowi VAT czynny, a świadczą usługi wg art 28b , muszą rejestrować się do VIES i składają VAT-UE. DObrze myślę?
29 paź 2012, 21:43
gratuluję wiedzy :) wszystko się zgadza!
29 paź 2012, 22:22
cpysia
Moim zdaniem Podatnik który nie podlega obowiązkowi VAT czynny, składa VAT-8 jeśli nabycia z UE przekroczyły 50.000 zł, albo gdy sam zawiadomił składająć vat-R ze kazde nabycie które dokona będzie WNT. Jeśli przekroczy 50.000 to musi się zarejestrować obowiązkowo i musi opodatkować.(zależy od przekroczenia, czy jedną transakcją czy sumą nabyć)
Podatniczy którzy nie podlega obowiązkowi VAT czynny, a dokonują importu usług, muszą zarejestrować się do VIES w tym zakresie i składają VAT-9M.Opodatkowują gdyż Podatek rozlicza nabywca.
Podatniczy którzy nie podlega obowiązkowi VAT czynny, a świadczą usługi wg art 28b , muszą rejestrować się do VIES i składają VAT-UE. DObrze myślę?
Wszystko pięknie i ładnie, ale w dalszym ciągu brak odpowiedzi na moje pytanie. Skoro podatnik ma zamiar świadczyć usługi z 28b to i tak powinien się zarejestrować do VAT-UE przed pierwszą transakcją. Wtedy ma złożyć VAT-9M mimo, że jest zarejestrowany? Rozumiem, że import usług również znajduje się na VAT-8 dla takich podatników, którzy na VAT-R zaznaczą jednocześnie poz. 60 i 61?
30 paź 2012, 06:53
Jeżeli mówimy o świadczeniu usług to podatnik rejestruje się do UE i składa VAT-UE jak dokona jakąś transakcję, nie składa już żadnych deklaracji vatowskich.
Tylko przy imporcie usług i WNT składamy albo VAT-9M albo VAT-8.
Na deklaracji jest napisane, że tacy którzy nie są zarejestrowani do VIES
Gdzie jest tak napisane?
30 paź 2012, 08:26
Podatnik składa VAT-R rejestruje się do VIES jako podatnik nie podlegający obowiązkowi vat czynny który bedzie swiadczył usługi, czyli zaznacza 61 My go rejesstrujemy jako VAT zwolniony, a on składa vat-ue , nie składa deklaracji VAT-8 czy vat-9m , te deklaracje dotycza czego innego
30 paź 2012, 09:31
cpysia
Podatnik składa VAT-R rejestruje się do VIES jako podatnik nie podlegający obowiązkowi vat czynny który będzie świadczył usługi, czyli zaznacza 61 My go rejestrujemy jako VAT zwolniony, a on składa vat-ue , nie składa deklaracji VAT-8 czy vat-9m , te deklaracje dotyczą czego innego
Pomyliłem pojęcia. Chodziło mi o import usług, a nie świadczenie.
novi
Na deklaracji jest napisane, że tacy którzy nie są zarejestrowani do VIES
Gdzie jest tak napisane?
miało być "są zarejestrowani". mam zły dzień.
30 paź 2012, 09:39
Podatnik składa VAT-R rejestruje się do VIES jako podatnik nie podlegający obowiązkowi vat czynny który będzie świadczył nabywał usługi, czyli zaznacza 61 My go rejestrujemy jako VAT zwolniony, a on składa vat-9m i tam opodatkowuje nabyte usługi.vat-ue nie składa
zastanawiam się jak rozwiązać sytuacje Podatnik jest czynnym Podatnikiem podatku VAT. Nie ma aktywności VIES. Wykonał w miesiącu marcu usługę na terytorium kraju na rzecz kontrahenta , wystawił fakturę ze stawką vat, opodatkował usługę i wykazał w deklaracji. W październiku okazało się iż kontrahent jest podmiotem zagranicznym, podał swój nr vat i poprosił o korektę faktury. Nasz Podatnik złożył vat-r aktualizacyjny i zarejestrował się jako Podatnik UE. Nasz Podatnik wystawił fakturę korygującą z październiku w której zminusował całą sprzedaż opodatkowaną i wykazał usługi nie podlegające opodatkowaniu, Wskazał iż usługa została wykonana w marcu. Jak to rozwiązać? Ja bym chyba kazała skorygować mu deklaracje Vat-7 za marzec i tam wykazać wartość świadczonych usług w poz 21 i 22,oraz kazałabym mu złożyć vat-ue mimo że nie miał aktywności Natomiast sprzedaż opodatkowaną kazałabym mu wykazać na minus z miesiącu wystawienia faktury korygującej. Kazałabym mu napisać dodatkowo pismo wyjaśniające. a wy co na to?Czy to dobrze by było?
I jeszcze mam pytanie, co robicie z błędnymi vat-ue? zatwierdzacie? czy czekacie na korektę? w uwagach piszecie ze wezwano?
30 paź 2012, 22:29
cpysia
I jeszcze mam pytanie, co robicie z błednymi vat-ue? zatwierdzacie? czy czekacie na korektę? w uwagach piszecie ze wezwano??
ja zatwierdzam i wzywam oczywiście. Taki VAT-UE się nie zagubi-zawsze możesz zrobić raport o błędnych pozycjach. Zatwierdzam z dwóch powodów: żeby prawidłowe pozycje poszły do wymiany i podczas kontoli sprawdzają ile minęło od wprowadzenia do zatwierdzenia vat-ue. Po co mam pisac durne wyjaśnienia, że nie zatwierdziłem bo błędny nr kontrahenta np. Zatwierdzam, wzywam i czekam na korektę. A że nigdy nie wiadomo ile będę musiał czekać aż taką korektę złożą to wydaje mi się sensowne. No chyba, ze b. szybko podatnik lub pełnomocnik zgodzi się przyjść poprawić to czekam i po poprawce zatwierdzam. Oczywiście w przypadku VAT-UEK błędnych nie da się zatwierdzić. Też to ktoś wymyślił. Wtedy pozostaje kolejna VAT-UEK i unieważnienie wcześniejszej.
Wracając do tematu VAT-R to jeśli podatnik na vat-r zadeklaruje jednocześnie poz. 60 i 61 to niezależnie od tego czy ma, czy nie ma WNT, importu usług ma składać do miesiac VAT-8, a jeśli nie złoży przed 6 miesięcy to wykreślamy tak?
31 paź 2012, 07:27
Co zrobić? Podatnik jest czynnym Podatnikiem podatku VAT. Nie ma aktywności VIES. Wykonał w miesiącu marcu usługę na terytorium kraju na rzecz kontrahenta , wystawił fakturę ze stawką vat, opodatkował usługę i wykazał w deklaracji. W październiku okazało się iż kontrahent jest podmiotem zagranicznym, podał swój nr vat i poprosił o korektę faktury. Nasz Podatnik złożył vat-r aktualizacyjny i zarejestrował się jako Podatnik UE. Nasz Podatnik wystawił fakturę korygującą z październiku w której zminusował całą sprzedaż opodatkowaną i wykazał usługi nie podlegające opodatkowaniu, Wskazał iż usługa została wykonana w marcu. Jak to rozwiązać? Ja bym chyba kazała skorygować mu deklaracje Vat-7 za marzec i tam wykazać wartość świadczonych usług w poz 21 i 22,oraz kazałabym mu złożyć vat-ue mimo że nie miał aktywności Natomiast sprzedaż opodatkowaną kazałabym mu wykazać na minus z miesiącu wystawienia faktury korygującej. Kazałabym mu napisać dodatkowo pismo wyjaśniające. a wy co na to?Czy to dobrze by było?
Co zrobić z importem towarów zgodnie z art 33a ustawy o VAT?Czy wy to jakoś sprawdzacie? Czy analizujecie? Czy to Urząd celny powinien nas poinformować że mamy takiego Podatnika? Czy zadajecie pytanie do Urzędu celnego?
08 lis 2012, 17:08
cpysia
Co zrobić? Podatnik jest czynnym Podatnikiem podatku VAT. Nie ma aktywności VIES. Wykonał w miesiącu marcu usługę na terytorium kraju na rzecz kontrahenta , wystawił fakturę ze stawką vat, opodatkował usługę i wykazał w deklaracji. W październiku okazało się iż kontrahent jest podmiotem zagranicznym, podał swój nr vat i poprosił o korektę faktury. Nasz Podatnik złożył vat-r aktualizacyjny i zarejestrował się jako Podatnik UE. Nasz Podatnik wystawił fakturę korygującą z październiku w której zminusował całą sprzedaż opodatkowaną i wykazał usługi nie podlegające opodatkowaniu, Wskazał iż usługa została wykonana w marcu. Jak to rozwiązać? Ja bym chyba kazała skorygować mu deklaracje Vat-7 za marzec i tam wykazać wartość świadczonych usług w poz 21 i 22,oraz kazałabym mu złożyć vat-ue mimo że nie miał aktywności Natomiast sprzedaż opodatkowaną kazałabym mu wykazać na minus z miesiącu wystawienia faktury korygującej. Kazałabym mu napisać dodatkowo pismo wyjaśniające. a wy co na to?Czy to dobrze by było?
Co zrobić z importem towarów zgodnie z art 33a ustawy o VAT?Czy wy to jakoś sprawdzacie? Czy analizujecie? Czy to Urząd celny powinien nas poinformować że mamy takiego Podatnika? Czy zadajecie pytanie do Urzędu celnego?
Miałem identyczną sytuację. Tak samo zrobiłem i myślę, że tak jest poprawnie.
Co do importu z 33a, to my dostajemy z UC pisma kto ma prawo do stosowania. Sami zapytań nie wysyłamy do UC. Sprawdzać też inaczej nie sprawdzamy, bo nie ma na to czasu. Inna sprawa, że takich podatników mamy 3 chyba
08 lis 2012, 19:25
Dlaczego miał złożyć VAT-UE? Informacja przecież nie wejdzie do systemu? Jaki jest tego cel. Definicja podatnika dla określenia miejsca świadczenia jest określona w art.28 Wystarczy że dwa podmioty prowadzą działalność dla zastosowania NP.