Teraz jest 06 wrz 2025, 17:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Post Re: VIES
Witam
Mam pytanie dotyczące przekroczeń limitu do składania przez Podatników informacji podsumowujacych kwartalnie.
Wzywacie ich? Czy tylko robicie doniesienia karne? i jak to obsłużyć w systemie Vies?
Pozdrawiam

27 paź 2012, 22:09
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
cpysia                    

Witam
Mam pytanie dotyczące przekroczeń limitu do składania przez Podatników informacji podsumowujacych kwartalnie.
Wzywacie ich? Czy tylko robicie doniesienia karne? i jak to obsłużyć w systemie Vies?
Pozdrawiam

wzywamy
unieważniamy kwartalną
wprowadzamy miesięczne
idzie wniosek kks

28 paź 2012, 19:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Witam,
Mam pytanie:
Podatnicy zwolnieni z VAT, którzy zajestrowali się do VIES mając import usług, lub WNT składają VAT-8.
Którzy zatem powinni składać VAT-9M? Na deklaracji jest napisane, że tacy którzy nie są zarejestrowani do VIES, natomiast w treści samej deklaracji można wykazać import usług z art. 28b.- przecież taka transakcja zawsze podlega rejestracji do VAT-UE. Oczywiście mówię, o innych niż VAT czynni.
Czyżby błąd ustawodawcy?

29 paź 2012, 13:36
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Moim zdaniem Podatnik który nie podlega obowiązkowi VAT czynny, składa VAT-8 jeśli nabycia z UE przekroczyły 50.000 zł, albo gdy sam zawiadomił składająć vat-R  ze kazde nabycie które dokona będzie WNT. Jeśli przekroczy 50.000 to musi się zarejestrować obowiązkowo i musi opodatkować.(zależy od przekroczenia, czy jedną transakcją czy sumą nabyć)

Podatniczy którzy  nie podlega obowiązkowi VAT czynny, a dokonują importu usług, muszą zarejestrować się do VIES w tym zakresie i składają VAT-9M.Opodatkowują gdyż Podatek rozlicza nabywca.

Podatniczy którzy  nie podlega obowiązkowi VAT czynny, a świadczą usługi wg art 28b , muszą rejestrować się do VIES i składają VAT-UE.
DObrze myślę?

29 paź 2012, 21:43
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2009, 22:47

POSTY        15
gratuluję wiedzy :) wszystko się zgadza!

29 paź 2012, 22:22
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
cpysia                    

Moim zdaniem Podatnik który nie podlega obowiązkowi VAT czynny, składa VAT-8 jeśli nabycia z UE przekroczyły 50.000 zł, albo gdy sam zawiadomił składająć vat-R  ze kazde nabycie które dokona będzie WNT. Jeśli przekroczy 50.000 to musi się zarejestrować obowiązkowo i musi opodatkować.(zależy od przekroczenia, czy jedną transakcją czy sumą nabyć)

Podatniczy którzy  nie podlega obowiązkowi VAT czynny, a dokonują importu usług, muszą zarejestrować się do VIES w tym zakresie i składają VAT-9M.Opodatkowują gdyż Podatek rozlicza nabywca.

Podatniczy którzy  nie podlega obowiązkowi VAT czynny, a świadczą usługi wg art 28b , muszą rejestrować się do VIES i składają VAT-UE.
DObrze myślę?

Wszystko pięknie i ładnie, ale w dalszym ciągu brak odpowiedzi na moje pytanie.
Skoro podatnik ma zamiar świadczyć usługi z 28b to i tak powinien się zarejestrować do VAT-UE przed pierwszą transakcją. Wtedy ma złożyć VAT-9M mimo, że jest zarejestrowany?
Rozumiem, że import usług również znajduje się na VAT-8 dla takich podatników, którzy na VAT-R zaznaczą jednocześnie poz. 60 i 61?

30 paź 2012, 06:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
Jeżeli mówimy o świadczeniu usług to podatnik rejestruje się do UE i składa VAT-UE jak dokona jakąś transakcję, nie składa już żadnych deklaracji vatowskich.

Tylko przy imporcie usług i WNT składamy albo VAT-9M albo VAT-8.

Na deklaracji jest napisane, że tacy którzy nie są zarejestrowani do VIES

Gdzie jest tak napisane?

30 paź 2012, 08:26
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Podatnik składa VAT-R rejestruje się do VIES jako podatnik nie podlegający obowiązkowi vat czynny który bedzie swiadczył usługi, czyli zaznacza 61
My go rejesstrujemy jako VAT zwolniony, a on składa vat-ue
, nie składa deklaracji VAT-8 czy vat-9m , te deklaracje dotycza czego innego

30 paź 2012, 09:31
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
cpysia                    

Podatnik składa VAT-R rejestruje się do VIES jako podatnik nie podlegający obowiązkowi vat czynny który będzie świadczył usługi, czyli zaznacza 61
My go rejestrujemy jako VAT zwolniony, a on składa vat-ue
, nie składa deklaracji VAT-8 czy vat-9m , te deklaracje dotyczą czego innego

Pomyliłem pojęcia. Chodziło mi o import usług, a nie świadczenie.

novi                    

Na deklaracji jest napisane, że tacy którzy nie są zarejestrowani do VIES

Gdzie jest tak napisane?

miało być "są zarejestrowani". mam zły dzień.  :angry2:

30 paź 2012, 09:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Podatnik składa VAT-R rejestruje się do VIES jako podatnik nie podlegający obowiązkowi vat czynny który będzie świadczył nabywał usługi, czyli zaznacza 61
My go rejestrujemy jako VAT zwolniony, a on składa vat-9m i tam opodatkowuje nabyte usługi.vat-ue nie składa

zastanawiam się jak rozwiązać sytuacje
Podatnik jest czynnym Podatnikiem podatku VAT. Nie ma aktywności VIES.  Wykonał w miesiącu marcu usługę na terytorium kraju  na rzecz kontrahenta , wystawił  fakturę ze stawką vat, opodatkował usługę i wykazał w deklaracji. W październiku okazało się iż kontrahent jest podmiotem zagranicznym, podał swój nr vat i poprosił o korektę faktury. Nasz Podatnik złożył vat-r aktualizacyjny i zarejestrował się jako Podatnik UE. Nasz Podatnik wystawił fakturę korygującą z październiku w której zminusował całą sprzedaż opodatkowaną i wykazał usługi nie podlegające opodatkowaniu, Wskazał iż usługa została wykonana w marcu.
Jak to rozwiązać?
Ja bym chyba kazała skorygować mu deklaracje Vat-7 za marzec i tam wykazać wartość świadczonych usług w poz 21 i 22,oraz kazałabym mu złożyć vat-ue mimo że nie miał aktywności
Natomiast sprzedaż opodatkowaną kazałabym mu wykazać na minus z miesiącu wystawienia faktury korygującej. Kazałabym mu  napisać dodatkowo pismo wyjaśniające.
a wy co na to?Czy to dobrze by było?

I jeszcze mam pytanie, co robicie z błędnymi vat-ue? zatwierdzacie? czy czekacie na korektę? w uwagach piszecie ze wezwano?

30 paź 2012, 22:29
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
cpysia                    

I jeszcze mam pytanie, co robicie z błednymi vat-ue? zatwierdzacie? czy czekacie na korektę? w uwagach piszecie ze wezwano??

ja zatwierdzam i wzywam oczywiście. Taki VAT-UE się nie zagubi-zawsze możesz zrobić raport o błędnych pozycjach.
Zatwierdzam z dwóch powodów: żeby prawidłowe pozycje poszły do wymiany i podczas kontoli sprawdzają ile minęło od wprowadzenia do zatwierdzenia vat-ue. Po co mam pisac durne wyjaśnienia, że nie zatwierdziłem bo błędny nr kontrahenta np. Zatwierdzam, wzywam i czekam na korektę. A że nigdy nie wiadomo ile będę musiał czekać aż taką korektę złożą to wydaje mi się sensowne. No chyba, ze b. szybko podatnik lub pełnomocnik zgodzi się przyjść poprawić to czekam i po poprawce zatwierdzam.
Oczywiście w przypadku VAT-UEK błędnych nie da się zatwierdzić. Też to ktoś wymyślił. Wtedy pozostaje kolejna VAT-UEK i unieważnienie wcześniejszej.

Wracając do tematu VAT-R to jeśli podatnik na vat-r zadeklaruje jednocześnie poz. 60 i 61 to niezależnie od tego czy ma, czy nie ma WNT, importu usług ma składać do miesiac VAT-8, a jeśli nie złoży przed 6 miesięcy to wykreślamy tak?

31 paź 2012, 07:27
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Co zrobić?
Podatnik jest czynnym Podatnikiem podatku VAT. Nie ma aktywności VIES.  Wykonał w miesiącu marcu usługę na terytorium kraju  na rzecz kontrahenta , wystawił  fakturę ze stawką vat, opodatkował usługę i wykazał w deklaracji. W październiku okazało się iż kontrahent jest podmiotem zagranicznym, podał swój nr vat i poprosił o korektę faktury. Nasz Podatnik złożył vat-r aktualizacyjny i zarejestrował się jako Podatnik UE. Nasz Podatnik wystawił fakturę korygującą z październiku w której zminusował całą sprzedaż opodatkowaną i wykazał usługi nie podlegające opodatkowaniu, Wskazał iż usługa została wykonana w marcu.
Jak to rozwiązać?
Ja bym chyba kazała skorygować mu deklaracje Vat-7 za marzec i tam wykazać wartość świadczonych usług w poz 21 i 22,oraz kazałabym mu złożyć vat-ue mimo że nie miał aktywności
Natomiast sprzedaż opodatkowaną kazałabym mu wykazać na minus z miesiącu wystawienia faktury korygującej. Kazałabym mu  napisać dodatkowo pismo wyjaśniające.

Co zrobić z importem towarów zgodnie z art 33a ustawy o VAT?Czy wy to jakoś sprawdzacie? Czy analizujecie? Czy to Urząd celny powinien nas poinformować że mamy takiego Podatnika? Czy zadajecie pytanie do Urzędu celnego?

08 lis 2012, 17:08
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
cpysia                    

Co zrobić?
Jak to rozwiązać?

Co zrobić z importem towarów zgodnie z art 33a ustawy o VAT?Czy wy to jakoś sprawdzacie? Czy analizujecie? Czy to Urząd celny powinien nas poinformować że mamy takiego Podatnika? Czy zadajecie pytanie do Urzędu celnego?

Miałem identyczną sytuację. Tak samo zrobiłem i  myślę, że tak jest poprawnie.

Co do importu z 33a, to my dostajemy z UC pisma kto ma prawo do stosowania. Sami zapytań nie wysyłamy do UC. Sprawdzać też inaczej nie sprawdzamy, bo nie ma na to czasu.
Inna sprawa, że takich podatników mamy 3 chyba :P

08 lis 2012, 19:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2011, 19:43

POSTY        26
Dlaczego miał złożyć VAT-UE?
Informacja przecież nie wejdzie do systemu?
Jaki jest tego cel.
Definicja podatnika dla określenia miejsca świadczenia  jest określona w art.28
Wystarczy że dwa podmioty prowadzą działalność dla zastosowania NP.

08 lis 2012, 20:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 51  Następna strona