Teraz jest 06 wrz 2025, 17:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post Re: VIES
espina                    

u nas kilkakrotnie wprowadzali operatorzy. ale zatwierdzać i tak musiałam, więc... biorąc pod uwagę, że
losos2010                    

efekty były opłakane.
wolę robić wszystko od a do z.

Rozumiem to bardzo dobrze.

08 cze 2012, 09:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2010, 19:06

POSTY        72
espina                    

u nas kilkakrotnie wprowadzali operatorzy. ale zatwierdzać i tak musiałam, więc... biorąc pod uwagę, że
losos2010                    

efekty były opłakane.
wolę robić wszystko od a do z.

Super! Pod warunkiem, że jest tego nie dużo. Ile masz co miesiąc VAT-UE przesłanych papierowo?

NewLunatiq                    

do VIES analizę wprowadza pracownik dokonujący rejestracji na VATUE

U nas też zastosowaliśmy takie rozwiązanie.

bea1111                    

Mam propozycje, może razem- osoby kontaktowe ułożymy jednolite zarządzenie dla wszystkich  urzędów małych, dużych i średnich łącznie z czasem wykonywania zadań, które  do nas należą?
Bo jak do tej pory to robimy wszystko, a najmniej VIES-a!

Możemy wymieniać się doświadczeniami, ale układanie takiego zarządzenia, moim zdaniem, jest niewskazane i niepotrzebne. Chyba, że musisz mieć do wszystkiego decyzję, zarządzenie i instrukcję ;)

losos2010                    

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/558831,zawieszone_firmy_beda_wykreslane_z_rejestru_vat_ue.html

Co myślicie? wykreślacie zawieszonych, którzy nie składają deklaracji ( bo nie muszą) ?
Jeżeli robicie raport z Poltaxu o aktywnościach VIES wytypowanych do zamknięcia, to najpierw wzywacie żeby złożyli zaległe deklaracje, czy od razu wniosek do rejestracji o wykreślenie?

Podaj proszę, nazwę raportu, jaki robisz z Poltaxu o aktywnościach VIES wytypowanych do zamknięcia :).

20 cze 2012, 20:26
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
Raport o aktywnościach VIES wytypowanych do zamknięcia-w rejestracji jest taki raport, jeśli go nie macie to trzeba rozszerzyć uprawnienia w Poltax. Ten raport ma jednak jeden poważny mankament. Wyrzuca również podatników zwolnionych i zawieszonych. Pisałem Helpa w tej sprawie, ale informatycy z MF twierdza, że się nie da zmienić. No faktycznie filozofia: zawieszeni mają zamknięty obowiązek VAT, a zwolnieni to zwolnieni. Całe dwa kryteria. No ale odpisali, że się nie da i już. Tak więc co miesiąc mam na raporcie tych samych podatników i sprawdzam w kółko tych samych, bo dużo tego jest więc siłą rzeczy nie pamiętam czy ktoś jest zwolniony lub zawieszony.

21 cze 2012, 06:59
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Skarbanonim2                    

Super! Pod warunkiem, że jest tego nie dużo. Ile masz co miesiąc VAT-UE przesłanych papierowo?

około 500.
to dużo czy mało?

23 cze 2012, 20:01
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
espina                    

Skarbanonim2                    

około 500.
to dużo czy mało?

dużo. Sama to obsługujesz?

24 cze 2012, 09:46
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
NewLunatiq                    

nie, jesteśmy w trójkę w doborowym towarzystwie. z elektornicznymi łącznie mamy średnio 800-1000.

a u Was ile jest VAT-UE i osób?

24 cze 2012, 19:33
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
espina                    

NewLunatiq                    

nie, jesteśmy w trójkę w doborowym towarzystwie. z elektornicznymi łącznie mamy średnio 800-1000.

a u Was ile jest VAT-UE i osób?

jak w trójkę i około 1000 to i tak bardzo dużo. Ja jestem sam; średnio  z elektronicznymi 150 miesięcznie.

24 cze 2012, 21:00
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
Wydłużenie terminu na składanie informacji podsumowującej VAT UE w wersji drukowanej z 15. do 25. dnia kolejnego miesiąca (kwartału) przewiduje projekt założeń tzw. trzeciej ustawy deregulacyjnej Ministerstwa Gospodarki.

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... siaca.html

10 lip 2012, 09:18

REJESTRACJA30 paź 2006, 20:02

POSTY        185

LOKALIZACJAŚląsk
Witam!
Czy u Was występuje również problem z weryfikacją kontrahentów z Danii? U mnie wyrzuca taki komunikat: "ERROR podczas wykonywania zapytania LI-9028: serwis nie jest dostępny".
Jeśli macie podobny problem to gdzie można zweryfikować dane historyczne?

10 lip 2012, 09:33
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
fruwaj                    

Witam!
Czy u Was występuje również problem z weryfikacją kontrahentów z Danii? U mnie wyrzuca taki komunikat: "ERROR podczas wykonywania zapytania LI-9028: serwis nie jest dostępny".

jest problem z Danią. Trwa już jakis czas.

10 lip 2012, 15:06
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
fruwaj                    

Witam!

juz prawie rok to trwa. teraz i tak źle nie ma, bo zapytania można zadawać.

10 lip 2012, 16:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Podali nam link do strony duńskiej, gdzie można sprawdzać aktywność duńskich podatników. Dlatego też Konin odsyła podatników do us, aby ci sprawdzali aktywność na tej stronie.

14 lip 2012, 14:07
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Mam 300 UE średnio miesięcznie, w tym około 100 elektronicznych. Jestem sama. Osoba mnie zastępująca wprowadza tylko, gdy mnie nie ma. Dlatego ostatnio wprowadzała stażystka.

14 lip 2012, 14:12
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
NewLunatiq                    

espina                    

a czy u Was funkcjonuje coś takiego jak instrukcja dot. stanowiska ds. handlu wewnątrzwspólnotowego?

...chyba w zarządzeniu MF jest ogólna wzmianka o tym czym się zajmują osoby kontaktowe. W marcu AR-VATUE ma być częścią systemu VIES. Natomiast nie ma nigdzie napisane, że osoby kontaktowe mają zajmować się tylko ViESem jeśli o to chodzi;)

Kiedyś tylko raz powiedzieli, że mają to być zadania priorytetowe i tego się trzymam, choć jest trudno. Raz to duża ilość VAT-UE a dwa to te inne zadania. Staram się ciągle ich pozbyć. Aby mieć czas na VIES.

14 lip 2012, 14:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 51  Następna strona