Co do żyrandoli to w ich sprawie był wyrok WSA w Łodzi z dnia 7.12.2010 r. (I SA/Łd 1144/10), stwierdzający iż (m.in.) żyrandole podlegają odliczeniu, bo są "trwale umiejscowione a każda zmiana ich umiejscowienia wymagałaby istotnych nakładów i robót, polegających m.in. na rozkuwaniu (!) i ponownym montowaniu w ścianach instalacji elektrycznej" :wysmiewacz: I jak tu podejść do wyroku, który mówi że jeśli chcę wymienić żyrandol to muszę rozkuwać ścianę?
Dobra nowina! Właśnie mam remont i będę wymieniał m.in żyrandol. Ale sufitu nie będę rozkuwał (żona by mi nie pozwoliła - u góry mieszka ładna sąsiadka...)
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
12 lip 2012, 22:08
Re: Zwrot za materiały budowlane
Nadir
Vater
Co do żyrandoli to w ich sprawie był wyrok WSA w Łodzi z dnia 7.12.2010 r. (I SA/Łd 1144/10), stwierdzający iż (m.in.) żyrandole podlegają odliczeniu, bo są "trwale umiejscowione a każda zmiana ich umiejscowienia wymagałaby istotnych nakładów i robót, polegających m.in. na rozkuwaniu (!) i ponownym montowaniu w ścianach instalacji elektrycznej" :wysmiewacz: I jak tu podejść do wyroku, który mówi że jeśli chcę wymienić żyrandol to muszę rozkuwać ścianę?
Dobra nowina! Właśnie mam remont i będę wymieniał m.in żyrandol. Ale sufitu nie będę rozkuwał (żona by mi nie pozwoliła - u góry mieszka ładna sąsiadka...) :lol:
Nie ma tak dobrze, zdaje się że NSA uchylił ten wyrok
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
13 lip 2012, 14:56
A czytałeś Tadeo uzasadnienie wyroku NSA? Przeczytałam kilka razy i przysłowiowym "oczom nie wierzyłam". Zgodnie z tym wyrokiem grzejnika nie można odliczyć, bo można go bez większego problemu odłączyć od instalacji c.o. To samo z baterią, wanną piecem i każdym innym z tych i innych wymienionych w wykazie urządzeń i armatury.... nie mówiąc o tym, że są " tylko przedłużeniem" odpowiedniej instalacji.
13 lip 2012, 19:21
Hogata
A czytałeś Tadeo uzasadnienie wyroku NSA? Przeczytałam kilka razy i przysłowiowym "oczom nie wierzyłam". Zgodnie z tym wyrokim grzejnika nie można odliczyć, bo można go bez większego problemu odłączyć od instalacji c.o. To samo z baterią, wanną piecem i każdym innym z tych i innych wymienionych w wykazie urządzeń i armatury.... nie mówiąc o tym, że są " tylko przedłużeniem" odpowiedniej instalacji.
Niezbadane są wyroki Boskie i sądów administracyjnych
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
13 lip 2012, 19:39
Hogata
A czytałeś Tadeo uzasadnienie wyroku NSA? Przeczytałam kilka razy i przysłowiowym "oczom nie wierzyłam". Zgodnie z tym wyrokiem grzejnika nie można odliczyć, bo można go bez większego problemu odłączyć od instalacji c.o. To samo z baterią, wanną piecem i każdym innym z tych i innych wymienionych w wykazie urządzeń i armatury.... nie mówiąc o tym, że są " tylko przedłużeniem" odpowiedniej instalacji.
Nie uwierzyłem, odkręciłem kaloryfer i polała się woda! Czyli to jakaś bzdura. Odłączyć bez problemu można, tylko że później to dopiero ma się problem! Sąsiedzi z dołu również...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 lip 2012, 21:07
a jak zabierzesz się za odkręcenie żyrandola to nie zapomnij, że instalacja nie może być pod napięciem trochę wiedzy technicznej i grzejnik wymieniony/ odkręcony a poza tym nie wszyscy mieszkają w bloku i mają sąsiadów i nie wszyscy skarbowcy są prawnikami, ekonomistami.... są też hydraulicy, jak będziesz następnym razem chciał odkręcić grzejnik to poproś instalatora np mnie
13 lip 2012, 21:42
jestem ciekawy czy w urzędach jest praktykowana sytuacja, gdy wniosek jest błędny, urząd zawiadomił podatnika o możliwości zapoznania się z zebranym materiałem przed wydaniem decyzji, wraz z możliwością wypowiedzenia się co do zebranego materiału, jednak termin załatwienia sprawy upłynął w momencie gdy trwał jeszcze okres 7-dmiodniowy, czy wtedy przed wydaniem decyzji wysyła się zawiadomienie o niezałatwieniu sprawy w terminie, co według mnie jest słuszne i zasadne ?
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
17 lip 2012, 16:34
Tadeo74
Nie ma tak dobrze, zdaje się że NSA uchylił ten wyrok
No to całe szczęście że jeszcze gdzieś istnieje rozsądek. Tak samio z tymi kaloryferami... Ja rozumiem że prawnik nie musi być jednocześnie hydraulikiem/elektrykiem ale, na litość, odrobina zdrowego rozsądku i wyobraźni nie zaszkodzi.
25 paź 2012, 11:23
Budujesz? Remontujesz? Spiesz się - zwrot VAT za materiały budowlane tylko do 2013 r.
System zwrotu VAT za materiały budowlane wykorzystywane przy remontach i budowach prowadzonych metodą gospodarczą zostanie zlikwidowany – to, jak twierdzą urzędnicy, jest już przesądzone. Resort budownictwa proponuje, by podatnicy mogli występować z pierwszym wnioskiem o pieniądze (a ściślej mówiąc, o część zapłaconego przez nich przy zakupie materiałów podatku, tj. różnicy między stawką 23 proc. a 7 proc. VAT) tylko do końca 2013 r.
Jak podchodzicie do takiej oto kwestii: w "starym" wykazie puszki do instalacji elektrycznych miały symbol PKWiU 31.20.27-60.11 natomiast w "nowym" jest to symbol 27.33.14.0 - czyli w pierwszym przypadku odpadają a w drugim pasują. I co w tym przypadku robić?
06 lut 2013, 13:05
U mnie w US puszki, kontakty , itp. nie były uznawane i nie są uznawane i teraz. Nie są traktowane jako materiał bydowlany.
06 lut 2013, 14:25
Też tak uważam - w razie czego trzeba będzie tłumaczyć podatnikowi iż owszem, symbol jest na wykazie, ale puszek nie uznajemy za "element izolacyjny dla budownictwa"...
12 lut 2013, 08:43
Kolejny ciężki i beznadziejny przypadek z vzm-owej sali operacyjnej: stacja uzdatniania wody. W jednym z wykazów znalazłem iż ma toto symbol 29.24.12-30.39 i podlega odliczeniu, z kolei w jednym z Urzędów została ona odrzucona ze względu na to iż ponoć "zawsze była na 22%". A jak Wy do tego podchodzicie?
08 mar 2013, 09:10
Ja znalazłam coś takiego: Stacja uzdatniania wody np. COMAWATER HOME w wykazie "Starym" pozycja 123 nr pkwiu 29.24.12-30.39 w wykazie "nowym" pozycja 83nr pkwiu 28.29.12.0