Teraz jest 06 wrz 2025, 04:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna strona
Zwrot za materiały budowlane 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:35

POSTY        74
Post Zwrot za materiały budowlane.
Wow                    

Mam pytanko czy weryfikujac faktury załączone do wniosku VZM-1 sprawdzacie też zapłatę za daną fakturę??

Oczywiście. W końcu zwrot dotyczy wydatków.

25 lut 2010, 18:17

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Zbigniew                    

Wow                    

Mam pytanko czy weryfikujac faktury załączone do wniosku VZM-1 sprawdzacie też zapłatę za daną fakturę??

W ramach czynności sprawdzających? Czy jakich?

25 lut 2010, 19:13
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Zbigniew                    

Wow                    

Ciekawa koncepcja. A jaka jest podstawa prawna w przypadku odmowy "uznania" faktury? Możesz wskazać jakąś literaturę lub orzecznictwo?
Gdy pojawił się problem VZM (na początku istnienia tego dziwoląga), faktycznie czasem spotykałem się z podobnymi interpretacjami. Posiłkowano się wówczas jakimiś starymi wypocinami MF dot. ulgi inwestycyjnej itp. Od 2-3 lat nie słyszałem aby od kogokolwiek żądano udowodnienia zapłaty za fakturę (choć interesuję się sprawą wyłącznie hobbystycznie i może nie jestem w temacie).

25 lut 2010, 19:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:14

POSTY        7
Post Zwrot za materiały budowlane
a co myślicie o tym :zeby:
Cytat:
Należy zauważyć, że przepisy ustawy stanowią o wydatkach "poniesionych". Istnieje bogaty dorobek orzecznictwa i praktyki dotyczący pojęcia "poniesienie" odnoszący się do kosztów uzyskania przychodu. Można odpowiednio zastosować go do pojęcia "wydatków poniesionych", o których mowa w ustawie.
Przede wszystkim trzeba stwierdzić, że nie można utożsamiać faktu "poniesienia kosztu" z faktem "uiszczenia określonego wydatku" tytułem jego poniesienia. Przez poniesienie - zgodnie ze Słownikiem języka polskiego W. Doroszewskiego - należy rozumieć bycie obarczonym, obciążonym. Wydatkiem poniesionym będzie zatem taki wydatek, którym podmiot jest obarczany, obciążany. Cechą istotną jest zatem fakt obarczenia ciężarem ekonomicznym danego kosztu.
Pewne wątpliwości może tutaj wywoływać użycie słowa "wydatek". Należy jednak zauważyć, że słownik języka polskiego definiuje wydatek nie tylko jako "coś, co zostało wydane", lecz także jako "coś, co ma być wydane". Tak więc wydatkiem jest także kwota, która zostanie zapłacona w przyszłości.
Dla uznania, że miało miejsce poniesienie wydatku, nie jest zatem konieczne dokonanie wydatku, jego uiszczenie. Otrzymanie faktury dokumentującej zakup jest zatem praktycznie poniesieniem wydatków, niezależnie od tego, kiedy zostaje dokonana płatność. Jeśli zatem podatnik otrzymuje fakturę przed 31 grudnia 2007 r., to choćby nawet faktycznie zapłacił za nią po tej dacie, wydatki zostały poniesione przed 31 grudnia 2007 r., a zatem uprawniają do zwrotu. Dotyczyć to może przykładowo zakupów na raty, bądź też zakupów z odroczonym terminem płatności, kiedy zakup jest dokonywany do dnia 31 grudnia 2007 r., lecz sama płatność następuje po tej dacie. W takiej sytuacji wydatki są ponoszone do 31 grudnia 2007 r., a zatem uprawniają one do uzyskania zwrotu.

Bartosiewicz Adam, Kubacki Ryszard
komentarz
Zakamycze 2006
Komentarz do ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz.U.05.177.1468), [w:] A. Bartosiewicz, R. Kubacki, Ustawa o zwrocie VAT osobom fizycznym w budownictwie. Komentarz z wzorami wniosków, Zakamycze, 2006.

25 lut 2010, 21:22

POSTY        969
Pogląd w pełni akceptowalny. Faktura jest dowodem na zaistnienie zdarzenia gospodarczego, którego jednym z elementów jest zapłata, wszystko jedno kiedy. Nadto urząd skarbowy ma obowiązek przyjąć oświadczenie podatnika za prawdziwe. Jedynie czynności sprawdzające lub kontrola mogą dać podstawy do uznania, że stan faktyczny odbiega od oświadczenia podatnika. Czynności sprawdzające z mocy ustawy OP nie dotyczą wniosku o zwrot części wydatków. :czytaj:  Pozostaje zatem jedynie kontrola. :rotfl: Bez kontroli brak podstaw do kwestionowania wydatków zgłoszonych przez podatnika we wniosku VZM.
Dlatego nie pytam podatnika, czy opłacił fakturę, pozostawiam to ewentualnej kontroli :wysmiewacz:

25 lut 2010, 21:48
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:14

POSTY        7
Tez tak uważam. Pozdrawiam:)

Dodano: Śro Mar 24, 2010 9:46 pm

Ustawa z dnia 4 marca 2010 r. o zmianie ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych
wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym została podpisana przez prezydenta 23 marca 2010 roku
http://www.prezydent.pl/aktywnosc/ustaw ... 10-r-.html

26 lut 2010, 07:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2009, 20:33

POSTY        43
Podatnik będący w związku małżeńskim złożył wniosek VZM zaznaczając jako wniosek indywidualny, w danych adresowych podał adres zagraniczny, natomiast swojego małżonka podał adres polski. Może ktoś wie jaki będzie właściwy organ podatkowy???
Czy wystarczy że jeden z wnioskodawców ma adres polski!
Ale wniosek jest wnioskiem indywidualnym...
Może ma ktoś jakieś wyjaśnienie - interpretacje
Proszę o pomoc

13 kwi 2010, 20:16

POSTY        969
jacek19                    

Podatnik będący w związku małżeńskim złożył wniosek VZM zaznaczając jako wniosek indywidualny, w danych adresowych podał adres zagraniczny, natomiast swojego małżonka podał adres polski. Może ktoś wie jaki będzie właściwy organ podatkowy???

A budowany/remontowany dom/lokal gdzie jest położen? Tyż za gramanicą? Jeśli tak, to zwrot niedopuszczalny :zeby:

13 kwi 2010, 21:17
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Ktoś zadał mi ciekawe pytanie, po którym zdębiałem. Podatnik jakieś 3 lata temu złożył wniosek VZM wraz z małżonką. Obecnie chce złożyć kolejny, również ze współmałżonką .... ale już inną (również korzystała z VZM z poprzednim mężem). Ponieważ nie zmienił US zastanawia się co podać w części dotyczącej poprzednich wniosków, jakie zastosować limity itp. Czy można coś zjadliwego (np. poradnik, art. prasowy, wyjaśnienia MF) podsunąć człowiekowi w tym temacie?  :wysmiewacz:

13 kwi 2010, 21:25
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
Nieruchomość położona jest na terytorium Polski

14 kwi 2010, 08:24

POSTY        969
supersaper                    

Ktoś zadał mi ciekawe pytanie, po którym zdębiałem. Podatnik jakieś 3 lata temu złożył wniosek VZM wraz z małżonką. Obecnie chce złożyć kolejny, również ze współmałżonką .... ale już inną (również korzystała z VZM z poprzednim mężem). Ponieważ nie zmienił US zastanawia się co podać w części dotyczącej poprzednich wniosków, jakie zastosować limity itp. Czy można coś zjadliwego (np. poradnik, art. prasowy, wyjaśnienia MF) podsunąć człowiekowi w tym temacie?  :wysmiewacz:

Może ustawę po noweli?

Art. 4 ust. 3 W przypadku osoby fizycznej pozostającej w związku małżeńskim w dniu poniesienia wydatków, o których mowa w art. 3 ust. 1, kwota zwrotu, obliczona zgodnie z art. 3 ust. 5-7, dotyczy łącznie obojga małżonków. Jeżeli:
1) przed zawarciem związku małżeńskiego, osoba fizyczna otrzymała kwotę zwrotu, to kwotę zwrotu obliczoną zgodnie z art. 3 ust. 5-7, pomniejsza się o kwoty uprzednio otrzymane;
2) w czasie trwania związku małżeńskiego lub do momentu orzeczenia przez sąd separacji, osoba fizyczna otrzymała kwotę zwrotu, a następnie związek małżeński ustał lub sąd orzekł separację, przysługującą jej kwotę zwrotu pomniejsza się o 50% kwoty uprzednio otrzymanej, jeżeli składany był wspólny wniosek małżonków, lub o kwotę otrzymanego zwrotu, jeżeli składany był odrębny wniosek.
Na razie jeszcze nie rozumiem, nie wiem czy jest to zjadliwe.  :zeby:

14 kwi 2010, 20:27
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
Chodziło mi o właściwość organu podatkowego do jakiego ma  być złożony wniosek VZM? Jaki organ podatkowy jeśli adres zamieszkania jest adresem zagranicznym
Czy to jest Trzeci US Warszawa-Śródmieście?
Czy organ jednego z wnioskodawców według miejsca zamieszkania w Polsce?
Czy też organ danego US wyznaczony dla nierezydentów?

15 kwi 2010, 18:53
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
"[...] Z kolei z projektu nowej mieszkaniowej strategii rządu, o której mówił w czasie poniedziałkowego Kongresu Budownictwa Polskiego wiceminister infrastruktury Piotr Styczeń, wynika, że o rok dłużej, czyli do końca 2013 r., będzie można występować o zwrot części wydatków na materiały budowlane użyte do budowy lub remontu mieszkania bądź domu [...]"
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,795 ... zowki.html

02 cze 2010, 14:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
jacek19                    

Czy wystarczy że jeden z wnioskodawców ma adres polski!
Ale wniosek jest wnioskiem indywidualnym...
Może ma ktoś jakieś wyjaśnienie - interpretacje
Proszę o pomoc

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) budynku mieszkalnym - rozumie się przez to budynek lub jego część, służące zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, oraz związane z nimi urządzenia techniczne zapewniające możliwość użytkowania tego budynku lub jego części zgodnie z ich przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków;

2) podatku VAT - rozumie się przez to podatek od towarów i usług o stawce 22% w rozumieniu ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 54, poz. 535 oraz z 2005 r. nr 14, poz. 113, nr 90, poz. 756 i nr 143, poz. 1199);

3) fakturze - rozumie się przez to fakturę VAT w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług, dokumentującą zakupy, o których mowa w art. 3 ust. 1;

4) urzędzie skarbowym - rozumie się przez to naczelnika urzędu skarbowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby składającej wniosek, w dniu złożenia przez nią wniosku, przy czym w przypadku wspólnego wniosku małżonków mających różne miejsca zamieszkania - naczelnika urzędu skarbowego wskazanego we wniosku, jeżeli jest on właściwy ze względu na miejsce zamieszkania przynajmniej jednego z małżonków;

Tyle o właściwości miejscowej. Temat ten dręczy wszystkie urzędy. W SIP-ach grzebałem i nic ciekawego nie znalazłem w zakresie właściwości. Znalazłem ok. 4 szt. że jeżeli mieszka za granicą i ma obywatelstwo np. belgijskie i jest rezydentem belgijskim a nieruchomość remontuje w Polsce to należy się zwrot. Ale który urząd skarbowy właściwy to nikt się nie wypowiedział.  Zatem skarbowcy jak ktoś coś ma ciekawego na ten temat to podzielcie się z nami.

02 cze 2010, 20:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna strona