Teraz jest 06 wrz 2025, 23:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Post VIES
akhir                    

Heh ja też nie wzywam, ale kwiatki wychodzą po zleceniu zapytań z poziomu II. Okazuje się, że w wymianie z danym krajem np. DE: z jednym kontrahentem mamy wykazane więcej a z drugim ooooooogrnomny minus :P I co wtedy??

Wezwij do czynności spr. z podaniem nr NIP kontrahneta z UE i nazwy, bo zdarza się, że ten sam podatnik ma pod tym samym adresem i prawie taką samą nazwą inną swoją firmę i zwyczajnie się pomylił. Ja to zadanie "zlecam" podatnikom, bo to szybciej.
Jak podatnik twierdzi, że u niego wszystko OK, a kwota spora to wysyłam wniosek.

04 sty 2011, 20:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Post VIES
Gdybym robił tylko to byłoby bosko... a tak robię tyle o ile, stąd moje przerażenie. Pewnie, że wzywam, czasami nawet nie wzywam jak z danych rejestracyjnych kontrahenta wynika ta sama nazwa, ale tego tyle jest że .... ahhh

04 sty 2011, 20:50
Specjalista

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post VIES
akhir                    

Heh ja też nie wzywam, ale kwiatki wychodzą po zleceniu zapytań z poziomu II. Okazuje się, że w wymianie z danym krajem np. DE: z jednym kontrahentem mamy wykazane więcej a z drugim ooooooogrnomny minus :P I co wtedy?? Ogarnąć to to tragedia. Jeszcze lepsze kwiatki są przy zleceniu rozbieżności "nieokreślony". Mi po zleceniu tych raportów chce się.... sam nie wiem co... Ale co tam może po reorganizacji będzie lepiej :)

Komu lepiej? Chyba podatnikom, bo przez jakiś czas będą mieli spokój (bałagan, brak uprawnień, itd.)? ;)

05 sty 2011, 18:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 19:27

POSTY        28
Post VIES
co się dzieje z zapytaniami z 2 poziomu?? od 5 dni nie mam zrealizowanych...

10 sty 2011, 07:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 sty 2010, 01:02

POSTY        5
Post VIES
No właśnie ja też.

10 sty 2011, 08:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 19:27

POSTY        28
Post VIES
ufff ulga. już myślalem, że popsułem VIES  :zeby:

10 sty 2011, 20:34
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post VIES
mam prośbę jako że jestem nowy po reorganizacji na VIES. ma ktoś jakieś wytyczne co i kiedy trzeba robić w VIES?? Chodzi mi o raporty, sprawozdania. Ogółem wszystko co związane z VIES.

23 sty 2011, 09:22
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post VIES
mulek18                    

co się dzieje z zapytaniami z 2 poziomu?? od 5 dni nie mam zrealizowanych...

u mnie szczególnie Belgom się nie spieszy  :blink:

23 sty 2011, 10:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post VIES
losos2010                    

mam prośbę jako że jestem nowy po reorganizacji na VIES. ma ktoś jakieś wytyczne co i kiedy trzeba robić w VIES?? Chodzi mi o raporty, sprawozdania. Ogółem wszystko co związane z VIES.

...no to masz kłopot, bo tego jest dość dużo...powinieneś na spokojnie uściąść z byłą osobą kontaktową i to ustalić. U nas tak to się odbywało...

23 sty 2011, 10:28
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
Post VIES
NewLunatiq                    

losos2010                    

...no to masz kłopot, bo tego jest dość dużo...powinieneś na spokojnie uściąść z byłą osobą kontaktową i to ustalić. U nas tak to się odbywało...

w taki sposób mi nie pomożesz. byłej osoby kontaktowej brak w US .

23 sty 2011, 17:18
Specjalista

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post VIES
losos2010                    

NewLunatiq                    

losos2010                    

Cofnij się do stron 10-12 tego wątku, dokładnie przeczytaj, na każdej stronie znajdziesz coś na temat raportów i częstotliwości ich wykonywania, wcześniej pewnie też ten temat był poruszany, ale te ostatnie informacje rozwieją wiele Twoich wątpliwości, nie ma sensu tego powielać :)

23 sty 2011, 19:26
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
Post VIES
mam pytanie. Czy udzielacie odpowiedzi na SCAC dot. spontanicznej wymiany  jeśli IS pisze, że jest on do ew. wykorzystania służbowego?? i druga rzecz: jaki SCAC zrobić jeśli firma włoska co kwartał deklaruje WDT a Polak twierdzi, że nie zna w ogóle kontrahenta? Podejrzenie popełnienia oszustwa, wątpliwości odnośnie transakcji czy spontaniczna wymiana? I ostatnia rzecz. Kwote 15.000 EUR można zsumować z kilku kwartałów?

30 sty 2011, 19:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Post VIES
1. Wykorzystujemy służbowo, czyli ew. czynności sprawdzające, jeśli ustalenia są przydatne administracji zagranicznej - informacja o ustaleniach dla administracji zagranicznej.
2. Jeśli wartość jest powyżej 15000 euro (w tym suma z poszczególnych kwartałów) SCAC2004 z art. 5 - zapytanie (nie ma podstaw do podejrzenia oszustwa, chyba że mamy przesłanki do uznania że transakcja jest częścią karuzeli bądź jeden z podatników może być znikającym podatnikiem - musi to być poparte dowodami). Jeśli kwoty są niższe - art. 19 - spontaniczna wymiana.
3. Jest możliwość sumowania kwot rozbieżności z kilku kwartałów.

31 sty 2011, 06:59
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
Post VIES
akhir                    

1. Wykorzystujemy służbowo, czyli ew. czynności sprawdzające, jeśli ustalenia są przydatne administracji zagranicznej - informacja o ustaleniach dla administracji zagranicznej.

Ja robię czynności sprawdzające i jak podatnik twierdzi, że nie zna takiej firmy, to proszę żeby na piśmie stwierdził, że nie miał takiego kontrahenta i wtedy wysyłam SCAC z art. 5.
Jeżeli coś mają to prześlą (wtedy dalsze czynności lub kontrola), a jeżeli stwierdzą, że to pomyłka u nich to piszę notatkę i  koniec sprawy.
Możesz zgodnie z art. 305 Ordynacji przesłać podatnikowi kserokopię faktur (jeżeli kilka) lub zrobić zestawienie. Takie wezwanie kończę: "W związku z powyższym przekazujemy Państwu - w celu zweryfikowania poprawności Państwa dokumentów - otrzymane od administracji podatkowej Niemiec, następujące faktury dot. transakcji wewnątrzwspólnotowych wykazanych przez firmę (...) (NIP DE ...) w IV kwartale 2009r."

Resztę robię tak jak Ahir napisał.

31 sty 2011, 12:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 51  Następna strona