Teraz jest 06 wrz 2025, 10:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Post VIES
teide                    

Duży US -6 osobowy Referat Handlu Wewnątrzwspólnotowego od 01.01.2011, przy  ilości zadań dla osób kontaktowych jedyne rozsądne rozwiązanie, kompleksowa obsługa wszystkich tematów VIES plus wymiana w zakresie podatków bezpośrednich. Pozdrawiam wszystkie osoby kontaktowe porozrzucane po różnych komórkach.

To ty jesteś bardzo Dużyyyyy US. My też robimy cały VIES plus wymianę w dochodowym.

11 gru 2010, 16:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2010, 19:06

POSTY        72
Post VIES
Niech ktoś przypomni jakie były kryteria podziału na małe, średnie i duże us. Osoba kontaktowa ds. handlu wewnątrzwspólnotowego nie robi u nas wymiany w podatkach bezpośrednich.

12 gru 2010, 13:52
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Post VIES
Pinero                    

Skarbanonim2                    

W jakim us stworzono od 1 stycznia 2010 referat ds. handlu wewnątrzwspólnotowego i ile liczy osób?

Nigdzie, ale to tylko kwestia czasu. Przynajmniej w dużych.
Skarbanonim2                    

Ile razy w miesiącu i kiedy robicie eksport VIES do KONTROLI?Jaki raport stosujecie do określenia podmiotów ogółem zarejestrowanych na potrzeby VAT UE, na koniec okresu sprawozdawczego a jaki do wyłonienia podmiotów, które zostaną zakwalifikowane do wykreślenia na podstawie art. 97 ust.15 ustawy o VAT?

Raz w miesiącu robimy eksport, ale cofamy się też o 2 kwartały, bo w międzyczasie były też tam zmiany.
Raport do wykreślenia dostajemy z analiz raz w miesiącu.
Zrób raport "Monitorowanie obsługi...." i jeszcze jeden w statystykach dot. ilości zarejestrowanych (nie znam nazwy na pamięć, ale bez problemu trafisz). Wszytko w nich będziesz miał: ilu zarejestrowanych, ilu kontrahentów, ile złożonych VAT UE i VAT UEK, ile papierowo a ile elektronicznie, ile po terminie itp.
.
Czy  stosujecie analizę zwrotów z systemu KONTROLA według nowych wytycznych MF obowiązujących już od 1.01.2010 czy nadal starą plus załącznik dot. nowych kryteriów? U nas stosowana jest stara, którą trzeba w pkt dot. rozbieżności z VIES ciągle sprawdzać z VIES. Też robimy eksport raz w miesiącu ale po wymianie najczęściej na początku następnęgo m-ca. Może macie lepszy termin eksportu z VIES do KONTROLI. Deklaracje VAT są zatwierdzane dopiero po akceptacji przez Nacz.

12 gru 2010, 14:07
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Post VIES
Już chyba znalazłam: do 100 pracowników, powyżej 100 i powyżej 200.

12 gru 2010, 14:45
Fachowiec

POSTY        1023
Post VIES
Skarbanonim2                    

Czy  stosujecie analizę zwrotów z systemu KONTROLA według nowych wytycznych MF obowiązujących już od 1.01.2010 czy nadal starą plus załącznik dot. nowych kryteriów? U nas stosowana jest stara, którą trzeba w pkt dot. rozbieżności z VIES ciągle sprawdzać z VIES. Też robimy eksport raz w miesiącu ale po wymianie najczęściej na początku następnęgo m-ca. Może macie lepszy termin eksportu z VIES do KONTROLI. Deklaracje VAT są zatwierdzane dopiero po akceptacji przez Nacz.

Robimy "po nowemu", ale i tak sparwdzamy w VIES :)
Eksport do kontroli na początku każdego miesiąca i tak jak mówiłam ze 2-3 kwartały wstecz.

Skarbanonim2                    

Już chyba znalazłam: do 100 pracowników, powyżej 100 i powyżej 200.

Pisząc "bardzo Dużyyyyy US" miałam na myśli nie liczbę pracowników tylko liczbę kontrahentów z którymi podatnicy dokonują transakcji.

12 gru 2010, 18:18
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post VIES
Pinero                    

To ty jesteś bardzo Dużyyyyy US. My też robimy cały VIES plus wymianę w dochodowym.

tak sobie myślę przy wieczornym drinku...vies do OB, a chyba o wymianie w dochodowym to zapomnieli...zastanawiam się, o czym jeszcze zapomnieli, niedługo wszystko będzie jasne :unsure:

12 gru 2010, 21:22
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
Post VIES
Pinero                    

i jeszcze jeden w statystykach dot. ilości zarejestrowanych

"Wybrane dane statystyczne" w Raportach i statystykach.

13 gru 2010, 08:08
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post VIES
Skarbanonim2                    

Nigdzie, ale to tylko kwestia czasu. Przynajmniej w dużych.

Ciekawy jestem skąd takie podejrzenia. Moim zdaniem oddzielne referaty ds. handlu wewnątrzwspólnotowego nigdy nie powstaną. Nikt na górze się tym nie interesuje.

13 gru 2010, 17:36
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        72
Post VIES
Anti                    

Pinero                    

i jeszcze jeden w statystykach dot. ilości zarejestrowanych

"Wybrane dane statystyczne" w Raportach i statystykach.

Ten raport mówi o aktywnościach VIES ale nie daje liczby wszystkich zarejestrowanych a mianowicie nie podaje tych, którzy są zarejestrowani dla VAT UE i nie wykazują transakcji wewnątrzwspólnotowych w deklaracjach VAT i w związku z tym nie mają obowiązku składania zerowych VAT-UE i ich nie składają. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę, ale to sprawdzałam.

13 gru 2010, 18:13
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
Post VIES
Skarbanonim2                    

Ten raport mówi o aktywnościach VIES ale nie daje liczby wszystkich zarejestrowanych a mianowicie nie podaje tych, którzy są zarejestrowani dla VAT UE i nie wykazują transakcji wewnątrzwspólnotowych w deklaracjach VAT i w związku z tym nie mają obowiązku składania zerowych VAT-UE i ich nie składają. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę, ale to sprawdzałam.

1. Raport "monitorowanie obsługi dokumentów VIES": masz tu liczbę VAT UE i VAT UEK złożonych, elektronicznie, pokontrolne itd.
2. Raport "wybrane dane statystyczne" -masz aktywnych podatników (zarejestrowanych), nie wszyscy podatnicy VAT czynni są podatnikami VAT UE,  stąd te różnice,
3. Raport o podatnikach zarejestrowanych do VIES, którzy nie złożyli deklaracji VAT lub inf. VAT UE - z reguły drukuję tylko 1-2 strony to gdzie wykazani są "aktywni  z ważną niezerową deklaracja VAT...",
4. raport o aktywnych podatnikach, którzy nie dokonują transakcji wew. - ostatnio nie generuje się,  
5. raport o podatnikach niezarejestrowanych do VIES, którzy posiadają wazne rozliczenie VIES - tu masz takich co zarejestr. sie np. tylko do nabyc, a dokonali dostawy.
Pytaj. Postaram się odpowiedzieć.

14 gru 2010, 08:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 19:27

POSTY        28
Post VIES
robiąc raport niezgodności miedzy vat-ue wzywacie podatników którzy wykazali więcej aniżeli w komunikacie?? jakie bierzecie granice tolerancji?

04 sty 2011, 19:22
Fachowiec

POSTY        1023
Post VIES
mulek18                    

robiąc raport niezgodności miedzy vat-ue wzywacie podatników którzy wykazali więcej aniżeli w komunikacie?? jakie bierzecie granice tolerancji?

Jak nasi wykazali więcej (czyli opodatkowali) to nie zawracamy sobie tym głowy. Nie możemy odbierać pracy innym administracjom. W koncu u nich kryzys, a "nasza sytuacja jest imponująca" :)

04 sty 2011, 19:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 19:27

POSTY        28
Post VIES
ja tez nie wzywam. dobrze, bo myślałem ze sam źle robię. w sumie to bez sensu zwłaszcza, że jak parę razy wezwałem i przynosili faktury to było tyle ile pokazali.

04 sty 2011, 19:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Post VIES
Heh ja też nie wzywam, ale kwiatki wychodzą po zleceniu zapytań z poziomu II. Okazuje się, że w wymianie z danym krajem np. DE: z jednym kontrahentem mamy wykazane więcej a z drugim ooooooogrnomny minus :P I co wtedy?? Ogarnąć to to tragedia. Jeszcze lepsze kwiatki są przy zleceniu rozbieżności "nieokreślony". Mi po zleceniu tych raportów chce się.... sam nie wiem co... Ale co tam może po reorganizacji będzie lepiej :)

04 sty 2011, 20:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 51  Następna strona