Teraz jest 05 wrz 2025, 22:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
VAT od przesyłek 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

A co jeśli sprzedawca pisze w treści każdej aukcji formułkę: „Składając ofertę kupna, NABYWCA upoważnia SPRZEDAJĄCEGO do zawarcia umowy świadczenia usługi w jego imieniu z Pocztą Polską,a przekazane na ten cel środki nie stanowią dodatkowego dochodu w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym i VAT. Cena towaru obejmuje jego opakowanie i czynności związane z wykonaniem pełnomocnictwa”.
Będziemy tu mieli do czynienia z umową - ale niezawartą na piśmie - bo przecież nie możemy mieć wątpliwości że osoba która zdecyduje się na zakup jednoczesnie udziela upoważnienia sprzedawcy - i co wtedy odpuszczamy sprzedawcy VAT od kosztów wysyłki?

Teoretycznie jest to możliwe, a nawet czasem stosowane. Sam kupiłem coś na takiej aukcji (w celach edukacyjnych). W necie jest kilka poradników, które wręcz polecają takie działanie. W kontroli na taki przypadek jeszcze się nie nadziałem. Rozmówcy prowadzący e-sprzedaż z którymi rozmawiałem nie wchodzą w te "oświadczenia" z 2 powodów:
1. pobierana kwota to nie tylko koszt znaczka ale i opakowania (wystarczy różnica 1 gr aby organ miał podstawy do stwierdzenia, że to nie jest wyłącznie koszt wysyłki),
2. trudności dowodowe są gigantyczne w stosunku do korzyści, z których przecież nie oni będą korzystać.
Konstrukcja, która tu chce się stosować, była przewidziana do innych celów. Z tego względu raczej do e-handlu nie pasuje.
Tak szczerze mówiąc, to 1 czy 2 zł VAT-u od przesyłki to nie jest żadna bariera rozwoju e-handlu, który i poprzednio radził sobie dobrze. Prawdziwa barierą jest "czarna strefa" bo o szarościach to nie można tu nawet mówić :stop:

17 lis 2008, 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2