Rzeczywiście straszne zamieszanie z tymi garażami.
Wg mnie należy skupić się tylko i wyłącznie na interpretacji art. 146 ust. 1 pkt.2 lit. b) ustawy o VAT tj. zdecydować czy sprzedajemy część budynku mieszkalnego (odpowiednie PKOB – decydująca jest przeważające przeznaczenie danego budynku). Po co definiować pojęcie lokalu?? W przypadku sprzedaży garaży np. w podziemiach będą one opodatkowane stawką 7%, ponieważ nie są to lokale użytkowe (definicja lokalu użytkowego jest w jednym z rozporządzeń do prawa budowlanego) i bez znaczenie jest czy sprzedawane są razem z lokalem mieszkalnym czy nie. Jednakże gdy garaże znajdują się w odrębnych niemieszkaniowych budynkach będzie to jednak stawka 22%.
Nie rozumiem po co mamy definiować lokale mieszkalne, przynależne itp. skoro w art. 146 jest mowa tylko i wyłącznie o części budynku mieszkalnego. Przez te sztuczne, nieuzasadnione wprowadzanie terminów nie występujących w ustawie VAT, która to decyduje o stawkach, dochodzimy do bardzo dziwnych wniosków. W tym przypadku art. 146 powinien być ściśle interpretowany. I trzeba zdefiniować tylko dwa pojęcie obiekt budownictwa mieszkaniowego i lokal użytkowy.
Bez znaczenie jest kwestia czy mamy tu dwa towary: lokal i garaż czy tylko jeden, ponieważ razem czy osobno są one częścią budynku mieszkalnego a więc stawka 7%.
Jeszcze inaczej widzę kwestię prawa do miejsca parkingowego. Wg mnie nie ma tu dostawy ponieważ nie mam tu żadnego towaru tylko prawo do użytkowania, korzystanie z części nieruchomości (wyznaczonej bądź nie) i zgodnie z art. 8 ust. 1 jest usługą i podlega stawce 22%. Co prawda w powyższym wyroku sąd stoi na innym stanowisku ale było to w poprzednim stanie prawnym – no i sądy też się mylą.
29 gru 2006, 12:12
Z praktyki. Firmy developerskie z którymi miałem do czynienia stosują do garaży stawkę 22%. Z prostej przyczyny: vat i tak obciąża odbiorcę, obecnie liczba chetnych na zakupy mieszkań jest tak duża, że różnica w cenie nie ma praktycznie znaczenia, a firma ma spokój, bo żaden urząd im sie do tego nie przy....ieprzy. Nikomu nie chce się walczyć aż do NSA, skoro i tak za to zapłacic może Pan, Pani, Społeczeństwo...
____________________________________ <!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->sygnaturkę usunięto z uwagi na jej niezgodność z regulaminem <<oj, zbiera mi sie>> )<!--sizec--></span><!--/sizec-->
29 gru 2006, 12:25
raf
Z praktyki. Firmy developerskie z którymi miałem do czynienia stosują do garaży stawkę 22%. Z prostej przyczyny: vat i tak obciąża odbiorcę, obecnie liczba chetnych na zakupy mieszkań jest tak duża, że różnica w cenie nie ma praktycznie znaczenia, a firma ma spokój, bo żaden urząd im sie do tego nie przy....ieprzy. Nikomu nie chce się walczyć aż do NSA, skoro i tak za to zapłacic może Pan, Pani, Społeczeństwo...
No to mamy inne doświadczenia. A kilka tysięcy to też pieniądz, tańsze mieszkanie z garażem to mimo wszystko więcej klientów, przy tym samym zysku developera. A wystarczy powalczyć o pomyślną interpretację ( z ewentualnym WSA po drodze ). Niektórym się udaje o czym było m.in. w artykule, który rozpoczął tę dyskusję. <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=726" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php..._single&ide=726</a>
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 29 gru 2006, 13:11 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
29 gru 2006, 13:09
Panowie (nie wiem czy również Panie)! Jestem uparty. Ale znowu proponuję zwrócić się z tym problemem do "wszechwiedzącej" p.E.Jaworowicz. Czy ktoś zna jej email? To niech poda do naszego użytku. Niech "babsko" dowie się o naszych problemach. Może wtedy zmieni zdanie! Może!?
29 gru 2006, 14:48
Na stronie <a href="http://www.itvp.pl/sprawadlareportera/i.tvp/#" target="_blank">Sprawa dla reportera</a> jest formularz za pomocą którego można skontaktować się z autorami programu.
29 gru 2006, 15:54
Poszedł wniosek RPO do MF o podjęcie działań, które zapewniłyby jednolite traktowanie podatników, którzy wraz z mieszkaniem kupują miejsce postojowe w garażu budynków mieszkalnych (za GP z 9 marca). Ciekaw jestem efektu...
19 mar 2007, 17:49
Temat na czasie:)
Nie dalej jak wczoraj dostałem zażalenie na wydane postanowienie w zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w przedmiocie opodatkowania garaży/miejsc postojowych. Wskazałem na 22%, podatnik już się żali:) Cóż, zobaczymy jak Izba podejdzie do tego.
20 mar 2007, 12:19
Jeśli podlegasz pod Warszawę lub Lublin to może Ci utrzymają. Jak nie to postanowienie pewnie poleci. W WSA polecieć powinno wszędzie. Oczywiście jeśli była to sprzedaż lokalu mieszkalnego ( wraz z pomieszczeniem przynależnym - garażem ) w taki właśnie sposób wyodrębnionego - była to bowiem sprzedaż części budynku mieszkalnego nie będącej lokalem użytkowym.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 20 mar 2007, 16:10 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
20 mar 2007, 16:08
Cóż, komu jak komu, ale Tobie opis "skąd" powinien jednoznacznie wskazać pod jaką Izbę podlegam
P.S. Przy okazji sprawdzę SIP-y (pozostali użytkownicy) pod kątem "podległości" pod daną Izbę.
Ostatnio edytowano 20 mar 2007, 20:03 przez miko, łącznie edytowano 1 raz
20 mar 2007, 20:00
Faktycznie nie zwróciłem uwagi na to "skąd" pochodzisz. Zresztą ludzie różne rzeczy piszą.
W takim razie proponuję np. P1-P-443-0004/06/Z. Wprawdzie to chyba z prowincji ( OZ Piła ) ale poczytać nie zaszkodzi. Choć inne ośrodki zamiejscowe lub góra oczywiście mogą mieć inne zdanie.
20 mar 2007, 21:07
miko
P.S. Przy okazji sprawdzę SIP-y (pozostali użytkownicy) pod kątem "podległości" pod daną Izbę.
Miko a może intranetem na serwer przy ratajskiego- do niepublikowanych (powinno tam być dużo ciekawych)? skoro interesuje cię pod takim kątem to chyba najlepsze rozwiązanie
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
20 mar 2007, 21:25
Drago
<!--quoteo(post=7450:date=20. 03. 2007 g. 20:00:name=miko)--><div class='quotetop'>(miko @ 20. 03. 2007 g. 20:00) [snapback]7450[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Miko a może intranetem na serwer przy ratajskiego- do niepublikowanych (powinno tam być dużo ciekawych)? skoro interesuje cię pod takim kątem to chyba najlepsze rozwiązanie <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ww. sygn. P1-P-443-0004/06/Z spokojnie znajdzie na ogólnodostępnej wersji MF.
20 mar 2007, 21:54
wjawor
Ww. sygn. P1-P-443-0004/06/Z spokojnie znajdzie na ogólnodostępnej wersji MF.
Oczywiście jeśli chce się zaasekurować to warto znaleźć taką samą w innej izbie np wawa i wpisać ją w polu tożsame.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
20 mar 2007, 22:20
Dzięki za wskazówki, dzisiaj poszło do Izby. Jak tylko otrzymam decyzję dam znać o rozstrzygnięciu.