Teraz jest 05 wrz 2025, 22:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Nowa akcyza 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2007, 10:30

POSTY        44
Mamy już nową ustawę a wraz z nią (przynajmniej ja) wiele wątpliwości.

Jednym z ulubionych tematów są oleje smarowe, które jak wiadomo z pośród wszystkich państwa WE zgodnie z przepisami unijnymi są opodatkowane akcyzą tylko w Polsce.

Być może któryś z kolegów pomoże, bo ja nie umiem sobie poukładać następującej kwestii.

Zgodnie z art. 2 pkt 12 procedura zawieszenia poboru akcyzy to procedura, której istotą jest to, że obowiązek podatkowy nie przekształca się w zobowiązanie podatkowe. Wniosek: aby móc mówić o procedurze zawieszenia najpierw musi być obowiązek podatkowy. Jak nie mam obowiązku nie mam co zawieszać – logiczne.

Jak dokonuje nabycia wewnątrzwspólnotowego wyrobów akcyzowych, które zostaną wprowadzone do składu podatkowego, to obowiązek podatkowy powstaje zgodnie z art. 8 ust. 1 pkt 2 w związku z wprowadzeniem wyrobów do składu. Nie powstanie w związku z samym nabyciem, bo z pkt 4 jasno wynika, że przedmiotem opodatkowania nie jest nabycie wewnątrzwspólnotowo, jeśli wyroby są nabywane do składu.

Zatem nabywam wewnątrzwspólnotowo oleje smarowe z zamiarem wprowadzenia do składu podatkowego. Mój kontrahent w UE nie jest prowadzącym skład podatkowy, bo dla niego oleje to żadna akcyza. W którym zatem momencie zaczyna się procedura zawieszenia ?

Logika wskazuje najwcześniej z chwilą wprowadzenia do składu. Póki nie ma wprowadzenia nie ma obowiązku a zatem nie ma czego zawieszać.

Sięgam zatem do Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 24 lutego 2009 r. w sprawie dokumentacji i procedur związanych z przemieszczaniem wyrobów akcyzowych (Dz.U. Nr 32, poz. 229). § 18: w przypadku nabycia wewnątrzwspólnotowego wyrobów akcyzowych innych niż określone w załączniku nr 2 do ustawy (zatem dotyczy do olejów) smarowych ich objęcie procedurą zawieszenia poboru akcyzy następuje z chwilą wprowadzenia na terytorium kraju.

Zatem procedura zawieszenia poboru akcyzy powstaje wcześniej niż obowiązek podatkowy. MF zatem zarządził więc wbrew ustawie, wbrew jednej z podstawowych definicji tej ustawy, burząc jej logikę.
Jak mogę zawiesić pobór podatku, jeśli nie ciąży na mnie obowiązek podatkowy ?, Co zawieszam ?

Proszę jeśli jestem w błędzie wyprowadzić mnie z niego.

Pozdrawiam

02 mar 2009, 08:07
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Na szybko wyszukałem fragment komentarza do nowej ustawy autorstwa A. Bartosiewicza:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
[...]Obowiązujące od dnia 1 marca 2009 r. przepisy u.p.a. przewidują nieco inne zasady powstawania obowiązku podatkowego dla wyrobów akcyzowych zharmonizowanych znajdujących się w procedurze zawieszenia poboru akcyzy.

Dotychczas bowiem zasadą było, że dla procedury zawieszenia poboru akcyzy (czy to związanej z dostawą, czy to z czy przemieszczaniem wyrobów akcyzowych zharmonizowanych) obowiązek podatkowy powstawał dopiero w momencie zakończenia procedury zawieszenia poboru akcyzy.

Zgodnie z nowymi przepisami obowiązek podatkowy powstaje na zasadach określonych w art. 10 u.p.a. Zasadą jest natomiast, że z chwilą zakończenia tej procedury powstaje zobowiązanie podatkowe w akcyzie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Zmiana tej zasady wydaje się być prawidłowa, w istocie bowiem obowiązek podatkowy (rozumiany jako nieskonkretyzowana jeszcze powinność poniesienia świadczenia pieniężnego) powstaje jeszcze w czasie korzystania z procedury, natomiast z chwilą jej zakończenia można mówić o powstaniu zobowiązania (określonego już co do wysokości, daty i terminu płatności etc.). Notabene stwierdzić jednak należy, że pojęcie „obowiązku podatkowego” na gruncie polskich podatków pośrednich używane jest raczej dla oznaczenia terminu wymagalności zobowiązania, czy też poszczególnych elementów składających się na to zobowiązanie, a nie dla oznaczenia momentu powstania obowiązku podatkowego w jego rozumieniu wynikającym w przepisów o.p. [...]<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->.

Ostatnio edytowano 02 mar 2009, 09:34 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

02 mar 2009, 09:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]