Teraz jest 05 wrz 2025, 22:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Pojazd spoza Unii a akcyza 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 15:35

POSTY        17

LOKALIZACJAStąd wszędzie daleko
Nie spodziewałem się nigdy, że po ośmiu latach pracy w US na własnej skórze odczuję niedoskonałość przepisów podatkowych... w tym wypadku odnośnie podatku akcyzowego.

Chciałbym poznać Wasza opinię na ten temat, bo nie doszukałem się żadnego orzecznictwa w tym temacie.

A oto historia.....  :unsure:

Na początku 2006 roku dokonałem importu samochodu osobowego ze Stanów Zjednoczonych do Polski.
Odprawa celna (na moje nazwisko) została dokonana na terytorium Niemiec - przypłynął tam statkiem.
Pojazd został przewioziony do Polski i tu zarejestrowany. Starostwo nie domagało się ani zaśw. z UC ani US, co wydawało mi się jak najbardziej słuszne.

Niestety, chyba nie do końca prawidłowo zinterpretowane zostały przepisy o podatku akcyzowym. Zostałem wezwany przez Urzad Celny do złożenia zaległej deklaracji w sprawie nabycia wewnątrzwspólnotowego (!!!) i zapłaty akcyzy od tej transakcji.
Urząd Celny powołuje się w wezwaniu na definicję "nabycia wewnątrzwspółnotowego" zawartą w art. 2 pkt 11 ustawy, która stanowi, że oznacza to "przemieszczenie wyrobów akcyzowych z terytorium państwa członkowskiego na terytorium kraju".

No właśnie.... czy do końca było to "<!--coloro:#CC0000--><span style="color:#CC0000"><!--/coloro-->przemieszczenie z<!--colorc--></span><!--/colorc-->", czy też "<!--coloro:#009900--><span style="color:#009900"><!--/coloro-->przemieszczenie przez<!--colorc--></span><!--/colorc-->".
Mam wątpliwości co do stanowiska celników... zastanawiam się więc czy oby napewno mają rację, skoro literalnie przepis nie jest skonstruowany na korzyść Urzędu Celnego.

Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi sugestiami.

20 gru 2006, 07:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
wg mnie to normalne że UC chce pobrać AKC, gdybyś procedurę wwozu zakończył w RP w UC miałbyś do zapłacenia cło, akc i vat.
Poniewaz procedurę wwozu rozpoczęłeś i zakończyłeś w DE to niemieckie władze pobrały należności celno-podatkowe ale bez AKC, bo u nich nie ma tego podatku. Stałeś się podatnikiem podatku od wartości dodanej w DE. Przemieszczając towar z DE do RP nastąpił wwóz samochodu niezarejestrowanego w RP, więc UC jest zainteresowany poborem AKC. Wg mnie w grę wchodzi jeszcze podatek VAT do rozliczenia na ter. RP (bo opodatkowaniu podlega przecież konsumpcja), ale z tego co slyszałem w KIP - nie ma VAT'u.

20 gru 2006, 09:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]