Teraz jest 05 wrz 2025, 19:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Zwrot VAT- likwidacja działalności-brak czynności podlegając 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 cze 2008, 12:45

POSTY        14
Mam zapytanie jak interpretowany jest zwrot VAT wykazany w ostatniej deklaracji składanej przez osobę fizyczną za ostatni miesiąc działalności. Brak czynności podlegających opodatkowaniu.
Uczestniczyłam w szkoleniu w Izbie, gdzie prowadzący szkolenie powołując się na wyrok z 18 października 2007r.  WSA w Warszawie  III Sa/Wa 599/07 stał na stanowisku iż taki zwrot jak najbardziej podatnikowi przysługuje.  
W mojej ocenie stanowisko słuszne.
Jednakże po konsultacji z koleżanką , która uczestniczyła w innym szkoleniu w tej samej IS przekazała mi stanowisko, gdzie prowadzący powołując się na art. 14 ust. 9 ustawy o ptu  uznał iż taki zwrot nie przysługuje,
moją pewność szlag trafił.
Czy w Waszych urzędach też są takie wątpliwości?

21 wrz 2008, 17:34

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Izba chyba się nie odwołała od tego wyroku ( raczej z 30.10, a nie 18.10). Być może nie chcieli mieć dodatkowo niekorzystnego rozstrzygnięcia kasacyjnego przed NSA. Teraz zawsze można mówić, iż jest to rozstrzygnięcie w indywidualnej sprawie :D
Do mnie również przemawia stanowisko sądu wyrażone w tym orzeczeniu ( bardzo rzeczowo podnosząc oczywiście zasadę neutralności wskazał, iż jeśli wykazany podatek naliczony służył sprzedaży opodatkowanej to należy się podatnikowi jak psu zupa; jednocześnie podkreślił, że organy mogą zawsze zweryfikować, czy faktycznie tak było).
Ale chyba jeszcze trochę wody ( parę wyroków ) upłynie zanim stanowisko to przyjmą nasze organy. :(

21 wrz 2008, 19:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 18:12

POSTY        43
Ale chyba jeszcze trochę wody ( parę wyroków ) upłynie zanim stanowisko to przyjmą nasze organy. :(
[/quote]

Hmm... czyli odmawiając zwrotu wystawiam się na widelec (uchylenia) :(

21 wrz 2008, 19:29

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Hmm... czyli odmawiając zwrotu wystawiam się na widelec (uchylenia) :(

Może się nie odwoła, może nie złoży skargi... :D

21 wrz 2008, 19:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 18:12