Teraz jest 05 wrz 2025, 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Czynny podatnik VAT - potwierdzenie 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 18:11

POSTY        16
Witam drodzy Koledzy i Koleżanki Skarbowcy!

Zwracam się z prośbą o pomoc – ostatnio zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości w sytuacji gdy mam stwierdzić czy podatnik B jest czynnym podatnikiem VAT.

Przykładowa sytuacja:
Podmiot A zwraca się z prośbą o potwierdzenie czy jego kontrahent – podmiot B jest czynnym podatnikiem VAT. (takie jego prawo):

1.Podmiot B złożył VAT-R, wniósł opłatę, ma otwarty obowiązek VAT, składa deklaracje okresowe, wykazuje jakieś obroty – sytuacja „czysta” – jest czynnym podatnikiem VAT.

2.Podmiot B złożył VAT-R, wniósł opłatę, ma otwarty obowiązek VAT, składa regularnie deklaracje okresowe, z „zerowe” –  jest czynnym podatnikiem VAT (??)

3.Podmiot B złożył VAT-R, wniósł opłatę, ma otwarty obowiązek VAT, od kilku  miesięcy nie złożył deklaracji (2, 3 lub więcej), jest wzywany, coś się tam toczy ale nie został jeszcze wykreślony z rejestru podatników VAT „z urzędu”  –  jest czynnym podatnikiem VAT?

Kontrahent A występując o taką informację chce wykazać należytą staranność – nie chce mieć problemów z odliczeniem VAT, chce się jakoś „zabezpieczyć”, w jego rozumieniu czynny podatnik VAT to taki, który jest zarejestrowany i coś tam wykazuje w deklaracjach (w domyśle jest uczciwy).

Z drugiej strony (po rozmowie radcą prawnym w moim US) podatnik VAT może być czynny lub zwolniony, to czy wywiązuje się z obowiązku składania deklaracji to inna sprawa. Niezłożenie deklaracji nie przesądza, że podatnik nie jest czynnym podatnikiem VAT.

Jeszcze jedno pytanie czy potwierdzając, że podmiot jest czynnym podatnikiem VAT piszecie za jaki okres złożono ostatnią deklarację?

Z góry dziękuję za podjęcie tematu i okazaną pomoc.

16 lis 2006, 17:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:17

POSTY        83

LOKALIZACJAZ Warmii i Mazur
Nie podajemy za jaki miesiąc jest ostatnia deklaracja. Jeśli jest zarejestrowany VAT-R i ma obowiązek składania deklaracji, jest podatnikiem czynnym.  Chociaż prawdę mówiąc też często mam wątpliwości, ale nie ja byłam twórcą ustawy o VAT i niech się ewentualnie prawnicy nad tym głowią. Moim zdaniem jest zbyt długa procedura do wykreślenia podatnika z rejestru VAT.

16 lis 2006, 17:52

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
We wszystkich podanych przypadkach - podmiot A powinien otrzymać odpowiedź, że podmiot B jest czynnym podatnikiem VAT.
Co do informacji o wywiązywaniu sie przez podmiot B ze swych obowiązków podatkowych brak jest podstaw do przekazania takich  informacji podmiotowi A.
Co do procedury wykreślenia podatnika dużo zależy od podejścia do tematu przez NUSa i mobilności komórek VAT i kontroli. Narazie w praktyce niestety jest jak podała Sonieczka.

Ostatnio edytowano 25 lis 2006, 14:28 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

25 lis 2006, 14:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:28

POSTY        12
A czy Vatówki w waszych US-ach każdorazowo reagują na brak deklaracji po 6 miesiącach czy też zlewają temat  i robią akcję raz na dwa lata?  Co robią jeśli  podatnik nagle po roku składa nagle deklarację Vat? Jakie są wtedy stosowane u was procedury?

25 lis 2006, 19:27
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

A czy Vatówki w waszych US-ach każdorazowo reagują na brak deklaracji po 6 miesiącach czy też zlewają temat  i robią akcję raz na dwa lata?  Co robią jeśli  podatnik nagle po roku składa nagle deklarację Vat? Jakie są wtedy stosowane u was procedury?

Jeżeli nie ma deklaracji podatkowych VAT-7/VAT-7K za 6 kolejnych miesięcy/2 kolejne kwartały to można jedynie wykreślć z rejestru podatników VAT UE - oczywiście, jeżeli podatnik został zarejestrowany jako podatnik VAT UE. Niestety przy wykreśleniu z rejestru podatników VAT nie jest tak łatwo i prosto.... takie życie :(

25 lis 2006, 21:25
Amator
Własny awatar

POSTY        12
Nie mniej, jeśli podatnik  nie składa deklaracji przez 6 m-cy/2 kwartały to jakaś reakcja Vatówek powinna być, choćby w postaci wysyłania wezwań  :czytaj: ?  Czy brak rekcji po tym czasie przez Vatówki  (usprawiedliwiają się nawałem pracy i brakiem czasu na takie duperele) ma dla urzędu jakieś konsekwencje? Bo podatnik w tej sytuacji jest wygrany, jak nagle obudzi sie z zimowego snu i złoży deklarację to nie musi od nowa rejestrować się i płacić 152 zł.

26 lis 2006, 09:20
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

skarb                    

Nie mniej, jeśli podatnik  nie składa deklaracji przez 6 m-cy/2 kwartały to jakaś reakcja Vatówek powinna być, choćby w postaci wysyłania wezwań  :czytaj: ?  Czy brak rekcji po tym czasie przez Vatówki  (usprawiedliwiają się nawałem pracy i brakiem czasu na takie duperele) ma dla urzędu jakieś konsekwencje? Bo podatnik w tej sytuacji jest wygrany, jak nagle obudzi sie z zimowego snu i złoży deklarację to nie musi od nowa rejestrować się i płacić 152 zł.

SKARB'ie o reakcjach i innych zachowaniach w temacie wykreślenia podatnika z rejestru poczytaj też tu po sąsiedzku:

<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?showtopic=82&pid=1118&st=0&#entry1118" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...st=0&#entry1118</a>

28 lis 2006, 22:17
Amator
Własny awatar

POSTY        12
Dzięki, przegapiłam. Jakoś nie mogę się odnaleźć w nowej szacie forum. :blush:

29 lis 2006, 13:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 18:11

POSTY        16
Bardzo wszystkim dziękuję za zabranie głosu w dyskusji. Potwierdził się mój tok myślenia co do „czynnego VAT-owca” choć w moim US nie wszyscy się z nim zgadzają.
Jeszcze raz dzięki.

04 gru 2006, 16:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]