Teraz jest 05 wrz 2025, 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Termin zwrotu podatku - forma rozstrzygnięcia przez us 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2008, 10:49

POSTY        2
Podatnik w złożonej deklracji VAT-7 wykazał całą kwotę różnicy podatku do zwrotu w terminie 60 dni, w sytucji gdy zgodnie ze stosownymi przepisami art. 87 ustawy o VAT, część nadwyżki przypada do zwrotu w terminie 180 dni. Podatnik nie zareagował na wezwanie do złożenia korekty w ww. zakresie, a przed terminem zwrotu nie ma możliwości przeprowadznia kontroli.
Przyjmując że samo przekazanie zwrotu jest czynnośćią materialno - tech, jaka powinna być forma rzostryzgniecia w tym zakresie, w sytuacji gdy nie zostanie wydana decyzja na podstawie art. 21 & 3a Ordynacji podatkowej.
Moim zdaniem wystarczjące byłoby postanowienie. Wychodzę z założenia, że składając VAT-7 Podatnik wszczął post. w sprawie zwrotu, które zakończy się jego przekazaniem, a termin wynika z ustawy i jest to jedna z poszczególnych kwestii w toku tego post. (art. 216 O.P).
Moze w Waszych us były już rozstrzygnięcia w tym zakresie. Z góry dziekuję zapomoc.

08 mar 2008, 09:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:25

POSTY        50
Moim zdaniem US ma prawa nic z tym nie robić i dać zwrot w terminie 180 dni.
Brak jest podstawy prawnej do wydawania decyzji na zmianę terminu. Postanowienie o tzw. wstrzymaniu zwrotu nie jest przewidziane do tej sytuacji. Więc również jest brak podstawy prawnej do wydawania postanowienia.
Jednak czując dyskonfort z powodu że ustawodawca nie zadbał o przepis rozwiązujący tą sytuacje wydajemy postanowienie o tzw. wstrzymaniu zwotu - chociażby po to żeby jakoś poinformować tego podatnika i dać mu prawo do zażalenia się. Chociaż ostatnio zastanawiam się czy nie wystarczayłaby jakaś pisemne informacja a jeżeli podatnik by się nie zgadzał to niech wnioskuje o odsetki - wtedy można byłoby wydać jakąś decyzję.
Ta sytuacja u nas częściej występuje po kontoli, która stwierdza że podatnik wykazał zwrot w złym terminie. Głupio mi byłoby nawet wzywać podatnika żeby poprawił deklarację.

09 mar 2008, 19:13

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Opis stanu faktycznego:
Podatnik w złożonej deklracji VAT-7 wykazał całą kwotę różnicy podatku do zwrotu w terminie 60 dni, w sytucji gdy zgodnie ze stosownymi przepisami art. 87 ustawy o VAT, część nadwyżki przypada do zwrotu w terminie 180 dni. Podatnik nie zareagował na wezwanie do złożenia korekty w ww. zakresie...

Zawsze w takim przypadku zastanawiam się dlaczego USy nie korzystają w takich przypadkach z procedury określonej w art. 274 par. 1 pkt 1 OP ?
Niech to podatnik wniesie sprzeciw na przesłaną  przez US korektę, bo w praktyce właśnie mamy często do czynienia, iż wezwanie do złożenia korekty jest ignorowane :mur:  

Niestety nie wiem w jakiej formie dokonuje NUS zmiany terminu u nas, jak jutro będę pamętał to zapytam koleżanki co w takich sprawach robią  :D

09 mar 2008, 20:59
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2008, 10:49

POSTY        2
dziękuję za podpowiedzi, właśnie wpadł mi w ręce wyrok kasacyjny wsa dot. podobnej sprawy, problem będący przedmiotem sporu był wprawdzie inny ale z uzasadnienia wynika że us wydał decyzję (nie wiem czy po zapozaniu podatnika czy nie) - na to i termin z art. 200 par. 1 nie ma już czasu w moim przypadku.

12 mar 2008, 09:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2007, 18:40

POSTY        3
U nas postanowienie o przedłużeniu terminu zwrotu, a potem jeśli nie złoży korekty postanowienie o wszczęciu postępowania w sprawie terminu zwrotu, zawiadomienie o możliwości zapoznania z materiałem i art. 200 no i decyzja na podstawie art. 207 Ordynacji i art. 87 ustawy o VAT.  Nie wiem czemu ZIKO twierdzi że nie  ma podstawy prawnej do wydania decyzji? hmm

12 mar 2008, 19:34
Zobacz profil ICQ
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]