Teraz jest 05 wrz 2025, 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Faktura vat rr 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 17:54

POSTY        13
Witam mam pytanie odnosnie vat minowicie chodzi mi o fakture vat rr. Moj ojciec sprzedawał bydło i pan sprzedawca powiedzial ze potrzebne jest konto kotrego on nie ma wiec pan powiedzial ze mona wykorzystac moje dane i pieniądze przelac na moje konto. Wiec wypisano fakture vat RR gdzie w nagłowku wpisano moje dane jako zbywajacego i moj numwr rach a ojciec podpisał sie pod oświadzczeniem iz jest rolnikiem ryczałtowym (on jest włascicilem bydła) ja nie mam gospodarstwa rolnego. Po kilku dniach przelwezostał dokonany na moje konto czy to jest pod względem prawnym dopuszczalne a jesli nie to jakie sa mozliwe formy wyprostowania tej sytuacji. Dziekuję

28 lis 2007, 16:00
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Dodam iz kwota transakcji to 2350 zl w tym ok 110 to zryczałtowany podatek

28 lis 2007, 18:33
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315
Faktura VAT RR powinna być wystawiona na rolnika (czyli Twojego ojca). Płatność przelewem daje kupującemu prawo do powiększenia podatku naliczonego o zryczałtowany podatek wypłacony rolnikowi. Ponieważ na fakturze zostało podpisane oświadczenie, że (jeżeli dobrze zrozumiałam) Ty jesteś rolnikiem ryczałtowym, w mojej ocenie kupujący jest "kryty". Natomiast można powiedzieć, że Twój ojciec poświadczył nieprawdę. Należałoby anulować te fakturę, wystawić nową z prawdziwymi danymi i albo kupujący rezygnuje z odliczenia 110 zł. albo Twoj ojciec zakłada konto bankowe, oddajesz kupującemu pieniadze wpłacone na Twoje konto i kupujący przelewa należność na konto ojca. Na takim przelewie musi być podany numer i data faktury.

28 lis 2007, 19:27
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Zgory dziekuje za wskazówki. Na fakturze ojciec podpisał sie w swoim imnieniu, swoim imieniem i nazwiskiem ze to on jest rolnikiem ryczałtowym ja mialem tylko użyczyc konta bankowego do dokonania przelewu, takze ta sytuacja jest troszke   bardziej skomplikowana :( .

28 lis 2007, 22:50

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Zgory dziekuje za wskazówki. Na fakturze ojciec podpisał sie w swoim imnieniu, swoim imieniem i nazwiskiem ze to on jest rolnikiem ryczałtowym ja mialem tylko użyczyc konta bankowego do dokonania przelewu, takze ta sytuacja jest troszke   bardziej skomplikowana :( .

Nabywca Waszych zwierzaczków nie ma prawa do odliczenia podatku z faktury, którą w ten sposób wystawił. I to właściwie jego problem, a nie Wasz. Jeśli ojciec chce w przyszlości dalej sprzedawać , to  nie ma co patrzeć na byłego Premiera, który nie ma konta, tylko jednak je założyć.

Ostatnio edytowano 28 lis 2007, 23:11 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

28 lis 2007, 23:11
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Dzieki dzieki masz jak najbardziej racje z tym kontem my to wiemy ale ojciec to sie tego boi (chyba sam nie wie czego) jak ognia szkoda gadac

Ale na szczescie juz wlasnie zakonczyl handel zwierzetami tak będzie lepiej dla wszystkich

28 lis 2007, 23:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...
Ale na szczescie juz wlasnie zakonczyl handel zwierzetami tak będzie lepiej dla wszystkich

Mam nadzieję, że to przejęzyczenie, a bydło było własnego chowu. :D

28 lis 2007, 23:27
Amator
Własny awatar

POSTY        13

28 lis 2007, 23:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 12:37

POSTY        255

29 lis 2007, 08:13
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Czyli rozumiem  kks nie grozi nam za takie coś?

02 sty 2008, 16:26
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Mam pytanie czy wystawca faktury RR ma prawo odmowic korekty faktury wystawionej w listopdazie 2007 r . Bo chciałem ja wyprostowac, zostały zle wstawione dane dostawcy (calkiem inna osoba). A facet sie troche wykręca

18 sty 2008, 19:34

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Mam pytanie czy wystawca faktury RR ma prawo odmowic korekty faktury wystawionej w listopdazie 2007 r . Bo chciałem ja wyprostowac, zostały zle wstawione dane dostawcy (calkiem inna osoba). A facet sie troche wykręca

Widzę, że powoli robisz sobie z forum biuro doradztwa podatkowego.
Pamiętaj, że rady udzielane są przez osoby o bardzo różnym poziomie wiedzy w temacie ( i trudno to zweryfikować ), a i Ci "mądrzejsi" też mogą się mylić.

Nie wiem do końca, czy występujesz jako sprzedawca ( otrzymujacy fakturę ) czy nabywca ( wystawiający fakturę ).

W przypadku sprzedającego płody rolne, któremu nabywca wystawił błędną fakturę, najprostszym  sposobem jest odesłanie ( za zwrotnym pootwierdzeniem ) takiej faktury.
W przypadku nabywcy, zastanawiam się co było powodem takiej pomylki, powinna być wystawiona na podstawie okazanego dowodu osobistego  :D.

( a przy okazji nie twórz kolejnych tematów na pytania zbliżone do siebie, a może nawet tożsame co do problemu 18.11.2007 i 18.01.2008 - połączyłem je w jeden )

Ostatnio edytowano 19 sty 2008, 12:37 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

19 sty 2008, 12:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]