Witam.
Faktycznie ustawa o podatku akcyzowym w tym temacie jest skąpa. Kiedyś (i to chyba parokrotnie) przewinęły mi się interpretacje różnych naczelników, którzy poruszali podobny problem przy sprzedaży samochodów na terytorium kraju (nie wiem czy wcześniej nabywanych wewnątrzwspólnotowo). Pytali się tam podatnicy czy wystawienie korekty faktury, która zmniejsza cenę sprzedaży aut upoważnia do korekty (zmniejszenia) akcyzy. O ile dobrze pamiętam naczelnicy odpowiadali, że nie, bo ustawa nic nie mówi o korektach w przeciwieństwie np. do ustawy VAT, a zatem prawo do korekty nie przysługuje. Nie do końca się z tym zgadzam. Nie wiem również, czy naczelnicy udzielaliby takich odpowiedzi, kiedy zapytanie dotyczyłoby sytuacji korekty zwiększającej a nie zmiejszającej kwotę, po której sprzedano auta. Jakby co mogę próbować odszukać te interpretacje.
Moje zapatrywania na temat.
Co do nabycia wewnątrz wspólnotowego. O podstawie opodatkowania mówi art. 10 ust. 1 pkt 2 ogólnie i art. 82 ust. 3 dla samochodów. Zgodnie z nimi podstawa jest
kwota jaką nabywca jest zobowiązany zapłacić. Nic więcej o podstawie nie ma. Moim zdaniem jeśli sprzedający wystawia korektę, to zmienia się również kwota, która jako nabywca mam obowiązek zapłacić za samochody. Zmienia się zatem podstawa opodatkowania. Dlaczego mam płacić akcyzę od czegoś czego nie jestem zobowiązany zapłacić sprzedającemu, jak właśnie to co mam mu zapłacić stanowi o podstawie opodatkowania. Sprzedający mógł pomylić się na pierwotnej fakturze, samochód okazał się mieć jakieś wady, etc. Gdyby nie pomyłka "pierwotnie" płacona akcyza byłaby inna. Podobnie gdybym znał wcześniej te wady cena i akcyza byłyby inne. Dlaczego zatem mam płacić akcyzę od "pomyłki" sprzedającego ?
Odliczenie:
Skoro podatnik ma prawo skorygować akcyzę "należną" z tytułu WNT to
konsekwencją powinna być korekta akcyzy, którą się odlicza . Art 79 mówi wprost o tym, że prawo do obniżenia kwoty akcyzy przysługuje o akcyzę
zapłaconą. Jeśli skoryguję na minus deklarację AKC_U to zgodnie z skorygowaną deklaracją kwota akcyzy zadeklarowana jako do zapłacenia będzie mniejsza. Pomniejszyć muszę więc i odliczenie. Przy prawie do odliczania na podstawie art. 79 chodzi moim zdaniem każdorazowo o akcyzę zapłaconą, zgodnie z kwotą która do zapłacenia została prawidłowo zadeklarowana. Składam korektę AKC_U to zmienia się zadeklarowana kwota do zapłacenia a zatem i samo odliczenie. Nie mogę odliczyć czegoś co zostało zapłacone nienależnie, w zbyt wysokiej kwocie, itp. Krótko mówiąc nie mogę odliczyć tej części zapłąconego podatku akcyzowego, który jest lub stał się nadpłatą.
Co do okresu za które należy robić korekty nie wypowiada się, bo być może to co wcześniej napisałem nie ma racji bytu i żadnych korekt w ogóle nie trzeba robić