Teraz jest 05 wrz 2025, 22:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
VAT-R a prawo do odliczenia 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 18:33

POSTY        37

LOKALIZACJAGórny Śląsk
Witam szanowne grono skarbowców i nie tylko.

Temat (dla mnie) bardzo interesujący tj. prawo odliczenia podatku naliczonego sprzed momentu rejestracji podatnika, realizowane w pierwszej deklaracji złożonej po fakcie rejestracji i fakt korzystania z tego prawa przez podatników.
Posłużę się przykładowym zdarzeniem (szczególnie wyraźnym i dotkliwym) aby lepiej zobrazować problem:
1. Podatnik korzystający ze zwolnienia (art. 113), w toku wszczętej kontroli uświadomiony zostaje, że kilka miesięcy (lat) temu utracił możliwość korzystania ze zwolnienia. Wydana zostaje decyzja określająca zobowiązanie podatkowe i podatnik odprowadza zaległy vat wraz z odsetkami
2. Dokonuje rejestracji na potrzeby podatku vat z datą bieżącą.
3. Wystawia faktury do wcześniej wystawionych rachunków, aby kontrahent skorzystał z prawa odliczenia podatku który podatnik odprowadził.
4. Wystawia f-ry korygujące do wystawionych f-r, aby wartość sprzedaży świadczonych usług osiągnęła cenę netto, gdyż na taką opiewała umowa.
5. I w pierwszej złożonej deklaracji ujmuje wartość podatku naliczonego z okresu sprzed rejestracji oraz należnego z f-r korygujących (zwiększających).

W powyższym mamy przykład skorzystania z wszystkich praw należnych podatnikom celem zniwelowania ciężaru podatku vat, który z zasady jest dla nich podatkiem obojętnym.
Czy w przedstawionym przykładzie, który celowo tak skonstruowałem można dopatrzeć się nieprawidłowości?
Jak obecnie rozpatrywane są podobne działania podatników?

Gorąco zapraszam do dyskusji ze wskazaniem błędów które popełniłem.

Ostatnio edytowano 31 paź 2007, 19:54 przez samouk, łącznie edytowano 1 raz

31 paź 2007, 19:45

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Witam szanowne grono skarbowców i nie tylko.

Temat (dla mnie) bardzo interesujący tj. prawo odliczenia podatku naliczonego sprzed momentu rejestracji podatnika, realizowane w pierwszej deklaracji złożonej po fakcie rejestracji i fakt korzystania z tego prawa przez podatników...
...Gorąco zapraszam do dyskusji ze wskazaniem błędów które popełniłem.

Gorąco zachęcam do przeszukania forum, przed tworzeniem nowych tematów.  
Twój interesujący przypadek przeniosłem do już istniejącego od dawna wątku.

Ostatnio edytowano 01 lis 2007, 09:34 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

01 lis 2007, 09:33
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
A oto info o w miarę "ciepłym" jeszcze orzeczeniu:

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Opóźnienie w zawiadomieniu organu podatkowego o zmianie statusu z podatnika VAT zwolnionego na czynnego nie pociąga za sobą sankcji w postaci utraty prawa do odliczenia VAT naliczonego. Stosownego zawiadomienia można dokonać w sposób dorozumiany, poprzez złożenie deklaracji podatkowej. Tak wynika z wyroku WSA w Lublinie z 26 października 2007 r. (I SA/Lu 468/07).<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

źródło: <a href="http://www.rp.pl/artykul/68479.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/68479.html</a>

11 lis 2007, 21:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
tak czy owak podatnik się odwoła i na końcu WSA stwierdzi, że jak urząd mógł podważyć zasadę neutralności w VAT...przepisy polskiej ustawy w tym zakresie (rejestracja, prawo do odliczenia) wydają się niezgodne z zasadą neutralności. Taki wniosek można przyjąć przeglądając ostatnie orzecznictwo... <_< U nas Naczelnik dał sobie spokój...macha na to ręką i mówi: zakupił wcześniej niż się zarejestrował - niech odlicza...:)

Ostatnio edytowano 12 lis 2007, 05:15 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz

12 lis 2007, 05:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2