Teraz jest 05 wrz 2025, 15:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
VAT REF odrzucony 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2018, 11:43

POSTY        2
Post VAT REF odrzucony
Dzień dobry, mam takie pytanie. Odrzucono mój wniosek VAT Ref w Niemczech, w całości, a jako uzasadnienie dla każdego rachunku podano, że (przepraszam za składnię, to tłumaczenie z google):

"Zgodnie z informacjami istnieje wewnątrzwspólnotowa dostawa zgodnie z 6a Ustawą o podatku od wartości dodanej (UStG). Ta dostawa jest zwolniona z podatku zgodnie z 4 Nr 1 b) UStG. W związku z tym wystawca bonu nie musiał płacić faktury VAT.

Warunkiem wstępnego odliczenia podatku zgodnie z 15 ust. 1 pkt 1 UStG jest to, że podatek jest prawnie należny. Jeżeli podatek jest należny tylko dlatego, że został błędnie wykazany, odliczenie podatku naliczonego jest niedopuszczalne. W takim przypadku możesz wystąpić z roszczeniem cywilnym przeciwko kasjerowi, aby poprawić rachunek."

Ale w żadnym razie te zakupy z VATem nie były WDT/WNT, tym bardziej, że księgowość moja nie zaliczała tego i nie wykazywała w deklaracji VAT-UE.

Krótkie wyjaśnienie:
Prowadzę działalność od kilku lat i za każdym razem poprzez VAT Ref odzyskuję zapłacony w paragonach VAT z Niemiec od tych samych kontrahentów. Jest tylko jeden, który wystawia mi faktury na WNT bez naliczenia podatku, reszta nie chce tego robić. Co więcej, w jednej z hurtowni gdzie wcześniej normalnie miałem zakupy zaliczane jako WNT, w pewnym momencie podjęto decyzję, że zaczną doliczać znowu VAT, bo się pojawiały oszustwa (niestety), ale też nie było problemu z odzyskaniem tego VATu. Do tej pory nigdy nie zakwestionowano mi grosza zwrotu.

Pytanie, co mogło pójść nie tak i czy warto się odwoływać?

27 wrz 2018, 14:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]