Szanowni skarbowcy. Czy ktoś przerabiał i wydał (lub próbował wydać) decyzję o odpowiedzialności za zaległości w VAT (art. 105a ustawy o VAT) dostawcy towarów? Może ktoś nie wydawał, lecz podzieli się swoim stanowiskiem w ww. temacie. U mnie powstała (w mojej ocenie bezzasadna) koncepcja wydania decyzji o odpowiedzialności na nabywcę, po wydaniu decyzji u zbywcy na podstawie art. 108 (pusta faktura). Jakoś mi to nie pasuje, skoro uznano, że podmiot wystawiający faktury nie był faktycznym dostawcą to nie wydaje mi się możliwe uzasadnienie decyzji, iż podatnik, który obniżył podatek należny o naliczony z faktur, które nie dokumentowały faktycznych dostaw może odpowiadać za zaległości fikcyjnego dostawcy. Przepis wyraźnie stanowi o odpowiedzialności nabywcy za zaległości dostawcy, a tu dostawcy brak. Będę wdzięczny za wszelkie merytoryczne post.