Re: VAT-R instrukcja rejestracji w POLTAX obowiązków podatko
po wrzuceniu sprawdziłem, u mnie działa.
Jutro albo w poniedziałek dojdą .
IMHO
wiersz 2 brak VAT-CZ/W
wiersz 3 w kolumnie "okres opodatkowania" przy opisie zamykania mowa jest o dacie z poz 33 ??? brak VAT-CZ/w
wiersz 4 częstotliwość "M" ???
wiersz 5 powinno być VAT-RR/W
wiersz 6 powinno być VAT-DR/W ewentualnie VAT-RR/R
wiersz 7 brak VAT-CZ/W
wiersz 8 brak VAT-CZ/W
ostatnich nie komentuje bo nie pamiętam co to jest VAT-PN, choć
wiersz 11 może równie dobrze dotyczyć rolnika i wtedy nie VAT-ZD/w tylko VAT-RR/? i co tu R czy W.Wg mnie W, a posługując się logiką z tabelki R.
A przy okazji jeśli podatnik wybiera transakcje wewnątrzwspólnotowe wbijamy mu w nowym okresie VAT-TW/W to w momencie gdy zrezygnuje powinniśmy w następnym okresie wbić VAT-TW/R. Oczywiście równie dobrze można w następnym okresie pominąć tę okoliczność ale to może równie dobrze oznaczać pomyłkę operatora i nieskopiowanie tej okoliczności przy aktualizacji dotyczącej innej sprawy. Gdyby w okresie następującym bezpośrednio po okresie z zamykanym VIESem było VAT-TW/R nikt nie miałby wątpliwości bez zaglądania do VAT-R. itd itp
A może zredukować VAT-R do jednej strony. Dane identyfikujące i stwierdzenie czy VAT czynny czy nieczynny. Działa od dnia/miesiąca następnego po dniu złożeniu, a każdy VATman jest jednocześnie VIESmanem. Rodzaj deklaracji i szlus. Można by zlikwidować VAT-Z i dopisać na końcu VAT-R datę końca.