remont samochodu na rzecz polskiego podatnika w Angli
Autor
Treść postu
Dobrze Wam idzie. Ja mam tylko taką jedną głupią wątpliwość: mowa jest bowiem o usługach na:
ruchomym</li>
majątku</li>
rzeczowym</li>
Wszyscy jak jeden mąż (a Wy nie jesteście tu wyjątkiem) bardzo sprawnie się rozwodzą, że jest to rzecz i jest ruchoma, więc... Tylko, kurde, czemu tam jest mowa jeszcze o majątku? żeby mądrzej wyglądało, czy też ma to jakieś znaczenie? I czyim majątkiem jest śmieć leżący na ulicy? itd, itp. Ale jak to zwykle bywa rozwiązanie przychodzi znienacka. Wg GUS jest to usługa... wynajmu personelu! Dobranoc.
18 lip 2007, 20:08
antos
czyli sprawa wcale nie jest taka prosciasta z tym importem uslug, moze wiec nie jestem taki tepawy jak myslalem :/
Ale odpowiedzi nadal nie znasz Prywatnie powiem, że nadal jakoś trudno mi polubić tę "unijną" ustawę VAT. Myślę, że chyba każdy ma ciekawe wspomnienia z czasów kiedy ta ustawa wchodziła w życie...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
18 lip 2007, 20:19
najgorsze, ze jak po necie sie poszuka to pisza ze warunkiem do istnienia importu uslug jest to ze usluga ma byc wykonywana przez podmiot zagraniczny na terenie Polski... nie wiem skad to biora ale tak pisza ... ogolnie jesli chodzi o przepisy unijne to mozna se interpretowac i interpretowac i interpretowac i iterpretowac... a teraz ide zjesc sobie bobik :]
18 lip 2007, 20:32
Logika u niektórych powala mnie
18 lip 2007, 21:19
antos
najgorsze, ze jak po necie sie poszuka to pisza ze warunkiem do istnienia importu uslug jest to ze usluga ma byc wykonywana przez podmiot zagraniczny na terenie Polski... nie wiem skad to biora ale tak pisza ... ogolnie jesli chodzi o przepisy unijne to mozna se interpretowac i interpretowac i interpretowac i iterpretowac... a teraz ide zjesc sobie bobik :]
Na swoje pytanie otrzymaleś odpowiedź już w pierwszym poście Majani.
Bis
Dobrze Wam idzie. Ja mam tylko taką jedną głupią wątpliwość: mowa jest bowiem o usługach na:
ruchomym</li>
majątku</li>
rzeczowym</li>
Wszyscy jak jeden mąż (a Wy nie jesteście tu wyjątkiem) bardzo sprawnie się rozwodzą, że jest to rzecz i jest ruchoma, więc... Tylko, kurde, czemu tam jest mowa jeszcze o majątku? żeby mądrzej wyglądało, czy też ma to jakieś znaczenie? I czyim majątkiem jest śmieć leżący na ulicy? itd, itp. Ale jak to zwykle bywa rozwiązanie przychodzi znienacka. Wg GUS jest to usługa... wynajmu personelu! Dobranoc.
I dlatego ten przykład podałeś. Choć co nasz ustawodawca miał na myśli... Czy jeśli nasz jednoosobowy biznesmen jedzie do sąsiedniego kraju i segreguje te nieszczęsne śmieci to jest to dostarczanie ( oddelegowanie ) personelu ?. Co innego gdy faktycznie nasza firma deleguje pracownikow do firmy niemieckiej. Też jestem bliższy takiej klasyfikacji, choć też nie jest to idealne.
A co do usług na ruchomym majątku rzeczowym to przerost formy nad treścią może faktycznie szkodzić; można prościej za regulacjami dyrektywy - prace związane z rzeczami ruchomymi. Ale czy to coś pomoże ?
Istota chyba jest jednak gdzie indziej, ale niestety drugi komp mam w serwisie, a do tego za duża kolejka stoi mi nad głową.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 19 lip 2007, 19:04 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
18 lip 2007, 21:38
miko
Logika u niektórych powala mnie
A może coś na temat rzeczonych usług...
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
18 lip 2007, 22:53
W miarę świeży artykulik z B.I. (nr 21 z 20.07.): <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Usługi na ruchomym majątku rzeczowym wykonane poza terytorium kraju na rzecz polskiej firmy
Poniższe wyjaśnienia dotyczą przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 54, poz. 535; ostatnia zmiana w Dz. U. z 2006 r. nr 143, poz. 1028 i 1029), zwanej dalej "ustawą o VAT".
Świadczymy w Belgii usługi remontowe na statkach jako podwykonawcy. Odbiorcą naszych usług jest generalny wykonawca z Polski, który nie jest podatnikiem VAT w kraju. Wykonawca generalny obciąża zaś ostatecznego nabywcę, którym jest firma belgijska będąca podatnikiem VAT, przy czym na fakturze zaznacza, że podatek rozliczy nabywca. Czy w tej sytuacji zarówno nasza firma występująca w roli podwykonawcy, jak i generalny wykonawca mają obowiązek zarejestrowania się na potrzeby podatku VAT w Belgii?
Usługi, o których mowa w pytaniu, to usługi na ruchomym majątku rzeczowym. Miejscem ich opodatkowania jest miejsce, gdzie są wykonywane (art. 27 ust. 2 pkt 3 lit. d) ustawy o VAT).
W szczególnych przypadkach, określonych w art. 28 ust. 7 ww. ustawy, miejsce świadczenia może być wykazane w sposób odmienny. Jeśli bowiem usługa na majątku ruchomym świadczona jest dla nabywcy, który podał wykonującemu tę usługę numer identyfikacji VAT UE z innego państwa członkowskiego niż kraj, w którym usługa ta jest wykonywana, miejscem świadczenia jest terytorium tego innego państwa, pod warunkiem że towary po wykonaniu usługi zostaną wywiezione z terytorium państwa członkowskiego, na którym zostały faktycznie wykonane.
Zastosowanie tego rozwiązania jest niemożliwe w przypadku opisanym w pytaniu. Towary po wykonaniu na nich usług nie zostaną wywiezione z terytorium Belgii. Zatem nawet w przypadku, gdyby polski nabywca podał swój polski numer VAT UE, to ze względu na brak wywozu towarów po wykonaniu usług, nie można przenieść miejsca ich opodatkowania. Oznacza to, że opodatkowanie usług wykonanych na towarach w Belgii podlega opodatkowaniu na terytorium tego właśnie kraju.
Usługi polegające na remoncie statków na terytorium Belgii podlegają zatem przepisom tam obowiązującym, które należałoby poznać przed rozpoczęciem ww. działalności.
Dla celów polskiej ustawy o VAT usługi, których miejsce świadczenia położone jest poza terytorium naszego kraju, nie powodują co prawda skutków w zakresie powstania obowiązku podatkowego i obowiązku zapłaty podatku, niemniej jednak są one wykazywane w deklaracji VAT-7. W obecnie obowiązującym formularzu wprowadzono w tym celu rubrykę nr 21, w której wpisuje się dostawę towarów oraz świadczenie usług poza terytorium kraju.
Problemem może być jednak ustalenie, kto powinien tego rozliczenia dokonać. Zarówno usługodawcą, jak i usługobiorcą są polskie firmy. Istnieje wprawdzie możliwość przerzucenia obowiązku opodatkowania usługi na nabywcę, warto jednak pamiętać, że nie we wszystkich państwach funkcjonuje ten mechanizm.
W polskich przepisach ustawy o VAT określono, iż podmiotem zobowiązanym do zapłaty podatku VAT z tytułu nabycia usług od podatnika, którego siedziba znajduje się poza terytorium kraju, jest polski nabywca (art. 17 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy). Wyjątkiem jest sytuacja, gdy usługodawca sam rozliczy podatek należny w Polsce (art. 17 ust. 2 ww. ustawy).
Podobne regulacje być może obowiązują także w Belgii. Należy jednak zwrócić uwagę, że w omawianym przypadku, aby usługodawca nie musiał rozliczać podatku VAT za granicą, powinien zrobić to usługobiorca, czyli w omawianym przypadku - polska firma będąca generalnym wykonawcą. Jeżeli polski nabywca (w omawianym przypadku - generalny wykonawca) jest zarejestrowany dla potrzeb podatku VAT w Belgii, a przepisy podatkowe tego państwa zezwalają na to - obowiązek rozliczenia podatku z tytułu wykonanej usługi będzie ciążył na nabywcy.
W sytuacji, gdy usługobiorca nie byłby podatnikiem VAT w państwie, gdzie ma miejsce świadczona usługa, wówczas podmiotem zobowiązanym do zapłaty podatku będzie polski usługodawca.
Sposób opodatkowania i podmiot zobowiązany do uregulowania podatku należnego zależy wyłącznie od regulacji obowiązujących w tym zakresie w Belgii.
Warto również sięgnąć do licznych wyjaśnień organów podatkowych dotyczących tego zagadnienia, które zamieszczone są na stronie internetowej Ministerstwa Finansów:
- postanowienie Drugiego Urzędu Skarbowego w Kielcach z dnia 25 września 2006 r., nr OG-005/112/2006/PP/443/58/2006,
- postanowienie Urzędu Skarbowego Warszawa-Wola z dnia 21 września 2006 r., nr US40/VAT/1673/2006/ADB,
- postanowienie Drugiego Urzędu Skarbowego Łódź-Bałuty z dnia 21 czerwca 2006 r., nr III-2/443-25/29068/06/PJ,
- postanowienie Urzędu Skarbowego w Pile z dnia 31 maja 2006 r. nr PP/443/18a/06.
W wydanych postanowieniach organy podatkowe podkreślają, że zarówno dla podwykonawcy, jak i generalnego wykonawcy z Polski, wykonanie usług, dla których miejsce świadczenia znajduje się na terytorium innego państwa członkowskiego, może oznaczać konieczność rejestracji i zapłaty podatku VAT w tym państwie.
Wydaje się zatem prawdopodobne, że podwykonawca będzie zmuszony dokonać rejestracji dla potrzeb podatku VAT w Belgii, jeśli oczywiście tamtejsze przepisy podatkowe będą tego wymagały. W przypadku zaś generalnego wykonawcy - jeśli nie jest on zarejestrowany dla potrzeb podatku VAT w Belgii - istnieje możliwość, że obowiązek zapłaty podatku zostanie przeniesiony na belgijskiego odbiorcę usług.
Fakt, iż na fakturze wystawianej przez generalnego wykonawcę znajduje się adnotacja, że podatek rozliczy belgijski nabywca, wskazuje na to, że polski usługodawca nie jest zarejestrowanym podatnikiem VAT w Belgii. Stąd wniosek, że podwykonawca, który świadczy na jego rzecz usługi remontowe na statkach w Belgii, będzie musiał rozliczyć podatek VAT od wykonanych tam usług.
Byłaby to jednak opcja niekorzystna podatkowo. Usługa podlegałaby bowiem opodatkowaniu dwukrotnie: przez bezpośredniego usługodawcę i drugi raz - przez belgijskiego usługobiorcę. Jeśli generalny wykonawca nie jest czynnym podatnikiem w Belgii - nie będzie miał prawa do odliczenia podatku naliczonego przez podwykonawcę.
Reasumując:
W opisanej sytuacji, ze względów podatkowych, optymalnym rozwiązaniem byłaby rejestracja generalnego wykonawcy jako podatnika podatku od wartości dodanej. W takim przypadku - bez względu na to, czy podwykonawca sam się zarejestruje w Belgii i rozliczy VAT należny, czy też nie rejestrując się przeniesie obowiązek podatkowy na generalnego wykonawcę, zostanie zachowana zasada neutralności VAT. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->