Teraz jest 06 wrz 2025, 00:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Naliczenie VAT po decyzji celnej 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 lut 2008, 21:24

POSTY        13
Post Naliczenie VAT po decyzji celnej
Witam, mam taki problem:
osoba za pomocą portalu aukcyjnego w 2010 r. sprzedawała przez 2 miesiące tytoń. Jesteśmy w posiadaniu wydruku dokumentującego ilość sprzedanych kilogramów i za jaką cenę, więc jeśli chodzi o podatek dochodowy w miarę prosta sprawa. ALE...Urząd Celny wydał dla tego podmiotu decyzje z treści których wynika jednoznacznie że chodzi o wyrób akcyzowy - i to przynajmniej rozwiązuje sprawę daty rejestracji w podatku VAT, ale też naliczył akcyzę w opraciu o 3-krotność najpopularniejszej kategorii cenowej (zgodnie z ustawą o podatku akcyzowym), której wysokość wynosi ponad milion złotych.
Moje pytanie: czy cała naliczona akcyza wchodzi jako podstawa opodatkowania podatkiem  VAT? A wartość  otrzymywaną przez podatnika przy sprzedaży (cenę ogłoszoną na portalu) potraktować jako netto?

05 maja 2014, 10:26
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lis 2012, 14:28

POSTY        64
Post Re: Naliczenie VAT po decyzji celnej
Cala akcyza wchodzi do podstawy obliczenia VAT. Ale czemu się tym interesujesz - właściwy jest chyba naczelnik urzędu celnego.

08 maja 2014, 12:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 lut 2008, 21:24

POSTY        13
Post Re: Naliczenie VAT po decyzji celnej
Naczelnik urzędu celnego naliczył akcyzę w wydanej przez siebie decyzji, ja w chwili obecnej prowadzę kontrolę w zakresie podatku VAT (bez udziału podatnika bo go już dawno nie ma), a 2 lata temu po kontroli wszczęto postępowanie w zakresie dochodowego które zawieszono, bo jest sprawa karna przed sądem (nie pytajcie po co zawieszone bo dla mnie to też jest niezrozumiałe - decyzja wyższych szczebli). Masz rację patrząc na przepisy doliczyć , ale znalazłam coś takiego http://prawo.rp.pl/artykul/628006.html. I nie wiem co dalej?

08 maja 2014, 19:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]