Ulga z tytułu zakupu kasy fiskalnej a brak nr rachunku
Autor
Treść postu
Ulga z tytułu zakupu kasy fiskalnej a brak nr rachunku
Witam. Mam nietypową sytuację . Podatnik złożył wniosek o zwrot kwoty wydatkowanej na zakup kasy fiskalnej, we wniosku zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 27.12.2010 r. w sprawie odliczania i zwrotu kwot wydatkowanych na zakup kas rejestrujących wskazał numer rachunku bankowego, na który należy dokonać zwrotu. Problem w tym, że ten rachunek bankowy nie został formalnie zgłoszony do CEIDG (i nie zostanie zgłoszony - Podatnik ma nas w nosie). Miał już może ktoś podobny przypadek? Co zrobiliście? Wstrzymać zwrot (na jakiej podstawie), wezwać do zgłoszenia rachunku bankowego (na jakiej podstawie?), czy zwrotu dokonać na wskazany we wniosku nr rachunku poprzez KDW? Pozdrawiam serdecznie
07 lis 2013, 11:12
Re: Ulga z tytułu zakupu kasy fiskalnej a brak nr rachunku
Ja w takiej sytuacji dzwonię do podatnika o zgłoszenie rachunku i informuję, iz nie otrzyma zwrotu jak nie zgłosi konta. Decyzję daję do księgowości i oni czekają na to konto inaczej nie zwracają
07 lis 2013, 11:57
U nas identycznie robimy.
07 lis 2013, 13:42
Taki tok wydawałby się logiczny, jednakże czy rachunek bankowy musi być formalnie zgłoszony? W rozproządzeniu w sprawie odliczania nic na ten temat nie ma. Widnieje tam jedynie zapis, że podatnik powinien wskazać numer rachunku bankowego i tyle. Na podstawie czego (konkretny przepis, na który można się powołać) żądacie zgłoszenia rachunku bankowego i wstrzymujecie zwrot?
07 lis 2013, 14:37
Przepis mówi, że zwrot jest dokonywany na rachunek bankowy a jak mamy zwrócić jak go nie ma w systemie, zgłasza do CEDIG a po dwóch dniach jest widoczny u nas, inaczej się nie da. Podatnik jak chce zwrot to musi się chyba dostosować czy się mylę
07 lis 2013, 14:48
Gdyby wszyscy podatnicy chcieli współpracować, to byłoby dobrze Niestety kontakt z Podatnikiem się nam urwał (nie odbiera telefonów) - więc rachunek na 100% ine będzie zgłoszony. Zwrotu można ewentualnie dokonać z KDW (kwoty/sumy do wyjasnienia) - to chyba jedyne rozwiązanie. Przynajmniej podstaw do niedokonania zwrotu nie widzę.
Ostatnio edytowano 07 lis 2013, 15:09 przez zywiciel, łącznie edytowano 2 razy
07 lis 2013, 15:00
Moim skromnym zdaniem, nie ma przepisu który by nakazywał podatnikowi zgłaszanie rachunku bankowego w sposób formalny - CEIDG. Przepis z ustawy o vat i rozporządzenia wykonawczego nie wspominają o tym. Wspominają natomiast o tym, ze taki rachunek ma wskazać, więc wskazuje. W art. 87 ust. 1 zdanie pierwsze jest wyraźnie wskazane, że należy formalnie zgłosić i jeżeli racjonalny ustawodawca chciałby żeby kasowiec też tak zrobił to dodałby takie zastrzeżenie. Mam jednakże świadomość, iz rachunkowcom w głowie się nie mieści wklepywać rachunek z palca i oddawać kasę za kasę. Podobno mają jakieś wewnętrzne "rachunkowe" wytyczne że nie można. Chciałbym, żeby tak pdoatnik jednak sie uparł i złożył skargę na bezczynność itp., może chociaz w tym zakrsie byłby to impuls do poprawy rzeczywistości...
07 lis 2013, 15:06
A może warto się przejechać i zobaczyć co się dzieje. Niestety też miałam taką sytuację, ale nie życzę nikomu, w środę rozmawiałam przez tel. z podatnikiem, miał przyjechać, ale się nie pojawił w piątek pojechałam pod adres zamieszkania i spotkałam się z jego matką i się dowiedziałam że właśnie w środę jej syn popełnił samobójstwo. Reszty nie będę opowiadać, ale może czasem warto ruszyć tyłek za biurka, zeby się przekonać co się dzieje.
08 lis 2013, 20:37
Witam, nie ma podstaw do wzywania podatnika, aby formalnie zgłosił rachunek. Zgodnie z rozporz. organ podatkowy dokonuje zwrotu na rachunek zgłoszony we wniosku. Zwrotu dokonujemy z karty kontowej podatnika, ostatnia aktualizacja poltax-u, i poltax-u 2b udostępniła procedurę, zachęcam do lektury opis zmian.
10 lis 2013, 19:43
O jakiej aktualizacji P2B piszesz? Z kiedy? Chodzi o tę, w której umożliwiono realizację zwrotu na zagraniczny r-k bankowy?
10 lis 2013, 21:03
Problem sprowadza się do pytania, czy jeśli w OP nie jest wprost napisane, że podatnik ma zgłosić konto na podstawie przepisów zawartych w ustawie o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, to oznacza automatycznie, że nie musi i może zgłaszać konto, jak mu się zechce? W tym momencie problem robi się jeszcze większy, bo gdyby stwierdzić, że dopóki w OP nie jest wprost wskazana ustawa o NIP, dopóty podatnik nie musi się do niej stosować, to dla utrzymania porządku należałoby w każdej "głównej" ustawie uzupełnić odnośniki do ustaw szczegółowych.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.