Teraz jest 06 wrz 2025, 00:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
VAT-24 data nabycia pojazdu 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2010, 11:48

POSTY        1
Post VAT-24 data nabycia pojazdu
Czy spotkaliście się z sytuacją, gdy Polak mieszkający we Włoszech zakupił w salonie nowy samochód osobowy w czerwcu 2006r. Teraz wraca do Polski i chce zarejstrować auto w kraju, ale nie w ramach mienia przesiedleńczego. Złożył VAT-24 w US, w którym wykazał datę nabycia czerwiec 2006(zgodnie z fakturą zakupu w salonie). przebieg obecny 160 tys. km. Czy jest to nabycie nowego środka transportu od którego trzeba pobrać podatek VAT- z uwagi na datę nabycia samochodu, Może jednak nie należy pobierać podatku, gdyż nie jest to już nowe aut,o ale używane od 7 lat. Jaką datę powinien wpisać w VAT-24 jako datę nabycia?

10 kwi 2013, 20:43
Amator

REJESTRACJA17 lut 2012, 18:32

POSTY        12
Post Re: VAT-24 data nabycia pojazdu
Definicja nowego pojazdu w ustawie o VAT jest następująca:
"Przez nowe środki transportu należy rozumieć przeznaczone do transportu osób lub towarów pojazdy lądowe (...), jeżeli przejechały nie więcej niż 6.000 kilometrów lub od momentu dopuszczenia ich do użytku upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy."
Użyto tu tzw. alternatywy nierozłącznej (zwykłej) z wykorzystaniem słowa "LUB". Taka alternatywa jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy, gdy przynajmniej jedno z jej zdań składowych jest prawdziwe. Jeśli więc pojazd spełnia choćby jeden z warunków, to wówczas należy go uznać za nowy. A to oznacza tyle, że pojazd może mieć przebieg nawet 100 tys. km, ale jeśli od momentu dopuszczenia go do użytku nie minęło więcej niż 6 miesięcy, to i tak należy uznać go za nowy. I na odwrót. Jeśli pojazd ma np. 2-3 lata, ale jego przebieg jest mniejszy niż 6 tys. km, to należy go uznać za nowy.

W wniosku VAT-24, poprosiłabym podatnika o wpisanie daty z jaką pojazd znalazł się na terytorium RP, ale wg mnie wpisanie daty z faktury z salonu nie byłoby błędem... myślę, że obie wersje są poprawne...

podatku VAT nie pobrałabym...

10 kwi 2013, 23:25
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
Ja mam inny problem z pojazdami a mianowicie autko sprowadzone z USA, oclone we Frankfurcie i we wniosku (VAT-24) jako dostawca towaru (część D) to z "amerykaniec" (ten co sprzedał) czy polak (ten który kupił i sprowadził na teren UE)?

PS. niedawno dostałem VATy24 w schedzie i błądzę jak dziecko we mgle więc wybaczcie głupie pytanie.

08 maja 2013, 06:36
Początkujący

REJESTRACJA07 sie 2009, 11:55

POSTY        5
Dostawca towaru to Sprzedający "amerykaniec"

30 sie 2013, 00:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]