Mam pytanko do osób pracujących w małoplskich urzędach. W wymienionych urzędach praca w poniedziałki trwa do godzny 18.00. Napiszcie proszę, czy problem pracy w Wigilijny poniedziałek do godziny 18.00 został, w jakiś sensowny sposób, rozwiązany. Wiem, że Federacja Skarbowców wystosowała w pismo do Ministerstwa Finansów z zapytaniem, czy nie dałoby się zamienić zajętego poniedziałku na sobotę 24 listpada. Niestety nie ma chyba jeszcze odpowiedzi i śmiem twierdzić, że nie będzie
Ostatnio edytowano 11 gru 2007, 19:22 przez pingwinka, łącznie edytowano 1 raz
14 lis 2007, 17:44
Ja jestem z podkarpackiego ale z tego co wiem to Prezes "skarbowców" zwrócił się z pismem do MF o zmiany godzin pracy 24 i 31 grudnia 2007 roku a nie o odrabianie tych dni np. 24 listopada bo jest to beż sensu. P.S. u nas mówił Naczelnik ze w te dni pracujemy od 7 do 15.
14 lis 2007, 18:19
pingwinka
Mam pytanko do osób pracujących w małoplskich urzędach. W wymienionych urzędach praca w poniedziałki trwa do godzny 18.00 ...
Również w Wielkopolsce mamy poniedziałki do 18. Ja akurat zalatwiłem tę sprawę indywidualnie wpisując już w marcu do mojego planu urlopowego na 2007 urlop wypoczynkowy 24-31.12.2007
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
14 lis 2007, 18:28
Tobie to dobrze, ale nie wszyscy mogą wziąć urlopy w tym dniu. Uważam, że 24.12 powinien być w Polsce świętem, nawet zamiast 26.12. Jesteśmy chyba jedynym narodem, który tak dużą wagę przykłada do tego dnia, a musimy w tym dniu stwarzać pozory pracy - to jest bez sensu. Popatrzmy np. na Czechów. W dużej mierze oni sami określają się mianem ateistów, co nie przeszkadza im w tym, że 24 grudnia jest u nich świętem - dniem wolnym od pracy. Podobnie jest na Słowacji i jeszcze w kilku krajach. A u nas w kraju tak katolickim, w kraju z takimi tradycjami (często laliśmy pogan aż huczało), w kraju niezwykłego Papieża - musimy iść do pracy i może siedzieć tam nawet do 18 - straszne.
Zgodnie z § 4 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 kwietnia 2007 roku w sprawie czasu pracy pracowników urzędów administracji rządowej (Dz. U. z dnia 27 kwietnia 2007 roku Nr 76, poz. 505) w urzędach, w których są wykonywane zadania związane z obsługą interesantów, rozkład i wymiar czasu pracy pracowników jest ustalony w taki sposób, aby co najmniej w jednym dniu tygodnia zadania te były wykonywane w godzinach między 8.00 a 18.00. W większości urzędów podległych Ministrowi Finansów dniem tak ustalonych godzin urzędowania jest poniedziałek. Jak podnoszą pracownicy, w bieżącym roku - zarówno Wigilia Bożego Narodzenia, jak i Sylwester - przypadają właśnie w poniedziałki. Oznacza to zarazem, że udział w tradycyjnie obchodzonych w gronie rodzinnym uroczystościach dla wielu pracowników i funkcjonariuszy może być utrudniony. Biorąc powyższe pod uwagę uprzejmie proszę o wprowadzenie nadzwyczajnego rozwiązania dotyczącego pracy w poniedziałki w dniach 24 i 31 grudnia 2007 roku umożliwiającego zakończenie pracy urzędów w tych dniach wcześniej, niż to wynika z obowiązują-cych regulaminów pracy. Jednocześnie prosimy o potraktowanie sprawy jako pilnej, gdyż w przy-padku wprowadzenia takich rozwiązań konieczne będzie powiadomienie potencjalnych interesantów o zmianie godzin pracy urzędów z odpowiednim wyprzedzeniem.
z up. Rady Sekcji Krajowej PRZEWODNICZĄCY Tomasz Ludwiński
Do wiadomości: -Pan Jerzy Grygierzec Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Może Inspektorze w najbliższych dniach bezpieczniej jest kierowac pisma do stanowisk, a nie konkretnych Panów, bo następcy mogą nie poczuwać się do ciąglości tych spraw do załatwienia w resorcie Np: <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->SK/123/2007 Radom, 2007-11-08
Szef Służby Celnej
... z up. Rady Sekcji Krajowej PRZEWODNICZĄCY Tomasz Ludwiński
Do wiadomości: Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Może to niezbyt kulturalne, ale...
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Może Inspektorze w najbliższych dniach bezpieczniej jest kierowac pisma do stanowisk, a nie konkretnych Panów, bo następcy mogą nie poczuwać się do ciąglości tych spraw do załatwienia w resorcie <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
poza tym z racji dobrego wychowania nie będą czytać cudzej korespondencji :czytaj:
____________________________________ always look on the bright side of life
14 lis 2007, 21:31
A może by tak wigilia przy tradycyjnym "śledziku" w urzędzie??
____________________________________ mucho trabajo poco dinero
14 lis 2007, 22:49
antiFa
A może by tak wigilia przy tradycyjnym "śledziku" w urzędzie??
Ryba lubi pływać, a z tym kiepsko w urzędzie, choć wody leją na potegę; a do tego i w ten dzień nie wypada...
14 lis 2007, 22:56
W piątek (16.11) w małopolsce ma być narada Naczelników. Moja Pani Naczelnik ma nadzieję, że ten problem zostanie podniesiony. A teraz powiem szczerze, że nie pamiętam czy obiecała mi że sama go podniesie jeśli nikt tego nie zrobi . Zawnioskujcie do swoich Naczelników, żeby poświęcili jutro parę minut na naradzie na ten problem.
Zgodnie z § 4 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 kwietnia 2007 roku w sprawie czasu pracy pracowników urzędów administracji rządowej (Dz. U. z dnia 27 kwietnia 2007 roku Nr 76, poz. 505) w urzędach, w których są wykonywane zadania związane z obsługą interesantów, rozkład i wymiar czasu pracy pracowników jest ustalony w taki sposób, aby co najmniej w jednym dniu tygodnia zadania te były wykonywane w godzinach między 8.00 a 18.00. W większości urzędów podległych Ministrowi Finansów dniem tak ustalonych godzin urzędowania jest poniedziałek. Jak podnoszą pracownicy, w bieżącym roku - zarówno Wigilia Bożego Narodzenia, jak i Sylwester - przypadają właśnie w poniedziałki. Oznacza to zarazem, że udział w tradycyjnie obchodzonych w gronie rodzinnym uroczystościach dla wielu pracowników i funkcjonariuszy może być utrudniony. Biorąc powyższe pod uwagę uprzejmie proszę o wprowadzenie nadzwyczajnego rozwiązania dotyczącego pracy w poniedziałki w dniach 24 i 31 grudnia 2007 roku umożliwiającego zakończenie pracy urzędów w tych dniach wcześniej, niż to wynika z obowiązują-cych regulaminów pracy. Jednocześnie prosimy o potraktowanie sprawy jako pilnej, gdyż w przy-padku wprowadzenia takich rozwiązań konieczne będzie powiadomienie potencjalnych interesantów o zmianie godzin pracy urzędów z odpowiednim wyprzedzeniem.
z up. Rady Sekcji Krajowej PRZEWODNICZĄCY Tomasz Ludwiński
Do wiadomości: -Pan Jerzy Grygierzec Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Czy jest już może jakaś odpowiedź w tej sprawie??
____________________________________ mucho trabajo poco dinero
20 lis 2007, 08:56
A ja włożę kij w mrowisko i przez przekorę zapytam: dlaczego ograniczać czas pracy w Sylwestra ?
____________________________________ always look on the bright side of life
20 lis 2007, 09:45
elsinore
A ja włożę kij w mrowisko i przez przekorę zapytam: dlaczego ograniczać czas pracy w Sylwestra ?
... i zorganizować dzień (a może noc) otwartą dla podatników, z poczęstunkiem oczywista na koszt nowego miłościwie nam panującego Vincenta...
20 lis 2007, 14:21
Z tym poczęstunkiem na cześć Ministra to może przesada, ale idea dnia otwartego w Sylwestra jest super!