Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
nagroda jubileuszowa 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA01 sie 2007, 21:10

POSTY        2
Jestem na tym forum już od pewnego czasu, ale raczej ograniczałem się do odczytywania postów. Chciałbym zapytac jak jest w innych "fabrykach skarbowych" w kwestii nagród jubileuszowych. Słyszałem, że do okresu uprawniającego do nagrody wlicza się także okres studiów. W mojej firmie otrzymałem odpowiedź, że tylko okres faktycznego zatrudnienia. Kto o tym decyduje - naczelnik US, dyrektor czy jeszcze ktoś wyżej, czy jest jakiś akt prawny regulujący powyższe zagadnienia?
Dzięki za odpowiedzi.

11 lis 2007, 10:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:28

POSTY        70
Od tego jest regulamin zakładowy ale nigdy do nabycia uprawnienia do nagrody jubileuszowej nie wliczano okresu nauku- może za wyjątkiem praktyki uczniów w ramach umowy o pracę w celu nauki zawodu. Okres nauki w innych szkołach  uwzględnia sie , zgodnie z kodeksem pracy, do określenia ilości urlopu wypoczynkowego. Tzw. jubileuszówka ma  ścisły związek ze świadczeniem pracy (stażem pracy). Poza tym Twoje pytanie powinieneś przede wszystki skierować do kadrowca, on w swoich i Twoich dokumentach określa uprawnienia do tych nagród, jeżeli takowe w ogóle istnieją. W wielu zakladach już nie funkcjonują.

21 gru 2007, 20:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA11 kwi 2007, 21:22

POSTY        6

Witam wszystkich!
Jestem na tym forum już od pewnego czasu, ale raczej ograniczałem się do odczytywania postów. Chciałbym zapytac jak jest w innych "fabrykach skarbowych" w kwestii nagród jubileuszowych. Słyszałem, że do okresu uprawniającego do nagrody wlicza się także okres studiów. W mojej firmie otrzymałem odpowiedź, że tylko okres faktycznego zatrudnienia. Kto o tym decyduje - naczelnik US, dyrektor czy jeszcze ktoś wyżej, czy jest jakiś akt prawny regulujący powyższe zagadnienia?
Dzięki za odpowiedzi.

Okresu studiów nie zalicza się do okresów od których zależy nabycie prawa do nagody jubileuszowej. Zasady zaliczania okresów reguluje ustawa o służnie cywilnej i rozporządzenie w sprawie wynagrodzeń.
Dawniej była zasada zaliczania okresów nauki na studiach wyższych, ale tylko w przypadku, gdy pracownik był skierowany przez zakład pracy na studia. Ale takie przepisy obowiązywały w latach 80-tych i to bardzo krótko. Nikt o tym nie decyduje - to określają przepisy. Niektórzy nie wiedzą np., że do tych okresów zalicza się okresy pobierania zasiłków dla bezrobotnych, pod pewnymi warunkami - okresy odbywania służby wojskowej, też pod pewnymi warunkami - okresy pracy w gospodarstwie rolnym i inne.

21 gru 2007, 21:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]