Dzień dobry. 20 stycznia 2012 r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym zostałem zwolniony z pracy przez pracodawcę na podstawie art 53&1pkt1litb K.p / byłem zatrudniony na czas nieokreślony/. Następnie dalej przebywałem na świadczeniu rehab. po skończeniu ,którego otrzymałem rentę w dniu 03.październik 2012 /orzeczenie lekarza orzecznika/. Obecnie dalej przebywam na rencie. W dn. 20.11.2012 złożyłem do pracodawcy podanie o wypłacenie mi odprawy rentowej, pracodawca odmówił mi pisemnie stwierdzając, ze odprawa mi się nie należy gdyż w dniu zwolnienia byłem na świad. rehab. Obecnie zorientowałem się , że odprawa mi się należy. Czy mogę wystąpić ponownie o wypłacenie odprawy do pracodawcy ,ewentualnie do Sądu pracy ? Czy moje roszczenie się nie przedawniło ? Od kiedy liczyć 3 lata od daty zwolnienia czy od daty przyznania renty ? Według mnie skoro rentę przyznano mi 03.10.2012 to moje roszczenie stało się wymagalne w dniu przyznania renty a nie w dniu zwolnienia / przecież w dniu zwolnienia pracodawca nie wypłacił by mi odprawy bo nie miałem prawa do renty, byłem na świadczeniu rehabilitacyjnym/ Proszę o odpowiedz.
Ostatnio edytowano 02 lip 2015, 19:51 przez maks1, łącznie edytowano 1 raz