W mojej izbie przeprowadzane są właśnie oceny okresowe i w związku z tym bardzo bym prosiła o pomoc. Dostałam ocenę okresową, od której wniosłam sprzeciw. Oceniający uwzględnił moje zastrzeżenia i podniósł mi z kwestionowanego kryterium ocenę o 1 punkt, ale z innego kryterium obniżył o 1 punkt. To inne kryterium nie było przedmiotem sprzeciwu. W mojej ocenie zmiana oceny cząstkowej jest naruszeniem zasady, że nie można pogorszyć sytuacji odwołującego się. Aczkolwiek oceny końcowej nie otrzymałam niższej niż przed wniesieniem sprzeciwu Ale niewątpliwie obniżenie mi oceny cząstkowej z jednego z kryteriów wpływa na ocenę końcową.
Co WY na to??
05 kwi 2011, 20:02
Re: Oceny okresowe pracowników służby cywilnej
Twój oceniający bardzoooo się starał, żeby nie poprawić oceny okresowej. Takich osób jak Ty pewnie jest więcej. Powinnaś oceniającemu powiedzieć, że pomylił się przepisując pozostałe oceny Przypomina to trochę sprawę ze świętem 3 króli (coś za coś). Tak się nie robi, to nie jarmark
05 kwi 2011, 20:16
asiab
W mojej izbie przeprowadzane są właśnie oceny okresowe i w związku z tym bardzo bym prosiła o pomoc. Dostałam ocenę okresową, od której wniosłam sprzeciw. Oceniający uwzględnił moje zastrzeżenia i podniósł mi z kwestionowanego kryterium ocenę o 1 punkt, ale z innego kryterium obniżył o 1 punkt. To inne kryterium nie było przedmiotem sprzeciwu. W mojej ocenie zmiana oceny cząstkowej jest naruszeniem zasady, że nie można pogorszyć sytuacji odwołującego się. Aczkolwiek oceny końcowej nie otrzymałam niższej niż przed wniesieniem sprzeciwu Ale niewątpliwie obniżenie mi oceny cząstkowej z jednego z kryteriów wpływa na ocenę końcową.
Co WY na to??
O widzę, że Koleżanka zauważyła "uroki" pracy pod przewodnictwem JVR
Daj na luz. Ty masz rację - i to wszystko co można zrobić. Jeśli nie dostałaś negata, to po co ci ta ocena? Ja miałem opis na bdb z plusem a ocenę ledwo powyżej negata (jako USC mógłbym przypadkiem dostać awans ). Tak MF jak i Szef SC znają temat masowego zaniżania ocen ale mają to w i nie jest to nic nadzwyczajnego, bo zawsze pracowników tam mieli.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
05 kwi 2011, 20:28
asiab
W mojej izbie przeprowadzane są właśnie oceny okresowe i w związku z tym bardzo bym prosiła o pomoc. Dostałam ocenę okresową, od której wniosłam sprzeciw. Oceniający uwzględnił moje zastrzeżenia i podniósł mi z kwestionowanego kryterium ocenę o 1 punkt, ale z innego kryterium obniżył o 1 punkt. To inne kryterium nie było przedmiotem sprzeciwu. W mojej ocenie zmiana oceny cząstkowej jest naruszeniem zasady, że nie można pogorszyć sytuacji odwołującego się. Aczkolwiek oceny końcowej nie otrzymałam niższej niż przed wniesieniem sprzeciwu Ale niewątpliwie obniżenie mi oceny cząstkowej z jednego z kryteriów wpływa na ocenę końcową. Co WY na to??
Cóż my na to? Możemy tylko "pogratulować" przełożonego. Co Ty możesz na to? Możesz zarecytować przełożonemu: "O ty co ustalasz gaże, o ty co ustalasz stawki, o ty mój przełożony z lewej do prawej nogawki" /Sztaudynger/
A poważniej to bardzo źle świadczy o tym przełożonym, że nie użyję słowa *** powszechnie uznawanego za obelżywe. Bo co to znaczy, że obniżył ocenę cząstkową z innego kryterium? To znaczy, że jest złym przełożonym. Bo albo pierwotnie ocenił Cię za wysoko albo za drugim razem za nisko. Jednym słowem dał plamę (uzasadnił to jakoś?) i udowodnił, że jest fałszywy, złośliwy, niezdecydowany, niewiarygodny, ................ i n i e k o m p e t e n t n y. Bardzo nam przykro, że masz takiego przełożonego.
PS Zgodnie z art. 83 ust 4 ustawy o służbie cywilnej "od oceny okresowej sporządzonej po raz drugi przysługuje sprzeciw na zasadach określonych w ust. 1-3." Ale czy warto? Musisz sobie sama odpowiedzieć.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
05 kwi 2011, 21:05
Nadir
"O ty co ustalasz gaże, o ty co ustalasz stawki, o ty mój przełożony z lewej do prawej nogawki" /Sztaudynger/ A poważniej to bardzo źle świadczy o tym przełożonym, że nie użyję słowa *** powszechnie uznawanego za obelżywe. Bo co to znaczy, że obniżył ocenę cząstkową z innego kryterium? To znaczy, że jest złym przełożonym. Bo albo pierwotnie ocenił Cię za wysoko albo za drugim razem za nisko. Jednym słowem dał plamę (uzasadnił to jakoś?) i udowodnił, że jest fałszywy, złośliwy, niezdecydowany, niewiarygodny, ................ i n i e k o m p e t e n t n y. Bardzo nam przykro, że masz takiego przełożonego.
PS Zgodnie z art. 83 ust 4 ustawy o służbie cywilnej "od oceny okresowej sporządzonej po raz drugi przysługuje sprzeciw na zasadach określonych w ust. 1-3." Ale czy warto? Musisz sobie sama odpowiedzieć.
Zaczynając od końca to moim zdaniem nie warto. System ocen okresowych w aparacie skarbowym został wypaczony w tak doskonały sposób, że nikt i nic nie jest w stanie już tego odwrócić. Koleżanka naczytała się rozporządzeń i próbuje . Szkoda energii, nerwów i ... głowy.
Z niekompetencją przełożonych nie do końca się zgadzam. Wiem, że to truizm ale przyczyna jest często prosta, przełożeni mają swoich przełożonych. Sam byłem świadkiem gdzie oceniającemu kazano złożyć korektę oceny swoich pracowników (w przypływie łaski bez czynnego żalu). Chyba nie muszę pisać kto i w jaki sposób to zrobił. Naprawdę nie było wyboru, oczywiście jeżeli za wybór nie uznamy zwolnienie się z pracy. Jak się patrzy na takie rzeczy to po prostu chce się
Sam wierszyk jest doskonały , pamiętać należy oczywiście kto tak naprawdę jest właściwym podmiotem spostrzeżeń autora. Nie zawsze jest to bezpośredni przełożony.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
05 kwi 2011, 21:39
Oceny okresowe pracowników SC są taką samą fikcją jak wartościowanie stanowisk pracy. Korzystają na tym tylko znajomi i członkowie rodziny NUSa zatrudnieni w US, a reszta pracowników musi się pogodzić z panującą niesprawiedliwością i obłudą.
05 kwi 2011, 22:13
avacs
Sam byłem świadkiem gdzie oceniającemu kazano złożyć korektę oceny swoich pracowników (w przypływie łaski bez czynnego żalu). Chyba nie muszę pisać kto i w jaki sposób to zrobił. Naprawdę nie było wyboru, oczywiście jeżeli za wybór nie uznamy zwolnienie się z pracy.
Wybór był - nie robić z siebie [...]. Najwyżej straciłby funkcję, ale nie pracę.
05 kwi 2011, 22:19
Wątpliwości jest wiele. Zadaliśmy w związku z tym pytania SSC
Pan Sławomir Brodziński Szef Służby Cywilnej
W związku z licznymi wątpliwościami związanymi z praktycznym stosowaniem przepisów dotyczących ocen okresowych członków korpusu służby wnoszę o wyczerpujące ustosunkowanie się do następujących zagadnień.
Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie warunków i sposobu przeprowadzania ocen okresowych członków korpusu służby cywilnej (zwanego dalej rozporządzeniem) wprowadza ściśle określone procedury mające zastosowanie w trakcie przeprowadzania ocen okresowych członków korpusu służby cywilnej. Ich stosowanie nie jest jednak oczywiste, podobnie, jak skutki naruszania obowiązujących procedur i tak:
1. Wybór kryteriów oceny po uprzednim omówieniu z ocenianym głównych obowiązków wynikających z opisu stanowiska pracy zajmowanego przez ocenianego, oczekiwań co do sposobu spełniania kryteriów oceny, a także celów do osiągnięcia w okresie, w którym oceniany podlega ocenie, oraz sposobu realizacji tych celów (§ 3 ust. 4 rozporządzenia). Jednocześnie, na podstawie § 11 ust. 2 rozporządzenia oceniający ma obowiązek wziąć pod uwagę wnioski z rozmowy, o której mowa w § 9 rozporządzenia. Czy fakt braku omówienia z ocenianym głównych obowiązków wynikających z opisu stanowiska pracy zajmowanego przez ocenianego, oczekiwań co do sposobu spełniania kryteriów oceny, a także celów do osiągnięcia w okresie, w którym oceniany podlega ocenie, oraz sposobu realizacji tych celów (nie omówiono poszczególnych elementów wymienionych w § 3 ust. 4 rozporządzenia lub nie przeprowadzono takiej rozmowy w ogóle) lub brak przed sporządzeniem oceny na piśmie rozmowy, o której mowa w § 9 rozporządzenia powoduje nieważność dokonanej oceny? 2. Zgodnie z § 5 rozporządzenia oceniający wpisuje do arkusza termin sporządzenia oceny na piśmie, a oceniany potwierdza podpisem zapoznanie się z kryteriami oceny i terminem sporządzenia oceny na piśmie. Czy brak daty potwierdzenia zapoznania się z kryteriami przesądza o naruszeniu procedur oceny poprzez niemożność ustalenia czy ocenianym był zapoznany z kryteriami oceny przed okresem, za który ocena jest dokonywana? 3. Zgodnie z § 5 ust. 3 zdanie drugie rozporządzenia „Kopię części I-III arkusza oceniający przekazuje ocenianemu”. Nie przekazanie kopii ocenianemu przesądza niewątpliwie o naruszeniu procedur obowiązujących przy ocenach. Czy powinno to być uznane w razie wniesienia sprzeciwu od oceny za samoistną podstawę uznania w taki sposób dokonanej oceny za nieważną? 4. Rozporządzenie – w § 5 - określa ściśle terminy dokonywania niektórych czynności przy dokonywaniu ocen okresowych (między innymi: termin 30 dni na dokonanie czynności, o których mowa w § 3 ust. 3-5, § 4 ust. 3-5 i § 5 rozporządzenia czy konieczność niezwłocznego zawiadamia pisemnie ocenianego o nowym terminie sporządzenia oceny na piśmie w przypadkach, o których mowa w art. 81 ust. 8 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (zwanej dalej ustawą). Czy naruszenie określonych w ustawie i rozporządzeniu terminów stanowi podstawę do uznania w taki sposób dokonanej oceny za nieważną? 5. § 12 rozporządzenia stanowi, że po zapoznaniu ocenianego z oceną „kopię arkusza oceny doręcza się ocenianemu”. Jeżeli nie nastąpiło „niezwłoczne” doręczenie arkusza oceny ocenianemu, od kiedy liczyć należy termin do wniesienia odwołania? Art. 83 ustawy stanowi co prawda, że sprzeciw wnosi się w terminie 7 dni od dnia zapoznania się z oceną, ale brak kopii oceny niewątpliwie utrudnia, a czasami wręcz uniemożliwia sporządzenie sprzeciwu. Czy w takim razie nie należałoby uznać, że rozporządzenie w tym względzie jest ułomne, a każdy wniosek o przywrócenie terminu z uwagi na brak kopii oceny powinien być uwzględniany? 6. Zgodnie z art. 81 ust. 4 ustawy ocenę okresową członka korpusu służby cywilnej sporządza się co 24 miesiące, a zmiana częstotliwości oceny możliwa jest wyłącznie w enumeratywnie wymienionych w art. 81 ust. 8 przypadkach. a) Czy przeprowadzenie oceny z inną częstotliwością, niż to wynika z art. 81 ust. 4 ustawy bez zaistnienia przesłanek, o których mowa w art. 81 ust. 8 ustawy, przesądza o nieważności takiej oceny z mocy prawa? b) Od jakiej daty należy liczyć 24 miesięczny termin przeprowadzenia oceny: czy od daty zapoznania się z kryteriami ocen przez oceniającego czy może za inny okres – na przykład lata kalendarzowe bez względu na datę zapoznania ocenianego z ocenami? 7. Każdy członek korpusu służby cywilnej podlega odpowiedzialności dyscyplinarnej za naruszenia prawa. a) Czy przełożony ocenianego w związku z naruszeniem procedur oceny takiej odpowiedzialności także powinien podlegać? b) Czy wystarczające do zaistnienia przesłanek o odpowiedzialności dyscyplinarnej są udowodnione przypadki naruszenia procedur oceny, o których mowa wyżej w naszym piśmie? 8. Zgodnie z § 3 ust. 4 rozporządzenia oceniający wybiera kryteria oceny po uprzednim omówieniu z ocenianym głównych obowiązków wynikających z opisu stanowiska pracy zajmowanego przez ocenianego, oczekiwań co do sposobu spełniania kryteriów oceny, a także celów do osiągnięcia w okresie, w którym oceniany podlega ocenie, oraz sposobu realizacji tych celów. Oceniany zgłasza swoje wnioski, co do wybranych kryteriów. a) Czy nie uwzględnienie takiego wniosku złożonego przez ocenianego jest naruszeniem procedury dokonanej oceny? b) W jakiej formie powinna być udokumentowana odmowa uwzględnienia wniosku ocenianego co do kryteriów oceny? 9. § 12 ust. 1 rozporządzenia stanowi, iż oceniający niezwłocznie umożliwia ocenianemu zapoznanie się z oceną sporządzoną na piśmie. Czy brak zapoznania pracownika z cząstkowymi ocenami wraz z uzasadnieniem przyznania oceny skutkuje nieważnością oceny? 10. Ani rozporządzenie, ani też ustawa w żadnym miejscu nie zakazują udziału w ocenie przedstawicieli związków zawodowych. a) Czy odmowa uwzględnienia wniosku ocenianego, aby w trakcie oceny brał udział wskazany przez niego przedstawiciel związków zawodowych ma zatem jakiekolwiek uzasadnienie prawne? b) W jakiej formie winna nastąpić odmowa zgody na udział przedstawiciela związków zawodowych w ocenie? c) Czy od takiej odmowy służy odwołanie, jeżeli tak, to do kogo i według jakich procedur?
W związku z trwającymi aktualnie ocenami okresowymi w służbach skarbowych oraz zgłaszanymi licznymi wątpliwościami w zakresie przestrzegania ustawowych procedur w tym zakresie – uprzejmie proszę o pilne ustosunkowanie się do niniejszych pytań (według poszczególnych pytań i problemów).(...)
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
06 kwi 2011, 04:34
Kuraś1
avacs
Sam byłem świadkiem gdzie oceniającemu kazano złożyć korektę oceny swoich pracowników (w przypływie łaski bez czynnego żalu). Chyba nie muszę pisać kto i w jaki sposób to zrobił. Naprawdę nie było wyboru, oczywiście jeżeli za wybór nie uznamy zwolnienie się z pracy.
Wybór był - nie robić z siebie [...]. Najwyżej straciłby funkcję, ale nie pracę.
Nie wiem w jakim środowisku funkcjonujesz, ja w takim, że podtrzymuję to co napisałem.
Co do robienia z siebie [...] to byłbym ostrożny z określaniem w ten sposób osób, które musiały się ugiąć bo dostały prosty nakaz z góry. Zastanawiam się ile wody jeszcze musi upłynąć zanim skończymy z rozmywaniem odpowiedzialności i nauczymy się wskazywać naprawdę winnych. Bez tej umiejętności nie da się rozliczyć osób faktycznie odpowiedzialnych. Nie z tymi co wykonują polecenia jest problem. Przecież jak się postawią i odejdą to pozostanie zarówno problem jak i osoba, która go tak naprawdę stwarza. Ten sposób niczego nie załatwia.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
06 kwi 2011, 05:57
USTAWA z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej Rozdział 6 Obowiązki członka korpusu służby cywilnej ... Art. 77. 1. Członek korpusu służby cywilnej jest obowiązany wykonywać polecenia służbowe przełożonych. 2. Jeżeli członek korpusu służby cywilnej jest przekonany, że polecenie jest niezgodne z prawem albo zawiera znamiona pomyłki, jest on obowiązany na piśmie poinformować o tym przełożonego. W razie pisemnego potwierdzenia polecenia jest obowiązany je wykonać*. 3. Członek korpusu służby cywilnej nie wykonuje polecenia, jeżeli prowadziłoby to do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia, o czym niezwłocznie informuje dyrektora generalnego urzędu.
* Ten co kazał wcześniej oceniającemu zrobić korektę ocen okresowych swoich pracowników musiałby pisemnie potwierdzić to polecenie, ale wątpię by to zrobił.
06 kwi 2011, 07:52
supersaper
asiab
Co WY na to??
O :blink: widzę, że Koleżanka zauważyła "uroki" pracy pod przewodnictwem JVR :wysmiewacz:
Daj na luz. Ty masz rację - i to wszystko co można zrobić. Jeśli nie dostałaś negata, to po co ci ta ocena? Ja miałem opis na bdb z plusem a ocenę ledwo powyżej negata (jako USC mógłbym przypadkiem dostać awans boje--== ). Tak MF jak i Szef SC znają temat masowego zaniżania ocen ale mają to w :dupa: i nie jest to nic nadzwyczajnego, bo zawsze pracowników tam mieli.
Ja jako USC w przypadku pozostawienia pierwotnej oceny cząskowej także mogłabym przypadkiem dostać awans
06 kwi 2011, 16:31
austeen
USTAWA z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej Rozdział 6 Obowiązki członka korpusu służby cywilnej ... Art. 77. 1. Członek korpusu służby cywilnej jest obowiązany wykonywać polecenia służbowe przełożonych. 2. Jeżeli członek korpusu służby cywilnej jest przekonany, że polecenie jest niezgodne z prawem albo zawiera znamiona pomyłki, jest on obowiązany na piśmie poinformować o tym przełożonego. W razie pisemnego potwierdzenia polecenia jest obowiązany je wykonać*. 3. Członek korpusu służby cywilnej nie wykonuje polecenia, jeżeli prowadziłoby to do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia, o czym niezwłocznie informuje dyrektora generalnego urzędu.
* Ten co kazał wcześniej oceniającemu zrobić korektę ocen okresowych swoich pracowników musiałby pisemnie potwierdzić to polecenie, ale wątpię by to zrobił.
W pełni się z tobą zgadzam. Teoretycznie tak powinno być ale prawo sobie a życie sobie. Żądanie wydania polecenia na piśmie to taka sama wojna jak upieranie się przy swoim zdaniu. Ciekawe ile było takich przypadków, u nas się to chyba nie zdarzyło. Sam napisałeś, że stworzono fikcję i to też święta prawda. Efekty tej fikcji są takie jak wyżej napisała koleżanka, odwołała się przecież w zgodzie z prawem. Jestem pewny, że nie było to dla niej łatwe. Żeby było śmieszniej to niby nawet uwzględniono jej sprzeciw a jednak efekt końcowy jest taki jaki miał być. Sam sobie odpowiedz kto postawił na swoim.
06 kwi 2011, 16:39
avacs
W pełni się z tobą zgadzam. Teoretycznie tak powinno być ale prawo sobie a życie sobie. Żądanie wydania polecenia na piśmie to taka sama wojna jak upieranie się przy swoim zdaniu. Ciekawe ile było takich przypadków, u nas się to chyba nie zdarzyło. Sam napisałeś, że stworzono fikcję i to też święta prawda. Efekty tej fikcji są takie jak wyżej napisała koleżanka, odwołała się przecież w zgodzie z prawem. Jestem pewny, że nie było to dla niej łatwe. Żeby było śmieszniej to niby nawet uwzględniono jej sprzeciw a jednak efekt końcowy jest taki jaki miał być. Sam sobie odpowiedz kto postawił na swoim.
Na swoim postawił oczywiście przełożony, który najwyraźniej ma ze sobą problemy, bo wychodzi z założenia, że on ma zawsze rację, a uwzględnienie odwołania na korzyść pracownika (bez obniżania innej oceny) byłoby dla niego wielką porażką. Nie powinien on zmieniać innej oceny cząstkowej, skoro zastrzeżenia były do konkretnej oceny. To jest karygodne i szef SC, powinien wobec takich przełożonych wyciągać konsekwencje (np. brak nagród i premii kwartalnych przez 6 m-cy). Tacy przełożeni nie dają dobrego przykładu swoim pracownikom i na pewno ich działanie w żaden sposób nie motywuje ludzi do pracy.
Tylko krowa nie zmienia zdania - mistrz zmienia, gdy widzi że się mylił
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
06 kwi 2011, 17:03
Może znacie jakiegoś sędziego Sądu Pracy. Ciekawa jestem jak wyglądałoby to w Sądzie na gruncie powszechnie obowiązującej zasady nie pogarszania sytuacji osoby odwołującej się. Zasada taka obowiązują w O.p. Kpa (art. 139) w kk? Wprawdzie wprost nie ma takiego zapisu w ustawie o służbie cywilnej, ale ....