Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Pożyczka na remont domu/mieszkania? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 08:55

POSTY        54
Post Pożyczka na remont domu/mieszkania?
Mam takie pytanie:
czy jako pracownik US jestem zobowiązany do zawarcia z własną żoną umowy użyczenia domu/mieszkania, w którym od lat z nią i z dziećmi mieszkam? Dodam, że dom wymaga remontu i chodzi o uzyskanie pożyczki na remont. Pracownik do którego składa się takie wnioski twierdzi, że jest to niezbędne i stanowi warunek konieczny uzyskania pożyczki. Dom stanowi własność przedmałżeńską mojej żony. Nie wiem czy w związku z brakiem takiej umowy przez lata nie byłem przez nią (żonę) wrednie wykorzystywany do remontowania i łożenia kasy na jego utrzymanie. Od jakiegoś czasu wożę ją (żonę) samochodem i robię to bez umowy użyczenia... Sprawy hmmm... łóżkowe zresztą też jakoś takie nieuregulowane prawnie pozostają... Muszę coś z tym zrobić... Acha jeszcze kwestia dzieci... Jakaś umowa? Pomysły?
No ale głównie napiszcie jakie macie zdanie o umowie użyczenia mieszkania w celu jego remontu....

20 sie 2009, 08:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 12:30

POSTY        65
jeśli do uzyskania pożyczki niezbędny jest tytuł prawny do lokalu, umowa użyczenia jest najprostszym rozwiazaniem.

20 sie 2009, 08:51
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        54
Interesuje mnie na jakiej podstawie ktoś może żądać ode mnie nawiązania umowy z żoną? Jakie przepisy o tym mówią? W regulaminie świadczeń socjalnych nie ma o tym ani słowa...

20 sie 2009, 09:00
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        65
nikt nie żąda od ciebie nawiązania umowy z żona. sprawa jest prosta nie będziesz mieć tytułu prawnego do lokalu nie dostaniesz pożyczki. właścicielem mieszkania jest przecież żona.

20 sie 2009, 09:31
Znawca

REJESTRACJA26 paź 2006, 08:26

POSTY        107
bafomet                    

nikt nie żąda od ciebie nawiązania umowy z żona. sprawa jest prosta nie będziesz mieć tytułu prawnego do lokalu nie dostaniesz pożyczki. właścicielem mieszkania jest przecież żona.

Pożyczka należy się pracownikowi to jest warunek jej otrzymania, tytuł prawny do lokalu... kogoś pogięło, albo pracuje w NIPach lub w WZM. Odwołaj się od kretyńskiego warunku, który zmusza do fikcji prawnych!!!

20 sie 2009, 09:49
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        54
Zgadzam się w 100% z Eldą... Co prawda świadczenia socjalne są uznaniowe - ale tworzenie wymogów dodatkowych typu umowy użyczenia to bzdura. Mieszkam gdzieś? Mieszkam! Mieszkanie wymaga remontu? Wymaga. Jestem pracownikiem US? Jestem. Jest fundusz socjalny? Jest. To komu potrzebny jest jeszcze dowód, że jestem pracownikiem - a nie wielbłądem? A czy przypadkiem POŻYCZKA nie jest świadczeniem zwrotnym? Czy potem będę żądał od pracodawcy zaświadczenia, że nadal jest US'em? Potwierdzonego notarialnie?

Dodano: 20 Sie 2009 09:12 am

bafomet                    

To jest wymuszenie. A właściwie klauzula zabroniona.
Jeśli wystąpiłbym o zapomogę to jestem w stanie się z tym zgodzić. Ale pożyczka jest do zwrotu z jakimiś tam odsetkami. Małymi ale jednak.

20 sie 2009, 09:58
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        65
jeśli zgadzasz się z eldą to weź i się odwołaj i podniecaj się pożyczką. a tak generalnie radziłbym ze zrozumieniem przeczytać regulamin zfśs.
ja nie pracują w nip i wzm, nawiasem mówiąc nie mam nic do ludzi, którzy pracują w tych komórkach, ale jak widać są tacy, którym coś nie pasuje.

20 sie 2009, 10:26
Znawca

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Elda                    

Pożyczka należy się pracownikowi to jest warunek jej otrzymania, tytuł prawny do lokalu... kogoś pogięło, albo pracuje w NIPach lub w WZM

A skąd wiesz jaki jest u niego regulamin ZFŚS ?
To nie są regulacje ustawowe tylko wewnątrzzakładowe. W każdym US moze byc inaczej.
Może u niego są własnie dwa warunki: pracownik US + tytuł prawny do lokalu.
Jeśli tak jest to tego nie przeskoczysz.
A użyczenie - jak juz wyżej napisano - jest najprostszym wybiegiem do uzyskania tego tytułu.

To sa pożyczki na zasadach preferencyjnych. A nikt ci nie da pożyczki na nie Twój dom.
Bo z punktu widzenia prawa on nie jest Twój. W razie rozwodu, nic z niego nie dostaniesz, bo on nie wchodzi do wspólnoty majatkowej, tylko jest wyłączną własnością żony.

Ostatnio edytowano 20 sie 2009, 10:40 przez mr hyde, łącznie edytowano 1 raz

20 sie 2009, 10:37
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597

Interesuje mnie na jakiej podstawie ktoś może żądać ode mnie nawiązania umowy z żoną?

Już to zrobiłeś, zawierając umowę cywilno prawną w postaci związku małżeńskiego ;)

20 sie 2009, 10:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 lis 2006, 09:18

POSTY        78
Fatality                    

...umowy użyczenia domu/mieszkania, w którym od lat z nią i z dziećmi mieszkam?

Samo użyczenie jest faktem i umowa, choć niespisana formalnie, została zawarta. Rozpatrującemu wniosek potrzebny jest dowód materialny, a może to być np. umowa pisemna.

20 sie 2009, 11:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]