Teraz jest 05 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Dodatkowy urlop dla świeżych tatuśków :) 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 08:03

POSTY        1
Post Dodatkowy urlop dla świeżych tatuśków :)
fideliox777                    

Polecam lekturę
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... uzsze.html.
Ja już złożyłem wniosek i mam tydzień dodatkowego urlopiku od 04.01.2010r.:)

Dodano: Wto Gru 15, 2009 10:55 pm

Dla zainteresowanych mogę wrzucić wzorek wniosku.

Czy można liczyć ten ten wzór?
Czy ojciec może korzystać z urlopu ojcowskiego w momencie korzystania przez matkę z  urlopu macierzyńskiego, tzn. oboje w tym samym czasie są na urlopach, np. bezpośrednio po porodzie? Spotkałam rozbieżne wypowiedzi na ten temat, stąd moje pytanie.

02 lut 2010, 13:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 12:30

POSTY        65
Rychu, myślę, że masz rację.
na swoje usprawiedliwienie dodam, że skrót myślowy wynikał z wielkiej radości związanej z dodatkowym urlopem.

02 lut 2010, 13:49
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Można napisać we wniosku coś takiego:

[nagłówek]

Na podstawie art. 182 3 [3 zapisana jest w indeksie górnym] ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) w związku z art. 14 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy ? Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 237, poz. 1654) uprzejmie proszę o udzielenie urlopu ojcowskiego. Urlop ojcowski planuję wykorzystać w dniach [tu podać 7 kolejnych dni kalendarzowych].

Oświadczam, że nie otrzymywałem wcześniej żadnego prawem przewidzianego zasiłku z tytułu tego urlopu.

W załączeniu składam oryginał [skróconego] odpisu aktu urodzenia syna/córki [imię].

Z poważaniem,
[...]

Dostałem w odpowiedzi formalną zgodę na piśmie (formalną, bo nus nie może odmówić przyznania tego urlopu; wniosek ma być złożony co najmniej 7 dni przed datą początkową urlopu).

Oryginał skróconego odpisu urodzenia dziecka musi być załączony do wniosku, bo za ten czas płacone ma być wynagrodzenie na zasadach zasiłku macierzyńskiego, a od takiego świadczenia przepis szczególny z rozporządzenia o dokumentowaniu prawa do zasiłków wynika, że pracodawca ma otrzymać oryginał tego dokumentu (nie ma znaczenia, że kopia takiego odpisu była składana i potwierdzana za zgodność z oryginałem przy wniosku o urlop z okazji narodzin dziecka).

Jeszcze jedno: wypełniając zeznanie PIT jako druk interaktywny na stronie minfina w załączniku PIT-O jest pozycja z datą urodzin. Otóż system za cholerę nie chciał przyjąć w dacie 2009 ostatniej cyfry 9. W końcu wpisałem 200 i 9 wstawiłem ręcznie :)

17 mar 2010, 09:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2