Teraz jest 07 wrz 2025, 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Kierowanie na emeryturę pracowników, którzy nabyli uprawnien 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 cze 2007, 18:29

POSTY        26
ale pracowników na wczsniejsze emerytury  niestety nie moga wyslac :)

12 kwi 2008, 21:52
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

[
ale pracowników na wczsniejsze emerytury  niestety nie moga wyslac :)

Nie. Ale znam kilka przypadków, że zostały "zachęcone" do podjęcia takiej decyzji, choć wcześniej zapierały się rękami i nogami.

Ostatnio edytowano 12 kwi 2008, 22:02 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

12 kwi 2008, 22:01
Początkujący

REJESTRACJA02 wrz 2007, 17:18

POSTY        8
W naszym urzędzie pomimo pism i próśb wysłano na emeryturę fachowca (a wyrażał zgodę jeszcze popracować),Którego nie zastąpi nawet czterech młodych pracowników.Posiadał wiedzę interdyscyplinarną i potrafił natychmiast rozwiązać problem nad którym inni mogli pracować tygodniami. Byli tacy ludzie w tym wrednym aparacie i naprawdę zaangażowani i po ludzku traktujący podatnika. Teraz liczą się paragrafy i rankingi.

12 kwi 2008, 22:08
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

W naszym urzędzie pomimo pism i próśb wysłano na emeryturę fachowca (a wyrażał zgodę jeszcze popracować),Którego nie zastąpi nawet czterech młodych pracowników.Posiadał wiedzę interdyscyplinarną i potrafił natychmiast rozwiązać problem nad którym inni mogli pracować tygodniami. Byli tacy ludzie w tym wrednym aparacie i naprawdę zaangażowani i po ludzku traktujący podatnika. Teraz liczą się paragrafy i rankingi.

Czyli NUS sam podcina sobie gałąź, na której siedzi.  Prywaciarz nie pozwoliłby sobie na taki numer, a tu proszę. W skarbowości od dawna sekowane są osoby, które wyrastają ponad poziom innych pracowników.
NUSom się wydaje, że przyjdzie ktoś nowy to tak z pstryknięcia palcem wszystkiego sam się nauczy (podatków, obsługi specyficznych programów itd.). A uczyć się trzeba od kogoś. Przynajmniej na początku. Bo potem część zacznie się sama poruszać po temacie, nauczy się jak najwięcej i zrobi bye, a część zostanie na tym początkowym poziomie nawet przez 20 lat :(

A potem przyjdzie zaduma nad wynikami urzędu...

12 kwi 2008, 22:24
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

Dziadek u nas pracował poborca do 65-ciu lat. Jak poszedł na emeryturę to  widzę rano jak już drugi rok na emeryturze wstaje rano i obchodzi swoje rewiry. Łatwo mówić o czymś jak Ciebie nie dotyczy.

Coś mi nie pasuje w Twoim opisie .Rzuciłeś urząd i śledzisz od rana emeryta ? czy robisz to tylko w czasie urlopu ?  Jakie to rewiry ma poborca -chyba teren całego US ?
Rozumiem ,że zastosowałeś "licencja poetica ".Pozdrawiam.

12 kwi 2008, 22:46
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Byli tacy ludzie w tym wrednym aparacie i naprawdę zaangażowani i po ludzku traktujący podatnika.
Teraz liczą się paragrafy i rankingi.

Byli. I jeszcze bywają. Ale, wraz z odchodzeniem "starej generacji", coraz ich mniej pozostaje.
Dzisiejsza młodzież nie zna sentymentów: liczy się kasa! Takie mamy czasy. Odhumanizowane.
Kiedyś, w początkowym stadium budowy komunizmu, liczyła się bardziej cegła niż człowiek, dzisiaj komputer jest ważniejszy od człowieka.
Ech - szkoda gadać! Czas się zbierać na emeryturę...
Tylko, że to jeszcze za "parę ładnych latek" :D

Ostatnio edytowano 13 kwi 2008, 09:07 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

13 kwi 2008, 09:05
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:27

POSTY        35
w wytycznych była też mowa o przestrzeganiu zasady zakazu podległości służbowej wśród najbliższej rodziny do 2 stopnia włącznie co wy na to ciekawe czy ktoś raczy się tym zająć? :piwo:

13 kwi 2008, 10:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:38

POSTY        12
a ja chętnie bym poszła na emeryture mam 53 lata i 35 stażu chyba wystarczy, teraz to chyba juz dla idei pracuje), jestem juz zmeczona. nie moge zrozumiec dlaczego te Panie które juz mogły by odejść jeszcze blokuja miejsca młodym którzy nie maja pracy  :za2: (chyba mają mało obowiązków, siedza w komórkach w których potrafią i mogą ściemniać) Na emeryturze tez mozna zająć sie wieloma sprawami i sie nie nudzić  :wsciekly:

13 kwi 2008, 10:46
Własny awatar

a ja chętnie bym poszła na emeryture mam 53 lata i 35 stażu chyba wystarczy, teraz to chyba juz dla idei pracuje), jestem juz zmeczona. nie moge zrozumiec dlaczego te Panie które juz mogły by odejść jeszcze blokuja miejsca młodym którzy nie maja pracy  :za2:
(chyba mają mało obowiązków, siedza w komórkach w których potrafią i mogą ściemniać)
Na emeryturze tez mozna zająć sie wieloma sprawami i sie nie nudzić  :wsciekly:

:brawa:
Święte słowa!  :piwo:
Mam nadzieję, że ktoś się tym zajmie!

13 kwi 2008, 13:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Zabka i Zeta - nikt wam nie każe na siłę siedzieć w organach podatkowych. Można odejść bardzo szybko. Po prostu zwolnij się! Nie wypowiadaj sie za innych bowiem nigdy nie wiadomo jak Wy byście postąpiły na ich miejscu. Takie "gadanie " świadczy o bardzo złośliwym charakterze i bardzo złym podejściu do ludzi. W organach podatkowych należy mieć dużo wyrozumiałości do ludzi i być przyjaźnie do nich nastawionym.

13 kwi 2008, 20:23
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Mateusz Rzemek 14-05-2008, ostatnia aktualizacja 15-05-2008 06:38
Emeryturę pomostową dostanie zatrudniony w skrajnych warunkach – np. pilot, a także ten, od którego sprawności zależy bezpieczeństwo innych – np. strażak
Projekt ustawy o emeryturach pomostowych trafił do konsultacji społecznych.
Przewiduje drastyczne ograniczenie uprawnionych do wcześniejszej rezygnacji z pracy.

– Projekt miał zostać uzgodniony na forum komisji trójstronnej, a dostaliśmy gotową ustawę do konsultacji – mówi oburzona Wiesława Taranowska, wiceprzewodnicząca OPZZ.
– Proponowane przepisy są nie do przyjęcia.
Przede wszystkim nie chronią praw osób, które przed 1999 r. pracowały w szczególnych warunkach lub charakterze. Nie wiadomo, jakie stanowiska kryją się pod nowym wykazem prac. To że tyle rządów nie było w stanie przygotować tych przepisów, nie oznacza, że obecny ma to robić na kolanie, z krzywdą dla przeszło 800 tys. pracowników.

– Nie oczekujemy, że związki zgodzą się na nowe rozwiązania, gdyż reprezentują uprzywilejowanych – zauważa Jeremi Mordasewicz, ekspert PKPP Lewiatan. – Jako reprezentant pracodawców, a jednocześnie członek rady nadzorczej ZUS, mogę powiedzieć, że albo ograniczymy teraz możliwość przechodzenia na wcześniejszą emeryturę, albo trzeba będzie zwiększyć składki do ZUS.
Nigdzie w Europie nie przestaje się pracować tak wcześnie. Za utrzymanie młodszych emerytów statystyczny pracownik płaci 3,5 tys. zł rocznie, a bez zmian te koszty będą rosły.

Wielu straci
– Nie wszyscy, którzy pracowali dotychczas w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze, będą mieli prawo do emerytur pomostowych – wyjaśniła Jolanta Fedak, minister pracy i polityki społecznej.Prawo do wcześniejszego przejścia na emeryturę straci pół miliona nauczycieli. Ministerstwo Pracy przygotowało dla nich program przekwalifikowywania i zmiany środowiska pracy. Aby uciszyć ich niezadowolenie i zyskać zgodę na dłuższą pracę, rząd planuje także znaczne podwyższenie ich pensji.
Pomostówki ominą też część kolejarzy i budowlańców oraz energetyków.

Kto zyska
Na liście 33 prac w szczególnych warunkach znalazły się profesje związane z przebywaniem w skrajnej temperaturze, np. przy obsłudze pieców hutniczych czy przy garbowaniu skór. Lista 17 prac w szczególnym charakterze obejmuje zaś wyłącznie te, w których od sprawności pracownika zależy bezpieczeństwo publiczne, życie i zdrowie innych.

W myśl projektu ustawy o emeryturach pomostowych prawo do tego świadczenia będą miały tylko osoby urodzone od 1949 r. do 1968 r., które przed 1 stycznia 1999 r. były zatrudnione w szczególnych warunkach i charakterze. W myśl obowiązujących przepisów (np. pracownicy górnictwa naftowego czy niektórzy spawacze). Po wejściu nowych przepisów w życie ta osoba musi wykonywać pracę wymienioną na nowej liście. Potrzebny jest też staż pracy – 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, w tym 15 w szczególnych warunkach. Kobiety muszą mieć ukończone 55 lat, a mężczyźni 60. Jeszcze pięć lat wcześniej będą mogli przejść na pomostową emeryturę ci, którzy pracowali na statkach żeglugi powietrznej, w morskich portach handlowych oraz przedsiębiorstwach pomocniczych działających na rzecz tych portów, w hutnictwie w szczególnych warunkach lub jako nurkowie, kesoniarze, rybacy morscy, a także bezpośrednio przy przetwórstwie materiałów zawierających azbest i robotach rozbiórkowych związanych z ich usuwaniem.

Od tego, czy dana praca będzie uprawniała do emerytury pomostowej, będzie zależał obowiązek opłacenia przez pracodawcę dodatkowej składki na Fundusz Emerytur Pomostowych. Po osiągnięciu normalnego wieku emerytalnego taka osoba przejdzie na świadczenie obliczone ze składek zgromadzonych w ZUS, a także w OFE.
www.rp.pl/artykul/134181.html
Źródło : Rzeczpospolita

15 maja 2008, 06:37
Amator

REJESTRACJA26 paź 2006, 21:23

POSTY        12

Zabka i Zeta - nikt wam nie każe na siłę siedzieć w organach podatkowych. Można odejść bardzo szybko. Po prostu zwolnij się! Nie wypowiadaj sie za innych bowiem nigdy nie wiadomo jak Wy byście postąpiły na ich miejscu. Takie "gadanie " świadczy o bardzo złośliwym charakterze i bardzo złym podejściu do ludzi. W organach podatkowych należy mieć dużo wyrozumiałości do ludzi i być przyjaźnie do nich nastawionym.

Święte słowa :brawa: (to do Zeta)
A do Zabki
Ci "uprawnieni" na pewno by poszli. Jeśli tego nie robią, to wcale nie oznacza, że obawiają się nudy. Przyczyna może być całkiem prozaiczna, a mianowicie wysokość świadczeń emerytalnych i brak pewności czy starczy na chlebek i czynsz za mieszkanie. Szkoda, że o tym nie pomyślałaś tylko od razu   :za2:.
Daję Ci to pod rozwagę, bo jeśli podajesz prawdziwy wiek, to za moment sama będziesz w takiej sytuacji.

15 maja 2008, 08:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:17

POSTY        83

LOKALIZACJAZ Warmii i Mazur
Zostały mi jeszcze 3 miesiące do emerytury. Jestem tak szczęśliwa jakbym wygrała milion w totka. To co się dzieje przy wartościowaniu stanowisk absolutnie nie zachęca do pozostania dłużej w pracy.

15 maja 2008, 08:49
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Zostały mi jeszcze 3 miesiące do emerytury. Jestem tak szczęśliwa jakbym wygrała milion w totka. To co się dzieje przy wartościowaniu stanowisk absolutnie nie zachęca do pozostania dłużej w pracy.

Gratuluję  :brawa:
Mam nadzieję, że zajrzysz czasem z sentymentu na nasze forum...  :blush:

15 maja 2008, 19:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona