Czy w Waszych Urzędach i Izbach ustalono zasady dokonywania wypłat w związku z wyrokiem TK? W moim US, jak sądzę w innych podobnie, w regulaminie nagród nie mówi się o potrącaniu za zwolnienia lekarskie. W praktyce jest różnie. Za krótkotrwałe zwolnienia lekarskie (kilka dni) się nie potrąca nagrody a za długie potrąca albo nie daje w ogóle. Zgodnie z uzasadnieniem do wyroku i liczną literaturą jaka się ukazała po nim ustalając podstawę wymiaru zasiłków bierzemy pod uwagę składniki: 1) od których odprowadziliśmy składki na ubezpieczenia, 2) których nie przekazaliśmy pracownikowi faktycznie za czas choroby. Oba warunki muszą wystąpić jednocześnie. Moim zdaniem nie należy więc przeliczać podstawy jeżeli pracownik otrzymał nagrodę bez potrącenia (za kilka dni choroby) np. w wysokości zbliżonej do średniej a przeliczać tylko te przypadki gdzie potrącenie nastąpiło. Czy komuś wiadomo skąd mają pochodzić środki na te wyrównania bo w Urzędach ich nie ma i nic nie słychać zeby miały być przekazane.
04 wrz 2008, 11:33
helga
Czy w Waszych Urzędach i Izbach ustalono zasady dokonywania wypłat w związku z wyrokiem TK? W moim US, jak sądzę w innych podobnie, w regulaminie nagród nie mówi się o potrącaniu za zwolnienia lekarskie. W praktyce jest różnie. Za krótkotrwałe zwolnienia lekarskie (kilka dni) się nie potrąca nagrody a za długie potrąca albo nie daje w ogóle. Zgodnie z uzasadnieniem do wyroku i liczną literaturą jaka się ukazała po nim ustalając podstawę wymiaru zasiłków bierzemy pod uwagę składniki: 1) od których odprowadziliśmy składki na ubezpieczenia, 2) których nie przekazaliśmy pracownikowi faktycznie za czas choroby. Oba warunki muszą wystąpić jednocześnie. Moim zdaniem nie należy więc przeliczać podstawy jeżeli pracownik otrzymał nagrodę bez potrącenia (za kilka dni choroby) np. w wysokości zbliżonej do średniej a przeliczać tylko te przypadki gdzie potrącenie nastąpiło. Czy komuś wiadomo skąd mają pochodzić środki na te wyrównania bo w Urzędach ich nie ma i nic nie słychać zeby miały być przekazane.
Ciekawe? A jeżeli z uwagi na chorobę nie zasłuzył na nagrodę, bo z braku czasu miał mierne efekty?
Czemu nie liczysz wprost. Jest składka od kwoty x to oznacza, że kwota x wchodzi do podstawy wyliczenia zasiłku. W czym problem?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
04 wrz 2008, 12:36
Problem w tym że na te wyrównania nie ma kasy, chyba że z tego co ma być na nagrody za III i IV kw.
Jeżeli chorował i z braku czasu miał mierne efekty i niską nagrodę oznacza, że było potrąconie i wtedy wyrównuję zeby nie miał krzywdy. Chodzi mi o tych co dostali całość a teraz mam im jeszcze dopłacić za zwolnienie, czyli w ostatecznym rozrachunku będzie to kwota wyższa niż na pracę. Sprawiedliwe?, a jak ma to się do wyroku?
04 wrz 2008, 12:51
helga
Problem w tym że na te wyrównania nie ma kasy, chyba że z tego co ma być na nagrody za III i IV kw.
Jeżeli chorował i z braku czasu miał mierne efekty i niską nagrodę oznacza, że było potrąconie i wtedy wyrównuję zeby nie miał krzywdy. Chodzi mi o tych co dostali całość a teraz mam im jeszcze dopłacić za zwolnienie, czyli w ostatecznym rozrachunku będzie to kwota wyższa niż na pracę. Sprawiedliwe?, a jak ma to się do wyroku?
Niech sie płatnik martwi:)))
przedkładam Wam wzór wniosku, ja własnie składam
Jas kowalski Miasto, 2008- adres:
Naczelnik US Dyrektor IS
W związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 24 czerwca 2008 r. zwracam sie z wnioskiem o ponowne przeliczenie podstawy wymiarów zasiłków i wynagrodzenia chorobowego jakie otrzymałem w okresie ostatnich 3 lat pracy, oraz wypłatę wyrównania wraz z należnymi odsetkami za zwłokę.
podpis
04 wrz 2008, 13:17
Poruszony przez Helgę temat jest bardzo ważny. Znam przypadek w moim US gdy w sytuacji, kiedy pracownik przebywał na zwolnieniu lekarskim trwającym dłużej niż 10 dni w wyniku wypadku w pracy (w US) nie otrzymał w żadnej nagrody za II kwartał. Czy wobec wskazanych przez Helgę orzeczeń TK otrzyma wyrównanie wynagrodzenia z tego tytułu?
04 wrz 2008, 13:21
niech złoży wniosek moim zdaniem ma duże szanse na wyrównanie
04 wrz 2008, 13:37
soso
Poruszony przez Helgę temat jest bardzo ważny. Znam przypadek w moim US gdy w sytuacji, kiedy pracownik przebywał na zwolnieniu lekarskim trwającym dłużej niż 10 dni w wyniku wypadku w pracy (w US) nie otrzymał w żadnej nagrody za II kwartał. Czy wobec wskazanych przez Helgę orzeczeń TK otrzyma wyrównanie wynagrodzenia z tego tytułu?
To po licha sobie koleś "wypadał w pracy" ? :rolleyes:
A tak na poważnie, to wyrok dotyczy wypłaty zasiłku chorobowego (analogicznie wynagrodzenia za pierwsze 33 dni) a nie nabycia lub nie prawa do nagrody. To reguluje (przynajmniej teoretycznie) regulamin w każdym urzędzie odrębnie (lub widzimisie szefa - taka zazwyczaj bywa praktyka).
helga
Wyrok nie ma charakteru socjalnego! Podstawa to podstawa. Może się okazac, że lepiej było siedzieć na chorobowym, niz tyrać w robocie. Takie jest życie i już. Dodatkowy aspekt to nauczka na przeszłość - po licha tyrałeś baranie :mur:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
04 wrz 2008, 16:16
Niestety nie jest to takie różowe - wszystko zależy od indywidualnych zapisów w regulaminach premiowania. W uzasadnieniu wyroku czytamy, że pracodawca dysponuje informacją, czy nagroda bądź inny dodatek jest pomniejszany za czas nieobecności w pracy i nawet jeśli w regulaminie brak jednoznacznego zapisu, będzie w stanie to udowodnić. I taki pomniejszany proporcjonalnie lub uznaniowo składnik - jak najbardziej podlega wliczeniu do podstawy. Ale wystarczy wyraźny zapis w regulaminie o pomniejszaniu nagrody w przypadku nieobecności w wymiarze iluś tam dni w kwartale i kicha. Jeśli wypłacono nam całą nagrodę bo nie przekroczyliśmy tej wskazanej liczby dni, to nagroda do podstawy nie wejdzie. Jeśli nie przepracowaliśmy kwartału i nie dostaliśmy nagrody to nie mamy czego wliczyć. A jeśli chorowaliśmy tyle, że nagrodę nam pomniejszono, to do podstawy wejdzie tylko ta jedna nagroda
Pozdrawiam wszystkich
Ostatnio edytowano 05 wrz 2008, 08:32 przez martka, łącznie edytowano 1 raz
04 wrz 2008, 19:42
czyli generalnie od nagrody składkę pobierają, ale samej nagrody nie pomniejszają więc podstawy nie podnoszą i kółko się zamyka...
05 wrz 2008, 10:49
Cieszę się, że Przewodniczący zapytał Ministra o pieniądze. Może tak ze strony Ministerstwa zostaną określone przy okazji zasady wyliczeń "po nowemu"; bo z tego co się zorientowałam w kraju jest różnie
05 wrz 2008, 11:29
Witam. Pytanie do znających temat: Te trzy lata wstecz to od daty złożenia wniosku czy od 24 czerwca 2008 czy tez od jakieś innej?
Zdrówka.
05 wrz 2008, 13:16
od daty złożenia wniosku
05 wrz 2008, 14:01
helga
Cieszę się, że Przewodniczący zapytał Ministra o pieniądze. Może tak ze strony Ministerstwa zostaną określone przy okazji zasady wyliczeń "po nowemu"; bo z tego co się zorientowałam w kraju jest różnie
To było by coś nowego ale nadzieja umiera ostatnia :mur:
05 wrz 2008, 14:14
helga
Helgo - czy pytają nas o kasę, kiedy przychodzi czas zapłaty należnych podatków? Jeśli mam być szczery, to nie przypominam sobie. Wręcz przeciwnie - mają wtedy usta pełne rozmaitych frazesów. Wydaje mi się, że tym razem, to nie nasz problem, a jeśli tak, to po co TK i jego orzeczenia!
Ostatnio edytowano 05 wrz 2008, 18:08 przez outsider, łącznie edytowano 1 raz