Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Weryfikacja oświadczenia o niekaralności 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Post Weryfikacja oświadczenia o niekaralności
Witam,
mam pytanie - pytania: podczas rekrutacji do us czy w ogóle do pracy w służbie cywilnej kandydat ma złożyć oświadczenie o niekaralności. Czy oświadczenia te są weryfikowane? Czy jest w ogóle jakiś przepis, ktory ewentualnie wymaga takiej weryfikacji?
Z innej beczki - pracownik służb cywilnej został skazany prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne. Ani prokurator ani sąd nie zawiadomili pracodawcy o tym, że toczy się postępowanie karne i zapadł prawomocny wyrok.
Czy (ogólnie rzecz ujmując) karalność pracowników jest jakoś weryfikowana, np. co jakiś czas zapytanie o karalnośc?
W ustawie o sc czy o pracownikach urzędów państwowych nic takiego nie znalazłem (ale może słabo szukałem).
Dzięki za wskazówki :) Pozdrawiam :)

18 sie 2009, 09:40
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA10 sie 2009, 16:52

POSTY        1
Powyższa kwestia jest jasno uregulowana w ustawie o S.C.

18 sie 2009, 11:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 12:53

POSTY        21
Ujmując rzecz inaczej- praktycznie pracodawca o popełnionym przestępstwie raczej się już nie dowie, choć cuda się zdarzają, a jak nie cuda to usłużni ludzie na przykład ;) W zasadzie jedyna sytuacja kiedy to może wypłynąc, to odnawianie certyfikatu bezpieczeństwa, w kwestii dopuszczenia do informacji niejawnych, ale to też nie jest regułą, bo może nastąpić zatarcie skazania, bądź nikt tego nie będzie weryfikował- jeżeli poziom informacji do których delikwent ma uzyskać dostęp nie jest zbyt wysoki. Problem w tym, że oświadczenia o których piszesz są często i gęsto składane w trybie uprzedzenia o odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań i tu się można wsadzić w pasiak np. na 2 latka!

18 sie 2009, 11:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
tomaszus                    

Powyższa kwestia jest jasno uregulowana w ustawie o S.C.

Jasno to bym nie powiedział: jedyny przepis na jaki się natknąłem to art. 4 ust. 3 traktujący o warunku niekaralności jako niezbędnym do zatrudnienia w sc. Co do weryfikacji to niestety już nic takiego nie spotkałem.
Co prawda logiczne się wydaje, że powinno to być weryfikowane i co jakiś czas powinno składać się zaświadczena o niekaralności ale żaden przepis tego nie wymaga (albo ja o nim nie wiem).
A co do certyfikatu to nie jestem pewien ale chyba czasami są przyznawane bezterminowo. Przynajmniej chyba ja taki mam. Ale muszę sprawdzić ;)

18 sie 2009, 12:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]